Архив

Citroen Osee 2001

Това е автомобил, който Citroen създава, сякаш да затвориш очи и да мечтаеш…Подходящо се нарича Osee –éëìí Осия – френска дума за смелост – това е шоу модел, който е бил построен с помощта на италианската стилистична къща Pininfarina.

Една мечта машина във всеки смисъл на думата, тя е със  средноразположен двигател GT и е един от най-смелите автомобили, които  са били обявени през последните години.

Широка и ниска е, с лъскава каросерия с дъги към по-силно изваяните задни части. Където се разполага двигателят – има отвори за охлаждане. Изоставяйки конвенционалния дизайн, капакът, предното стъкло и покривът са образувани от едно парче стъкло, което се придържа от полирана сплав за каросерията. Няма  врати – вместо това, мощен набор от хидравлични цилиндри, управлявани с дистанционно управление, повдигат тялото, позволяващо на водача да се изкачи вътре.  

Система предлага лесен достъп до двигателя и кокпита като се движи нагоре и надолу. Комбинацията от централната позиция на управление и огромната остъклена площ предлагат страхотна видимост.2001_citroen_cc_osee_07_sb

Въпреки че колата е сравнително къса – само 4150 мм дължина, подобна на Ford Focus – тя е широка, колкото Mercedes S -Class – 1895 мм. Пред водача има един спортен волан, който напомня Citroen от миналото. Стартирането на двигателя става с червения бутон, разположен в горната част на красиво оформеното табло.

На празен ход, 200 к.с.  3.0 -литровият V6 двигател  мърка  доволно.  Звукът е ясен и успокояващ, а не силен. А петстепенна полуавтоматична скоростна кутия, с лостчета за промяна на волана сменя съотношения, осигурява трансфер на мощността към колелата. На телевизионен екран видео дава картина на това, което се случва в задната част на автомобила.

Този Citroen е показан в Женева на 2001 Motor Show. Вътре има три седалки, като водачът седи в средата пред другите две места.