Архив

Monthly Archives: ноември 2023

„Кола на годината 2024“ – новото Peugeot e-3008 е на финал

На 27 ноември 2023 г. 59-те членове на журито на „Европейска кола на годината“ (COTY), представляващо 22 държави от целия континент, гласува новото Peugeot e-3008 да се присъедини към седемте претендента за голямата награда.

Това е 7-ми път в който през последните 10 години модел на Peugeot е бил избиран за финалист. Peugeot преобрази 3008, извеждайки го до изцяло ново ниво по отношение на дизайна, управлението и водеща в класа си електрическа производителност.

Peugeot e-3008

Peugeot e-3008

  • Днамичен SUV с преоткрит и ефективен дизайн.
  • Емоция, която е предизвикана от новия Panoramic i-Cockpit®, който извежда удоволствието от шофирането до изцяло ново ниво.
  • Съвършенство чрез комбиниране на производителност и изцяло електрически пробег до 700 км, благодарение към новата платформа STLA-Medium от Stellantis.

Няма категории, подразделения или класове.

Може да има само един победител в конкурса „Кола на годината“, и победителят за 2024 г. ще бъде обявен на 26 февруари в Женева (Швейцария). Продължение

Продажбите на нови автомобили в САЩ се повишават през ноември поради силното търсене

Продажбите на нови превозни средства в САЩ се очаква да достигнат 1 236 000 единици през ноември, което е скок от 10,2% спрямо година по-рано

reuters.com/business/autos-transportation

Ноември (Reuters) – Продажбите на нови превозни средства в Съединените щати се очаква да нараснат през ноември, показа доклад на консултанти в индустрията неотдавна, тъй като търсенето на най-новите модели остава силно, а запасите се подобряват.

Паркинг в пристанището на Ричмънд, в залива на Сан Франциско, Калифорния

Паркинг в пристанището на Ричмънд, в залива на Сан Франциско, Калифорния

Продажбите на нови превозни средства в САЩ, включително транзакциите на дребно и извън тях, се очаква да достигнат 1 236 000 единици през ноември, което е скок от 10,2% спрямо година по-рано, според съвместния прогнозен доклад на J.D. Power и GlobalData.

„Растежът на продажбите се осигурява чрез подобряване на наличността на превозните средства“, каза Томас Кинг, президент на отдела за данни и анализи в J.D. Power, в изявление.

Въпреки почти шестседмичното спиране на работата от стачката на UAW, нивата на запасите на дребно през ноември се очаква да отбележат увеличение от 7,5% спрямо миналия месец и увеличение от 43,7% в сравнение с миналата година.

Натрупването на запаси обаче доведе до спад от 1,9% на годишна база в цените на транзакциите със средна цена на нови превозни средства на дребно от $45 332. Продължение

Porsche представя следващото поколение Panamera

Porsche Panamera навлиза в своето трето моделно поколение. Porsche планира общо четири plug-in хибридни задвижвания за новата Panamera, които предлагат повече мощност, пробег и ефективност от преди, но все още не се задава електрически вариант на батерии.

porsche.com

При пускането на пазара, Panamera Turbo E-Hybrid със системна мощност от 500 кВт (680 к. с.), към

Porsche Panamera PHEV

Porsche Panamera PHEV

която новоразработен електромотор допринася със 140 кВт, първоначално ще се предлага като електрически автомобил на непълно работно време. Капацитетът на батерията вече е 25,9 кВтч. Това позволява електрически пробег до 91 километра в комбинирания WLTP цикъл.

Новото Porsche Panamera вече е достъпно за поръчка. Panamera Turbo E-Hybrid струва от 192 500 евро, значително повече от варианта с вътрешно горене от 107 800 евро. Автомобилите ще се произвеждат в завода на Porsche в Лайпиг, Германия, а доставките в Европа са планирани да започнат през март 2024 г.

Продължение

Genesis GV90 ще бъде първият автомобил, базиран на новата платформа на Hyundai

Дъщерното дружество на Hyundai – Genesis, разработва голям електрически SUV, наречен GV90, който ще бъде първият модел, базиран на новата eM платформа на Hyundai, планирана за 2025 г. Genesis възнамерява да се конкурира в сегмента от висок клас с GV90.

thekoreancarblog.com

Това беше съобщено от Korean Car Blog, цитирайки изявления, направени преди няколко дни на церемониятаgenesis-electrified-gv70-2021-03-min-1400x700 по първата копка на новия завод за електрически автомобили на Групата в Улсан, Южна Корея. Според доклада, GV90 ще бъде и първият модел, който ще слезе от производствената линия в новата фабрика. Производството на електрическия автомобил Genesis в Улсан е планирано да започне през февруари 2026 г., с пускане на пазара в Европа от април 2026 г. и в Северна Америка от юни 2026 г., се добавя в доклада.

Това прави Genesis третата марка Hyundai, която следва примера с голям електрически SUV: Kia продава EV9, а Hyundai подготвя пускането на пазара на Ioniq 7 – но и двете все още използват текущата E-GMP платформа. Продължение

Magna ще разработи пикап и SUV за американската марка Scout на Volkswagen

Volkswagen възложи на Magna да разработи два електрически модела за американската марка Scout. Magna потвърди съответния доклад на въпрос от австрийската информационна агенция APA. Договорът е на стойност 450 милиона евро.

kleinezeitung.at (на немски)

Двете електрически превозни средства, SUV и пикап, ще бъдат разработени от Magna в Грац. Австрийският вестник Kleine Zeitung съобщи новината и каза, че развойната работа в Magna в Грац и САЩ е в „пълен ход“, за да се подготви за серийно производство до края на 2026 г.

Към днешна дата не се знае много за новите модели на Scout. Volkswagen пусна само буквални скици.

Към днешна дата не се знае много за новите модели на Scout. Volkswagen пусна само буквални скици.

Предишни преговори наричаха Magna като производствен партньор на Scout, но Volkswagen обяви през март, че ще построи свой завод в САЩ за тази цел. Този завод ще бъде ексклузивен за Scout, въпреки че имаше спекулации за съвместен завод с Audi. Kleine Zeitung също нарече Audi „доставчик на технологии за проекта“. Каква точно технология може да допринесе марката VW и как това ще бъде координирано с Magna, предстои да видим.

Във всеки случай връзките между компаниите стигат много назад. Както посочва вестникът, Volkswagen е възложил на австрийската компания да разработи VW Golf Country преди 30 години. По-късно специалистите от Magna-Steyr разработват Audi TT за производствена готовност. Продължение

Първият 100% притежаван завод за батерии на Volkswagen Group в Китай започва производство

Volkswagen (Anhui) Components Co., Ltd. (VWAC), първият 100% притежаван завод за батерийни системи на Volkswagen Group в Китай, започна производството на първата си високоволтова акумулаторна система.

VWAC е първият завод за батерийни системи, изцяло инвестиран от Volkswagen Automatic Transmission (Tianjin)батерии Co., Ltd. С първоначален годишен капацитет от 150 000 до 180 000 батерийни системи с високо напрежение, VWAC ще захранва изцяло електрическите превозни средства на Volkswagen Anhui, базирани на MEB на групата платформа.

Новопроизведената батерийна система се състои от множество клетъчни модули, контролер за управление на клетките, система за управление на батерията и съединителни ленти. 96% от компонентите, необходими за производството на батерии, се доставят на местно ниво.

В съответствие с визията на Групата и целенасочената инвестиция в дигитализиран производствен процес, производството, сглобяването и тестването на батерийните системи ще интегрира напреднала технология и автоматизация на всеки етап. Продължение

Stellantis ще произвежда малки електрически автомобили в Испания

Stellantis даде зелена светлина в своя испански завод във Виго за производство на малки електрически автомобили, базирани на платформата STLA Small там. Ходът не е изненадващ – (очакваното) потвърждение за втория испански завод в Сарагоса все още предстои.

forococheselectricos.com, elmundo.es, europapress.es, 27.11.2023 г.

Според съобщения в испанските медии, производството трябва да започне във Виго през 2027 или 2028 г.

Peugeot e-208 2023

Peugeot e-208 2023

Очаква се STLA Small да бъде внедрена и в завода в Сарагоса. Повече информация за това обаче няма. Според El Mundo все още трябва да бъде постигнато споразумение относно целите за вътрешна ефективност и конкурентоспособност, преди да може да бъде поет окончателен ангажимент.

Както подсказва името, STLA Small е предназначена за по-малки превозни средства и основно е предназначен да замени сегашната CMP/e-CMP. Малките и компактни автомобили и лекотоварни автомобили ще бъдат с дължина между 3,50 и 4,35 метра. В долната част на автомобила могат да се монтират батерии между 32 и 82 кВтч. Задвижващ модул със 70 кВт ще бъде инсталиран в по-малките модели, докато по-големите серии STLA Small ще могат да доставят между 125 и 180 кВт. Продължение

Три пъти световният шампион във Ф1 Ален Прост, пред „Авто мото свят” – август 1989.

„Сена няма да прости”
В. „Авто мото свят”, 30 август 1989 г.,
спец. пратеник на Формула 1 – Красимир Панчев
Факсимиле от публикацията тогава и снимки – автора
„Прост: „Най-силното ми предимство…”24265_121202557895090_2733411_n
В какво се чувствате силен на пистата?
– Участвал съм в повече състезания от който и да е бил друг състезател, затова смятам, че имам повече силни страни от другите. Преди всичко с участията се натрупва опит. Мисля, че опитът ми е най-силното ми предимство.
 – Надеждно ли са „обути” вашите състезателни машини (бел. авт. – основен спонсор на гумите във Ф1 по онова време беше „Гудиър”, с помощта на който беше осъществено и интервюто)?
– Първият ми състезателен автомобил беше „обут” с гуми „Гудиър”. След това фирмата се оттегли от участие във Формула 1. Карах с други гуми. Когато „Гудиър” отново стана един от основните спонсори на състезанията, отново подкарах с техните гуми. Те са много качествени и се чувствам с тях сигурен на пистата.

Продължение

Да си спомним за Мастера Стефан Данаилов

Отлетял към звездите на 27 ноември 2019 г.
Стефан Данаилов: „За да бъдем „истински”
Или за каскадите във филмите…
Интервюто е правено преди промените
Разговорът води Красимир Панчев
-Къде започнахте с каскадите?
-След ВИТИЗ започнах работа над „На всеки километър”. Имаше доста моменти, за които се налагашеданаилов предварителна подготовка. Тогава за пръв път се срещнах с подобен проблем. Знаех да яздя кон, можех да карам кола. Неща, които са просто задължителни за актьора. Владеех само няколко хватки от самбо и жиу-жицу.
ой помогна да ги научите?
-Тренираше ни един от нашите много добри самбисти в тогавашната зала ”Септември” под моста на ул. „Опълченска”. Телевизията беше уредила официално да карам тези курсове, курсове за управление на мотор, а освен това – стрелба с различни видове оръжие. Дори напреднах.

Продължение

Разбитият едноколесен каскадьорски мотоциклет на Том Круз

Едно скъпо парче сувенир

Един от шестте разбити мотоциклета от „Мисията невъзможна“ – сцена със скок се продава на търг и носи големи пари

По собствените му думи Том Круз би направил всичко за феновете си и за изкуството на кинематографията вtom-cruise-s-smashed-one-wheel-stunt-motorcycle-is-one-expensive-piece-of-memorabilia-224603_1 по-общ смисъл, каквото и да включва това. Ако това означава да разбиеш половин дузина мотоциклети Honda, само за да получиш правилната сцена, тогава така да бъде.

Един от шестте разбити мотоциклета от Мисията невъзможна – сцена със скок се продава на търг и носи големи пари.

В средата на октомври много странен артикул се появи на търг в норвежките аукционни сайтове, според съобщенията с подкрепата на норвежкото правителство: едноколесен мотоциклет, който ясно и болезнено е видял по-добри дни.

Това беше един от шестте мотора, с които Том Круз се разби по време на вече супер известната сцена с BASE скачане от филма „Мисията невъзможна“ от ръба на скала, скачайки с парашут на твърда земя, докато моторът беше в свободно падане. Продължение