Архив

Porsche Taycan

Porsche Taycan е електрически автомобил на производителя на автомобили

Missian Е

Missian Е

Porsche, чийто прототип беше представен през 2015 г. в IAA във Франкфурт на Майн като концептуален автомобил под името Missian Е и трябва да се появи на пазара през 2019 г.

Производството ще започне следващата година в завода в Zuffenhausen.

Декларираните от производителя характеристики на модела сега са потвърдени, в допълнение има и  официално име на новостта – вече е кръстен Taycan. На турски език това означава „бърз и енергичен като жребец“, което подсказва логото на производителя, което от 1952 г. изобразява конче.

Това е автомобил от горна класа с дължина 4850 мм, ширина 1990 мм и височина 1300 мм.

Porsche-Taycan-Mission-E-05-4867Автомобилът се задвижва от два синхронни двигателя със системно напрежение от 800 волта. Общата мощност на системата е до 500 кВт (680 к.с.) и ускорява на автомобила ускорение от 0 до 100 км в час за по-малко от 3,5 сек и 200 км в час за по-малко от 12 сек, максималната скорост е над 250 км в час. Прототипът постига време за обиколка по-малко от 8 минути на Nordschleife на Nürburgring.

Пробегът (NEDC) е 500 км с капацитет на батерията най-малко 100 kWh, когато електрическото превозно средство е напълно заредено. На зарядна станция IONITY, според производителя, 80% зареждане е възможно за по-малко от 15 минути.

Porsche_Mission_E_-_IAA_2015_-_17На концептуалното превозно средство не са монтирани огледала, камерите предават важни екологични изображения в дясната и лявата долна част на вътрешността на предното стъкло. Освен това автомобилът има кръгли инструменти с функция за проследяване на очите и е предназначено за управление с жестове, така че водачът може да промени дори температурата чрез движение на ръката.

На 4 декември 2015 г. Porsche съобщи, че въз основа на концептуалната изработка ще се появи производствено превозно средство.

В допълнение към изцяло електрическото задвижване, изключителното е, че Porsche_Mission_E_-_IAA_2015_-_intérieur_avantколата може да се движи автономно дълго време без вниманието на водача (ниво 4). Човек трябва да може да поеме управлението на колата по всяко време.

В Норвегия превозното средство може да бъде резервирано от средата на април 2018 г. срещу депозит от 20 000 норвежки крони.

На 8 юни 2018 г. Porsche съобщи, че производственият автомобил ще бъде наречен Porsche Taycan.

Porsche възнамерява да инвестира около половин милиард евро в разработването на „модификации и производни на Taycan“. Най-вероятно ще има и конвертируем автомобил и купе.

Между другото, времето за зареждане на батерията,  достатъчно за 100 км, ще бъде четири минути, а за 15 минути можете да заредите батерията с 80%.

Според предварителния ценови диапазон Porsche Taycan ще бъде сравним с Panamera.