Архив

Alfa Romeo Pandion Concept 2010

След година-две отсъствие от международната сцена, Bertone се връща на автомобилното изложение в1280px-Bertone_-_Alfa_Romeo_Pandion_(84) Женева с Alfa Romeo Pandion Concept колата  през 2010 г. Това е агресивно красиво купе, проектирано като знак на почит към сто години юбилей на Alfa Romeo.

Alfa Romeo Pandion Concept е в типична за Bertone мода. Размерът на концептуалния автомобил (4620 мм дължина, 1971 мм широк и висок 1230 мм, междуосие 2850 мм) предлага компактен автомобил при спортни външни размери и спортен интериор с голямо чувство, задвижван е от 4.7 л, 450 к.с.  8-цилиндров Alfa Romeo двигател.

Alfa Romeo Pandion Concept е първият автомобил, произведен от Майк Робинсън в новата си роля като дизайн и директор на Brand Bertone. Концептът заема полагащото му се бясто в дизайнерската поредица на ателието при марката Alfa Romeo.

Alfa_Romeo-Pandion_Concept_2010_1280x960_wallpaper_04Името идва от света на животните – Pandion Haliaetus е научното наименование за Osprey – морски ястреб, който живее в крайбрежните райони. Дизайнерите, водени от Майк Робинсън, са взели вдъхновение от крилете на този хищник, за да измислят ефектно механизми за отваряне на вратите.

В почти един век на традицията на Bertone това не е първият път, когато чудесата на природата са вдъхновили имената на концептуални модели. Други примери през годините са Corvair Testudo (1963), Alfa Romeo Canguro (1964), Carabo (1968) и Delfino (1983) .

Дизайнът на Alfa Romeo Pandion Concept е базиран на концепцията Skin & Frame  – една нова интерпретация на присъщата двойственост в годината 100 настарото лого Alfa Romeo. Skin  се отнася до змията в емблемата, представляваща световно известни италиански постижения в красиви, съблазнителни форми, и Frame се отнася до кръста в логото, представляващ механичните постижения във висока производителност на италианските състезателни коли.Alfa_Romeo-Pandion_Concept_2010_1280x960_wallpaper_09 Комбинацията от двете се превръща в динамично избиране на търсене на идеалния баланс в резултат на напрежението между противоположностите: технология и чувственост, рационално и емоционално, архитектурно оформление и скулптурната форма, структурни и биологични, индустриални постижения и в областта съвършенство.

Според това тълкуване, изключителната енергия във всяка Alfa Romeo е представена от Pandions – гръбначната структура (или Frame), която преминава по дължината на колата от V -образната решетка в носа на колата на V-образната броня в опашката на автомобила, пресичане на интериора като визуално естетически структурен елемент, който поддържа заобикалящата обвивка (или  Skin).