Архив

Monthly Archives: май 2019

Mercedes-Benz представя план за неутрално за въглерода бъдеще

Според Vision 2039 половината от моделите до 2030 г. ще бъдат хибриди или електромобили

2020 Mercedes-Benz EQC

2020 Mercedes-Benz EQC

Източник: greencarreports.com

Главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz – Ола Калениус, изложи план след пускането в Норвегия на електрическия SUV – EQC, който очертава развитието на цял „въглеродно неутрален“ автомобилен парк.

Калениус, в момента ръководител на продуктовото развитие на Mercedes, е обявен за бъдещ председател на Управителния съвет на Daimler, компанията-майка на Mercedes-Benz.

Част от плана, наречен Vision 2039, призовава половината от моделите на компанията да влязат в експлоатация до 2030 г. като хибриди или напълно електрически превозни средства.

Според препис от неговата реч, Калениус казал: „Нека да сме наясно какво означава това за нас: фундаментална трансформация на нашата компания. Изобретяването на автомобила принадлежи на Карл Бенц и Готлиб Даймлер преди около 130 години. Но като компания, основана от инженери, ние вярваме, че технологията също може да помогне за създаването на по-добро бъдеще.“

Продължение

Електрическата мобилност като ключов елемент за Volkswagen

С вече инвестирани милиарди, MEB платформата и модела ID

Д-р Херберт Дийс на годишното общо събрание на Volkswagen Group в Берлин

Д-р Херберт Дийс на годишното общо събрание на Volkswagen Group в Берлин

Източник: volkswagen-newsroom.com/en

„2019 ще бъде ключова година в нашата електрификационна офанзива“, заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen – д-р Херберт Дийс, на тазгодишното Годишно общо събрание в Берлин, обобщавайки енергичния стремеж на групата да насърчава електрическата мобилност. Той веднага добави защо, описвайки технологията на задвижване като „ключов елемент в стратегията за намаляване на CO2“. Затова д-р Дийс призова за „ясен ангажимент за електронна мобилност и решителни действия от всички страни“.

На този фон Volkswagen продължава с най-голямата електрическа офанзива в историята на автомобилната индустрия. До 2023 г. Групата ще инвестира около 30 милиарда евро в електрическа мобилност. Тя не само поема отговорността за опазването на климата, но и определя пътя за дългосрочното бъдеще на компанията. Едно е ясно: в бъдеще електрическият автомобил ще бъде ключов фактор за успех в автомобилната индустрия.

Продължение

Volkswagen ще започне преговори за нов завод в Източна Европа

България, Сърбия и Турция са в окончателния списъкvolkswagen-logo

Източник: business-review.eu

Volkswagen ще започне окончателни преговори за нов мултибрандов завод в Източна Европа, където ще бъдат произвеждани някои от моделите на немската група за автомобили, според съобщение на компанията след одобрение от Съвета на надзорниците и неговото управление за проекта. Стойността на инвестицията се оценява на около 1 млрд. евро, според Reuters и Automotive News.

VW ще започне „конкретни преговори“ за европейския проект с потенциални места в списъка, се казва в изявление на германска група. Според съобщения в пресата, България, Сърбия и Турция имат най-голям шанс да спечелят инвестицията, а Румъния остава извън списъка.

На 18 ноември, шефът на Volkswagen AG Хърбърт Дийс заяви, че производителят търси място за нова фабрика в Източна Европа, която се очаква да започне производство след 2022 г.

В новото източноевропейско звено, което ще има 5 000 служители, ще бъдат произвеждани джипове Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се произвеждат в Квасини (Чехия).

Продължение

Световни автомобилни продажби и глобален анализ на пазара

Toyota е водещата за автомобили и Ford F-Series най-продаваният768x432 (1)

По Global International

През 2018 г. около 86 милиона коли бяха продадени в топ 54 на световните пазари. Джипове бяха популярни в световен мащаб и продажбите на електрически автомобили се увеличиха със 75%.

Джипове представляват повече от една трета от всички нови автомобили, продадени в световен мащаб през 2018 г.

Световните продажби на автомобили и леки търговски превозни средства през 2018 г. намаляват с 0,5% до 86 милиона превозни средства. Volkswagen Group, Toyota и Renault-Nissan бяха най-големите производители на автомобили и производствени групи в света през 2018 г. Toyota е водещата марка за автомобили и Ford F-Series най-продаваният модел. Toyota Corolla е най-предпочитаният в света стандартен модел леки автомобили през 2018 г. Джипове представляват 36% от световния пазар на нови автомобили през 2018 г. с 30 милиона продадени джипове.

Продължение

Световните продажби на автомобили по производители

ОБЗОРf5c2db23ce1bc8702c7b27bc66a9286f-1528371431-04-2

Volkswagen Group продават най-много леки автомобили през 2018 г. с 2% увеличение до 10,8 милиона продажби, с изключение на тежкотоварните автомобили и автобусите. Toyota Group е на второ място с 10.4 милиона продажби, с 1.2%, а Renault-Nissan е на трето място с 10.3 милиона продажби, което е с 0.9% повече. General Motors отбеляза спад в продажбите си с 4% до 8,6 милиона автомобила, докато продажбите на Hyundai-Kia са се увеличили с 1,6% до 7,4 милиона, тъй като се възстановява от огромния спад в Китай през 2017 година. % до 5.6 милиона, докато Honda загуби 0.6% до 5.2 милиона, FCA с 0.2% до 4.8 милиона, а PSA – с 3.8% до 4.1 милиона, поради борба в Китай.  Suzuki е увеличил продажбите си с 5% до 3 милиона благодарение на нарастващия индийски пазар, където притежава повече от 50% дял.

Daimler остава най-големият производител на луксозни автомобили в света с продажби с 0,6% до 2,7 милиона, точно пред BMW Group с 1,8% печалба до 2,5 милиона продажби.

Групата Geely остава най-големият китайски производител и най-бързо растящият в топ-15 с продажби с 15,2% до 2,2 милиона. Най-бързо нарастващата в топ-20 е SAIC Motor с 31,2% печалба до 900 000 продажби на своите собствени марки (но производството, което е множество от това благодарение на съвместните предприятия с General Motors и Volkswagen за производство на техните превозни средства за китайския пазар.

Продължение

Продажбите на електрически превозни средства по света

Китай – най-големият пазар10-4-768x408

Въпреки че пазарът на електрически превозни средства не нарастваше толкова бързо, колкото очакваха някои експерти, изглежда, че продажбите им най-накрая ще напреднат по света.

Норвегия, след като натрупа богатство чрез добив на нефт и газ, взе съзнателното решение да създаде стимули за гражданите си да купуват електрически превозни средства. В резултат на това страната е безспорен лидер в приемането на EV.

През 2018 г. една трета от всички пътнически превозни средства са били напълно електрически и този процент се очаква да се увеличи в близко бъдеще. Норвежкото правителство дори е поставило амбициозната цел да изисква всички нови автомобили да бъдат с нулеви емисии до 2025 г.

Продължение

Електромобилите – достъпни, като конвенционалните след три години

Доклад на анализаторите на Bloomberg New Energy Finance

Електрическо BMW на пътна станция в Будапеща, Унгария.

Електрическо BMW на пътна станция в Будапеща, Унгария.

По E360 DIGEST

До 2022 г. електрическите превозни средства ще бъдат конкурентноспособни с автомобилите с двигатели с вътрешно горене, според нов доклад на анализаторите на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Тенденцията се дължи на спадащата цена на акумулаторите на EV. Батериите съставляват 57% от общите разходи за електрическия автомобил през 2015 г. Днес тези проценти са намалели до 33 и се очаква да спаднат до 20 до 2025 г.

Новата прогноза подчертава бързото развитие на технологиите за електромагнитни полета в световен мащаб. BNEF предвиди през 2017 г., че електрическите автомобили ще станат конкурентоспособни на разходите за конвенционалните автомобили през 2026 г. Година по-късно BNEF  промени прогнозата на 2024. Анализаторите твърдят, че конкурентната цена ще позволи на клиентите да направят избор между горивната или електрическата кола.

Продължение

Немският електрически e.GO Life забавя предварителните поръчки

В Женева показаха микробуса e.GO Mover и Life Concept Sporte-go-mobile-e-go-life

Немският стартиращ електромобил e.GO Mobile отново обяви закъснения за първия си модел e.GO Life. Въпреки че първите превозни средства от e.GO Life First Edition ще бъдат предадени на предварителните поръчки от 9 май, първите свободно предлагани копия на модела не се очаква да влязат в продажба до есента на тази година.

В електронно съобщение, компанията обясни: „Тъй като нашите доставчици няма да одобрят Електронната програма за стабилност (ESP) за използване на пътищата до есента на 2019 г. ние не искахме повече да чакаме нашите предварителни поръчки. Първо трябваше да се задоволим с одобрението на малка серия, за което не се изисква ESP.” Това означава, че до есента може да се произвежда само 1000 e.GO Life, които първоначално ще бъдат от 53 kW.

Продължение

Виетнам получава 3000 електрически автобуса

Нова транспортна услуга, която има за цел да намали емисиитеvinfastfactory

Нова нестопанска автобусна услуга, която идва във Виетнам през следващата година, ще въведе най-малко 3000 нови електрически автобуса по виетнамските пътища.

Виетнамският конгломерат Vingroup обяви създаването на VinBus, електрическа автобусна услуга, която има за цел да създаде модерна система за обществен транспорт в страната с намален шум и емисии. VinBus планира да стартира във виетнамските градове Ханой, Хай Фонг, Да Нанг, Хо Ши Мин и Кан Тхо през март 2020 г.

Компанията заяви, че ще пусне в експлоатация 3000 електрически автобуса „в краткосрочен план“. VinBus има уставен капитал от 42,88 милиона долара.

VinBus ще експлоатира само електрически автобуси, които ще бъдат произведени от съдружника Vingroup VinFast. Автомобилният VinFast – първият производител на автомобили в Виетнам – очаква да достави първите си (неелектрически) автомобили тази година. VinFast също планира да произвежда електрически автомобили и електрически скутери.

Продължение

Renault планира сливане с Nissan скоро

Това заяви вестник Nikkei, иска холдингова компания1image

Reuters

Renault ще предложи на Nissan план за създаване на съвместна холдингова компания, която ще даде на двата автомобилни производителя равнопоставеност, тъй като Renault ще се стреми към по-нататъшна интеграция с японския си партньор, съобщи вестникът

Според предложението и двете автомобилни компании ще номинират почти същия брой директори в новата компания, в която обикновените акции в Nissan и Renault ще бъдат прехвърлени на балансирана основа, пише вестникът, без да цитира източници.

Това действително ще намали дела на френското правителство в Renault до около 7% до 8%, от сегашните 15%, се казва в публикацията. Новата компания ще бъде със седалище в трета страна, като Сингапур.

Продължение