Архив

Monthly Archives: февруари 2022

Stellantis обявява постепенното спиране на ДВГ при Fiat

Поглед върху очакваните модели и промени в марките на Stellantis и гамата имfiat-500-electric-share-now-hamburg-2021-01-min

stellantis.com (PDF, стр.10, Fiat), insideevs.com, stellantis.com (PDF, стр.16, модели)

Stellantis даде нови подробности за стратегията си за електрификация, когато представи финансовите си отчети за 2021 г. Новото е, че Fiat и Abarth ще станат чисти марки BEV в Европа от 2027 г.

Fiat преди това беше дал груб времеви прозорец между 2025 и 2030 г. за това. По онова време мотивите бяха, че Fiat ще стане изцяло електрическа марка веднага щом електрическите автомобили станат по-евтини от сравнимите двигатели с вътрешно горене.

Дали това сега е прогноза за 2027 г. в изчисленията на Stellantis или има други причини зад решението, не става ясно от презентацията. На страница 10 просто се казва: „100% BEV портфолио до 2027 г. в Европа“.

В момента Fiat има три модела електрически превозни средства в своята гама. Най-известният представител е електрическият 500, който според Stellantis беше най-продаваният BEV в дванадесет страни миналата година – Fiat продаде 44 000 бройки по целия свят.

Продължение

Как войната на Русия с Украйна ще се отрази на автомобилната индустрия

Положението на автомобилната индустрия в световен мащаб ще се влоши, като със сигурност ще последват повишения на цените

motortrend.com

Руското нахлуване в Украйна тази седмица хвърли европейските и световни пазари и автомобилните производители в

Kia Rio 2021

Kia Rio 2021

безпокойство, за да определят колко голямо въздействие ще окажат войната и всякакви икономически санкции срещу Русия върху линиите за доставка, производството и работната сила, които сега биха могли бъдат в пряка опасност. Европейските производители на автомобили ще бъдат най-силно засегнати, тъй като линиите за доставка от Украйна и Русия замръзват, докато бомбите се пускат. Въпреки това, масовото производствено присъствие на Hyundai и Kia в Русия сега създава неприятности и за корейската група.

Съобщава се, че множество световни автомобилни производители са спрели доставките на поръчки на местни дилъри към руски партньори, в сила от 24 февруари, датата на руската инвазия, според писма, очевидно изпратени от автомобилните производители. Съобщава се, че това са направили руските дилъри на Audi и Chevrolet, а от бизнес изданието „Ведомости“ твърдят, че VW и Skoda също подготвят собствени известия. Porsche и Land Rover също спряха доставките от датата на руската инвазия. Ако всичко това е вярно и вероятно е така, не е ясно какви точно условия са принудили спирането – но вероятно няма да е лесно да прекарате колата си през руската митница в момента.

В публикацията се казва, че Audi ще информира партньорите си за плановете си да възобнови доставките в бъдеще. Всичкият инвентар от автомобилните производители, който вече е преминал през руските митници, ще бъде доставен. Бързото спиране на доставките за Русия от страна на повечето автомобилни производители вероятно е предпазно и временно и по-скоро е свързано с създаването на нови логистични опции, адаптирани към средата, която сега е във война, и в средата на нови глобални санкции срещу Русия. Компаниите очевидно са изправени пред обществен натиск да не изглеждат твърде удобни за Русия, която се разглежда като агресор, така че замразяването на пратката вероятно е с неопределено отлагане, докато всички се успокоят. Продължение

Renault ще върне компактния ван Scénic

Твърди се, че ще бъде петместен електрически SUVscenic-2022-01-min (1)

Моделът се очаква да бъде пуснат в продажба през 2024 г.

По autoexpress.co.uk

Renault иска да съживи своя компактен ван Scénic с електрическо задвижване. Въпреки това, Scénic E-Tech Electric вероятно ще остане само познато име: Твърди се, че ще бъде петместен електрически SUV.

Това съобщава британското списание Auto Express, позовавайки се на изявления на шефа на Renault Лука де Мео. Scénic E-Tech Electric ще се базира на платформата CMF-EV от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, който дебютира в Renault Mégane E-Tech Electric, каза той.

Докато електрическият Mégane се очаква да се конкурира с модели като VW ID.3 като класически компактен автомобил, Scénic ще стане аналог на ID.4 и други електрически SUV в диапазона от 4,60 до 4,75 метра.

Продължение

АвтоВАЗ може да спре на 28 февруари за един ден някои поточни линии в Толиати

Компанията отказа да коментира новите санкции на САЩ срещу руската икономика, като заяви, чеlada logo bb web продължава да следи ситуацията

Санкциите, наложени на Русия от САЩ и съюзниците, могат да засегнат Renault Group, Volkswagen Group и Stellantis

Renault има най-голяма експозиция с контролния си дял в АвтоВАЗ

Русия е вторият по големина пазар на групата Renault след Франция

Reuters

МОСКВА –– Най-големият руски автомобилен производител АвтоВАЗ може да спре за един ден някои поточни линии в завода си в Толиати в Централна Русия на 28 февруари поради постоянния глобален недостиг на електронни компоненти.

АвтоВАЗ, контролиран от френския автомобилен производител Renault, планира да възобнови изцяло дейността си в Толиати във вторник, се казва в съобщението.

Продължение

VW с огромни загуби на автомобили от пожара на товарния кораб

Щетите по превозните средства се покриват от застраховка, казаха от VWNUship1 (2)

europe.autonews.com

Volkswagen Group казва, че много от 4000-те автомобила от множеството й марки на борда на Felicity Ace са пълна загуба поради пожара на борда, който принуди екипажа да напусне контейнеровия кораб в Атлантическия океан миналата седмица.

„Страхуваме се, че пожарът на кораба е увредил голям брой от близо 4000 превозни средства на групата до такава степен, че те вече не могат да бъдат доставени на клиенти“, заяви компанията в съобщение, изпратено до Automotive News Europe на 24 февруари. „По-подробна информация все още не е налична.“

Корабът е превозвал 3965 превозни средства от марките VW, Porsche, Audi, Lamborghini и Bentley, предназначени за пазара на САЩ.

Марките и търговците на VW Group вече започнаха да информират своите клиенти, за да намерят решения. Щетите по превозните средства се покриват от застраховка, казаха от VW.

Продължение

Екипът за спасяване се качи на Felicity Ace

Повече от седмица след като кораб, пълен с луксозни автомобили, се запали в средата на Атлантическия океан, спасителен екип успя да се качи на кораба на 24  февруари и започна да го тегли на безопасно място край португалския архипелаг Азорски острови

worldnewsera.com

В изявление управителят на кораба Mitsui O.S.K. Lines Ltd (MOL) заяви, че Felicity Ace е останал стабилен и димът, който вNUship1 продължение на дни се извива от кораба, носейки се на около 170 км югозападно от Азорските острови, е спрял.

22-мата членове на екипажа на кораба Felicity Ace под флага на Панама, който превозваше около 4000 превозни средства, включително Porsche, Audis и Bentley от Германия до Съединените щати, бяха евакуирани миналата сряда, в деня на избухването на пожара.

Някои от превозните средства са електрически и техните литиево-йонни батерии са направили пожара много труден за гасене, казаха служители на пристанището.

Предишните опити за качване на кораба, за да се оцени състоянието му и да започне подготовката му за теглене, се провалиха поради пожара и бурното море.

В петък екипът успя да се качи на борда с хеликоптер и спасителната лодка Bear започна да тегли кораба към „безопасна зона край Азорските острови“, каза управителят на кораба. Не беше ясно къде точно се тегли корабът.

Продължение

Кризата в Украйна може да създаде още проблеми за автомобилната индустрия

Санкциите могат да спрат производството в Русия и на Запад

Русия е третият по големина доставчик в света на никел, използван в литиево-йонни батерии, и осигурява 40 процента от паладия, използван в катализаторите, който може да се намери във всички превозни средства, задвижвани с газ и дизел

Ако руският президент Владимир Путин отмъсти на Запада, като прекъсне доставките на паладий,

Завод за автомобили Renault в Москва Работник на поточна линия в завода за автомобили Renault в Москва. / ТАСС

Завод за автомобили Renault в Москва
Работник на поточна линия в завода за автомобили Renault в Москва. / ТАСС

автопроизводителите ще трябва да намерят алтернативни доставки или няма да могат да произвеждат превозни средства с двигатели с вътрешно горене

„Големият въпрос е какво прави Китай“, каза Абуелсамид, анализатор. „Ако наложим тежки санкции на Русия, те могат да отговорят и да ни откъснат от много от нещата, от които се нуждаем“, включително платки и други суровини, като лития, необходим за електрическите превозни средства

nbcnews.com

Тъй като кризата в Украйна ескалира и президентът Джо Байдън въвежда нови санкции, насочени към руската икономика, може да има значителни странични щети за автомобилната индустрия, включително автомобилните производители и доставчиците на части в САЩ, Европа и Азия.

Русия е един от най-големите доставчици в света на няколко ключови метала, включително паладий и никел, използвани в автомобилното производство по целия свят. Той също така е дом на значителна производствена база, която включва редица заводи, собственост на чуждестранни производители като Stellantis, Volkswagen и Toyota. Тъй като най-малко една четвърт от частите, използвани в руските превозни средства, идват от чужбина – включително от САЩ – тези заводи за сглобяване може да имат проблеми да продължат да работят, докато са в сила санкции, според анализатори и представители на индустрията.

Продължение

Инвазията на Русия в Украйна може да повлияе върху ръста на продажбите на автомобили

Намалиха прогнозата за глобални продажби на леки превозни средства

Нарастващите цени на петрола и алуминия, също биха могли да разубедят купувачите да харчат за нови автомобили и камиони

Reuters – Нахлуването на Русия в Украйна представлява „значителен риск“ за възстановяването на световните продажби наIEEG5HP3JZJP5HHWPWYBWRUJTQ леки превозни средства тази година, заявиха консултантите в автомобилната индустрия J.D. Power и LMC Automotive в съвместна прогноза на 24 февруари.

Консултантите намалиха прогнозата си за глобални продажби на леки превозни средства с 400 000 до 85,8 милиона единици, също поради нарастващите цени на петрола и алуминия, които биха могли да разубедят купувачите да харчат за нови автомобили и камиони.

Снабдяването и цените на превозните средства по целия свят ще бъдат подложени на допълнителен натиск въз основа на тежестта и продължителността на конфликта в Украйна, каза Джеф Шустър, президент на операциите в Америка и глобалните прогнози за превозни средства, в LMC Automotive.

Атаката на Русия срещу Украйна накара цените на петрола да скочат до над 100 долара за барел за първи път от 2014 г. на 23 февруари, като Brent достигна 105 долара.

Автомобилната индустрия все още се бори с глобалния недостиг на чипове, който я принуди да намали производството, въпреки че високите цени на автомобили компенсират това въздействие до известна степен.

Продължение

Възстановяване на Калифорния като лидер в американското законодателство за регулиране на емисиите

Администрацията на Байдън работи за въвеждането на строги разпоредби за емисиите на ауспуха за по-големите търговски превозни средства

Източник: New York Times

Калифорния скоро ще бъде движещата сила зад законодателството на Америка за емисиите след кратко прекъсване по времеAAU6iCD на администрацията на Тръмп. Според скорошна статия в New York Times, администрацията на Байдън работи за въвеждането на строги разпоредби за емисиите на ауспуха за по-големите търговски превозни средства. Тази нова промяна в политиката се отразява след законите за замърсяването от камиони, приети от щата Калифорния. Тази промяна възстановява Калифорния като лидер в американското законодателство за регулиране на емисиите.

Тъй като политическият пейзаж продължава да се променя, фокусът на Америка върху емисиите от превозни средства с вътрешно горене се променя. На пазара на пътнически превозни средства правилата продължават да ограничават производителите на бензинови двигатели, тъй като походът към електрификацията непрекъснато продължава. При производителите на големи търговски превозни средства нещата са малко по-различни.

Освобождаването от Калифорния беше въведено за първи път през 2009 г. от Барак Обама и позволи на Калифорния да определи регулациите за емисиите за целите Съединени щати. Това означаваше, че по-строгите цели за емисии на Калифорния са национална инициатива. Администрацията на Байдън се стреми да възстанови този отказ и вече започна правния процес за отмяна на работата на администрацията на Тръмп, която го премахна.

Продължение

Tesla обмисля втора гигафабрика в Шанхай

Tesla ще увеличи производствения си капацитет в Китай до два милиона електрически коли годишноtesla-2021-03-min

reuters.com

Съобщава се, че Tesla планира да започне изграждането на нов завод в Шанхай още през следващия месец, за да удвои производствения си капацитет в Китай. Според доклад на агенцията това може да позволи на Tesla да увеличи производствения си капацитет в Китай до два милиона електрически коли годишно.

Това съобщи агенция Reuters, позовавайки се на запознати. Според доклада новата фабрика на Tesla трябва да бъде построена в близост до съществуващия завод. Той се намира в индустриалния парк Lin-gang Special Area в югоизточната част на метрополиса. Размерът на инвестицията и планираната дата на завършване не излизат от отчета.

Сегашният завод, известен още като Gigafactory 3 или Giga Shanghai, беше пуснат в експлоатация от Tesla след по-малко от година строителство, но само с едно производствено хале за Model 3. По-късно беше добавено друго хале, в което Model Y се строи. Не е известно колко голям ще бъде първият етап на разширяване на втория завод.

Продължение