Архив

Monthly Archives: юни 2020

Panasonic ще продължи да прави батерии на Tesla

Може да се премине към създаването на ново съвместно предприятиеhttp___com.ft.imagepublish.upp-prod-eu.s3.amazonaws

Американската компания Tesla поиска Panasonic да продължи производството и доставката на акумулаторните клетки за снабдяване на своята Gigafactory, намираща се в Спаркс, Невада.

Споразумението, подписано миналия април, ще продължи три години, макар и с обещанието да гарантира дългосрочни отношения. Това означава, че има вероятност, както Tesla, така и Panasonic да са заинтересовани да създадат съвместно предприятие, посветено на разработването и подобряването на батерии, за да се оптимизира тяхната работа.

С това ново споразумение Panasonic ще разшири производството си в Gigafactory Tesla на 105 GWh клетки и 150 GWh батерии и по този начин да избегне евентуален недостиг на компоненти, както се е случило. с някои други марки.

BMW прави електромобил още през 1972 г.

Концептът се ползва за превоз на Олимпиадата в Мюнхенca4eda4dad0819db17c401f77b0c2cb8

BMW разработи първия си електромобил, базиран на модела 1602. BMW 1602 Elektro-Antrieb е представен за първи път на Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен, Германия; два екземпляра бяха използвани за трансфер на ВИП-ове и служеха като автомобили за поддръжка в различни междинни събития като маратона.

rwp-shanghai-1972-bmw-1602-elektro-antrieb-61602 Elektro-Antrieb използва един електромотор с мощност 32 кВт (43 к. с.), монтиран отпред, задвижващ задната ос. Електрическият автомобил има максимална скорост от 100 км в час и ускорение от 0 до 30 км в час за 8,0 секунди. 1602 elektro е уникален, тъй като разполага с преден двигател и задвижване на задните колела.

Батерията има общ капацитет от 12,6 кВтч. Тя може да бъде заредена или заменена с прясно заредена, като тежи 350 кг.

В университета Duke правят най-бързият електрически мотоциклет в света

Проектиран е да се задвижва със скорост над 70 км в часelectric_monowheel_5

Източник: Electrek

Това, което изглежда като история направо от научната фантастика, е, че екип инженери в момента изгражда електрически мотоциклет, за да постави рекорда на Гинес. Електрическият monowheel, известен като EV360, е по същество едно колело с голям диаметър с двигател със седнал вътре водач на органите за управление.

Екипът на университета Duke,  сред  членовете на който са бивши инженери на Tesla и настоящи инженери от SpaceX, вече беше одобрен за опит за световен рекорд тази пролет, но опитът им се забави поради пандемията COVID-19.

Екипът се е развил във времето, но в момента се състои от Анудж Тъккар, Карло Линднер, Ахмед Ахмед-Фуад и Фран Романо.

Ръководителят на екипа и „пилотът“ при тестовете – Ануж, описа пред Electrek как те проектират и изграждат електрическия monowheel.

EV360 се задвижва от мотор, чиято мощност е непрекъснато 14,75 к. с. и връх 31 к. с. Този мотор е проектиран да задвижва колелото със скорост над 70 км в час.

Електрическият monowheel мотоциклет е създаден за скорост, а не за разстояние и по този начин предлага доста малка 72V 22 Ah литиево-полимерна батерия с капацитет 1,58 kWh. Екипът изчислява, че батерията трябва да е достатъчна за около 14,5 км  пробег, когато се движи с 32 км в час.

Продължение

BNEF: Продажбите на EV ще паднат с 18% през 2020 г.

Общо продажбите на автомобилите падат с 23% в отговор на здравната и икономическа криза

BloombergNEF (BNEF) прогнозира, че продажбите на електрически пътнически превозни средства ще паднат с 18% през 2020 г. до 1,7 млн в световен мащаб, като коронавирусната криза прекъсва десет последователни години силен растеж. Продажбите на автомобили с горивни двигатели обаче ще се понижат още по-бързо тази година (с 23%), а дългосрочната електрификация на транспорта се очаква да се ускори през следващите години.

Последната годишна дългосрочна перспектива за електрически превозни средства на BNEF показва електрически модели,Auto-marketпредставляващи 58% от продажбите на нови леки автомобили в световен мащаб до 2040 г. и 31% от целия автомобилен парк. Те също ще съставляват 67% от всички общински автобуси на пътя до същата година, плюс 47% от двуколесните и 24% от лекотоварните превозни средства.

Цифрите, ако бъдат реализирани, имат голямо влияние върху пазарите на петрол и електроенергия. Вижда се, че електрическите превозни средства от всички видове добавят 5,2% към глобалното търсене на електроенергия до 2040 г.

Пандемията COVID-19 трябва да доведе до голям спад в глобалните продажби на автомобили през 2020 г. Повдига трудни въпроси относно приоритетите на производителите и способността им да финансират прехода. Дългосрочната траектория не се е променила, но пазарът ще бъде неравен през следващите три години.

Продължение

Плановете за сливане на Fiat Chrysler-PSA не се забавят

Не пречи вирусната криза, казва председателят на FCA  Елкан

Джон Елкан - президент на Fiat Chrysler Automobiles NV, Bloomberg

Джон Елкан – председател на Fiat Chrysler Automobiles NV, Bloomberg

Bloomberg

МИЛАНО – Кризата COVID-19 не забавя плановете за финализиране на сливането между Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group до първото тримесечие на следващата година, заяви председателят на FCA Джон Елкан.

„Въпреки огромните предизвикателства, които се осъществиха с аварийната ситуация на COVID-19, мога да потвърдя, че работата на нашите екипи за приключване на сливането продължава напред и очакваме да постигнем целта си за обединяване като единна компания от първото тримесечие на следващата година,“ каза Елкан по време на събранието на акционерите на автомобилния производител тези дни.

„Кризата COVID-19 допълнително подчертава непреодолимата логика на това сливане“, добави той.

Главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес каза на акционерите на компанията си предишния ден, че е уверен, че тя ще бъде финализирана до първото тримесечие на 2021 г. „най-късно“. Таварес също се противопостави на предположенията, че условията на споразумението му за сливане с FCA трябва да бъдат преразгледани поради въздействието на коронавирусната криза.

Франкфурт поръчва 13 електрически автобуса Ebusco

Ще могат с едно зареждане да изминават 350 кмфранкфурт

В края на годината ще има 40 електроавтобуса Ebusco  в  градове на Германия

ще достави 13 електрически автобуса във Франкфурт с групата Transdev в Германия в края на 2020 г. Новите автобуси Ebusco 2.2 с нисък под ще работят във Франкфурт за Transdev Rhein-Main GmbH под марката Alpina, които ще заменят сегашните дизел автобуси. Transdev Group е най-големият доставчик на частна мобилност в Германия.

Тези 13 автобуса ще бъдат 12-метровите автобуси Ebusco 2.2, версия с нисък под. Те вече са доказали своя успех в няколко германски градове (между другото в Мюнхен, Вартбург и на остров Боркум) и в холандски градове (като в Гронинген, Дордрехт и Утрехт). Други 156 ще се движат в холандските градове Харлем и Амстердам в края на 2020 г.

Продължение

Последният автомобил с ДВГ на Volkswagen в Цвикау

Исторически ден – ще се правят вече само електромобилиvolkswagen-id3-meb-produktion-production-zwickau-2019-05-min

Последното превозно средство с двигател с горене се спусна от монтажната линия в завода на VW в Цвикау на 26 юни. Заводът на Volkswagen в Саксония вече ще произвежда само електрически автомобили в бъдеще, започвайки от VW ID.3.

След не по-малко от 116 години производство на превозни средства с двигатели с горене, заводът на Volkswagen в Цвикау вече е изключително посветен на електрически превозни средства, базирани на платформата MEB. Последната кола, работеща на двигател с горене, оставила производствените линии на 26 юни и завинаги в Zwickau, беше Golf R Estate, работещ на 2,0-литров двигател.

Райнхард де Врис, управляващ директор по технологии и логистика във Volkswagen Saxony заяви: „Днес е исторически ден за нас. Гордеем се с постигнатото досега и в същото време с нетърпение очакваме какво ни очаква в бъдещето. Тенденцията към електрическа мобилност ще продължи да набира скорост. Ще отговорим на това търсене от Цвикау: вече сме създали капацитета за изграждане на 330 000 превозни средства през следващата година.“

Продължение

МАЗ представи електрически автобус със ZF технология

Доставките започват през май 2021 г.maz-303e10-elektrobus-electric-bus-russland-russia-2020-03-min

Беларуският производител на превозни средства МАЗ представи първия си електрически автобус. MAZ 303E10 използва чисто електрическото централно задвижване CeTrax от ZF и трябва да има обхват до 300 километра.

Част от ново поколение автобуси МАЗ, 303 е третото поколение градски автобуси. Беларусите се надяват, че електробусът ще може да „пресече голям град няколко пъти, без да се налага да презарежда“. Електрическият модел е предназначен да комбинира предимствата на въздушната линия и дизеловите автобуси.

303E10 е 12,43 метра дълъг автобус с нисък под, който може да превозва 70 пътници – 30 от които са седнали. Самото шаси е изработено от устойчиви на корозия стоманени тръби, а неговата носеща способност е проектирана за теглото на батериите.

Градският автобус се задвижва от моста ZF CeTrax с мощност 300 кВт. Батериите трябва да могат да се зареждат, както от променлив ток, така и от CCS – последният трябва да отнеме около четири часа. Информацията не споменава възможността за бързо зареждане от пантограф. Информационната агенция казва, че електрическият автобус е „пред много конкуренти по отношение на скоростта на ускорение, обхвата и консумацията на енергия“.

Продължение

Норвегия регистрира 3444 електромобила през май

VW e-Golf беше най-популярният модел

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf

В Норвегия през май са регистрирани 3444 изцяло електрически автомобила, което представлява 43,1 на сто от всички нови регистрации на леки автомобили. С 610 бройки VW e-Golf беше най-популярният модел от всички типове задвижвания.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче това е спад с 29,9 на сто (1211 единици по-малко), най-вероятно поради пандемията на короната. При всички видове задвижвания регистрациите на нови леки автомобили са намалели с 39 на сто в сравнение с май 2019 г.

В допълнение към 3444 изцяло електрически автомобила, 2721 нови леки автомобила с хибридно задвижване са регистрирани наскоро, което представлява пазарен дял от 34 на сто. В сравнение със същия месец на миналата година този сегмент регистрира спад с 28,2 на сто. 2721 хибридни леки автомобили включваха 1805 плъгин хибриди. Регистрацията на хибридни превозни средства нараства с 24,9 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Продължение

Тестват съчленен електрически автобус MAN Lion’s City 18 E

Повече за характеристиките и внедряванетоman

MAN тази година представя нов 18-метров съчленен електробус. Новият автобус MAN Lion’s City 18 E ще започне тестване с клиенти в Барселона и Кьолн през втората половина на 2020 г.

Като част от своята пътна карта за електронна мобилност, MAN Truck & Bus изпраща парк от демонстрационни електроавтобуси на клиенти в пет европейски държави през тази година. Автопаркът включва 15 тестови автомобила, които ще бъдат разположени като част от всекидневните операции. Тази програма за тестване включва две полеви изпитания с новия MAN Lion’s City 18 E.

Два електрически централни двигателя на втората и третата ос дават на автобуса необходимата мощност за движение в града. За разлика от електрическите мотори, разположени близо до главините на колелата, тези модели са по-лесни за достъп и имат по-опростен дизайн.

Двете задвижвани оси са синхронизирани по електронен път и също така спомагат за подобряване на управлението на шарнирния бус, тъй като повишават стабилността на шофиране и от своя страна нивото на безопасност.

Продължение