Архив

Cruise AV на GM няма педали и волан

Чака се одобрение от U.S. National Highway Traffic Safety AdministrationChevrolet-Bolt-Cruise-Self-Driving-Autonomous-Car

DETROIT (Reuters) – General Motors Co (GM.N) иска одобрението на американското правителство за напълно автономна кола – без волан, педал на спирачката или педал за газта – да влезе в търговския парк на автомобилния производител през 2019 г.

Това ще бъде едно от първите самоходни превозни средства за търговска пътническа услуга и сред първите, които ще премахнат ръчното управление, спирачки и дросел. Това е при Cruise AV на базата на Bolt EV.

Председателят на компанията – Дан Аман – заяви пред репортери, че GM е подал вече искане за одобрение от правителството на „първото, готово за производство превозно средство, проектирано от самото начало без волан, педали или други ненужни ръчни устройства“.

GM е част от нарастващата група от производители на автомобили, технологични компании и стартиращи в областта на технологиите, които се стремят да развият т.нар. робо-таксита през следващите три години в Северна Америка, Европа и Азия. Повечето от тези компании имат един или повече партньори.

GM's planned Cruise AV driverless car features no steering wheel or pedals in a still image from video released January 12, 2018. General Motors/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO SALES, NO ARCHIVES.

U.S. National Highway Traffic Safety Administration потвърди, че GM е подало заявление за одобрение за експлоатация на до 2500 превозни средства без волани или човешки водачи. „Безопасността е основният приоритет на отдел „Транспорт“. Отделът ще разгледа тази петиция и ще я обмисли внимателно“, се казва в изявление на агенцията.

Ford Motor Co (F.N) заяви въсъщо, че ще се включи в доставката на Postmates, тъй като производителят на автомобили започва да тества начини за транспортиране на хора, храни и опаковки тази пролет в своите автомобили.

Други компании от UBER.UL до Waymo, Alphabet Inc. (GOOGL.O), са тествали прототипи за самоуправление на превозни средства с ограничено използване на приложения, но са по-малко изявени от GM в обявяването на плановете за търговски робо- таксиметрови услуги.General-Motors-Cruise-AV-Hill-760x482

Генералните директори на GM съобщиха, че производителят на автомобили е поискал от Националната администрация по безопасност на движението по пътищата да разреши 16 промени в съществуващите правила за безопасност на превозните средства – като например въздушна възглавница, която нормално би била за седалката на водача, но без волан – AV.

След това производителят на автомобили ще трябва да получи подобно одобрение от отделните щати на САЩ. Генералните директори на GM заявиха, че седем щата от САЩ вече разрешават промените, търсени от производителя на автомобили. В други  трябва да има лицензиран човешки шофьор в превозното средство – GM ще работи с регулаторите, за да промени или да се откаже от съществуващите правила.

Cruise AV на GM е оборудван със софтуера и хардуера за самоуправление на четвърто поколение на автомобила, включително 21 радара, 16 камери и пет лидара – сензорни устройства, които използват лазерна светлина, за да помогнат на автономните автомобили да „видят“ близките предмети и препятствия.

Cruise AV ще може да работи в режим „свободни ръце“ само в предварително настроени градски зони.

На 12 януари 2018 г. GM представи първото изображение на предстоящото си автономно Cruise AV, базирано на Bolt EV четвърто поколение.