Архив

Най-старият автомобил

Смята се, че в света най-старият работещ автомобил е La Marquise. Той е модел до 1884 г., направен от DeDe Dion La Marquise Dion, Bouton&Trépardoux от Франция. Колата е изградена като прототип за бъдещи четириколки, като носи името на майката на Албърт, граф де Дион.

Граф Дион кара La Marquise в 20-те мили на пробега „Париж-Версай“  през 1887 г. при средна скорост от почти 26 км в час.

Захранвана от въглища, дърва и късчета хартия, колата отнема 30-40 минути, за да събере достатъчно пара и да се движи. Макс. скорост, която може да достигне е 61 км в час.

Автомобилът е бил продаден в Pebble 2007 Beach Concours d’Elegance за $3,52 млн. Той е бил продаден повторно през 2011 г. за $4,6 млн., рекордна цена за ранен автомобил. LaMarquise_03_1000

Компанията е създадена след като, през 1881 г., Де Дион вижда играчка-локомотив в една витрина и решава да го направи. Инженерите Бутон и Трепарду  изпитвали същото желание, те живеели наблизо, до „Рю де ла Шапел“ в Париж. Трепарду отдавна мечтаел да изгради парна кола, но не можел да си го позволи. Де Дион, вдъхновен от революцията на парата и с много пари, се съгласява да създадат De Dion Bouton et Trépardoux. Тя е сформирана в Париж през 1883 г.

Автомобилната компания е най-големият автомобилен производител в света за известно време. Производството й се отличава с качество, надежност и трайност. По-късно минават към правене на бензинови коли. Много от по-късните изобретатели ползват бензиновите мотори на марката – Луи Рено за своята първа четириколка и др., а остта на Де Дион се прилага и до днес в някои автомобили.