Архив

Султанът на Бруней с хиляди екзотики

На 66-годишна възраст той е най-богатият крал на света според Forbes, кото изданието странно не го включва в топ Hassanal_Bolkiahмилиардерите по света….

Неговата власт над султаната на Бруней, богата на нефт и природен газ нация от северозападното крайбрежие на Борнео, започва през 1967 г. Двойно разведен – Хасанал Болкиа е 29-ият султан, следвайки баща си, който му отстъпва трона и носи списък от титлите, включително министър-председател, главен инспектор на полицията, президент и върховен главнокомандващ на Кралските въоръжени сили на Бруней, в допълнение към почетните титли, присъдени му от кралица Елизабет II на Англия. Той обича да играе бадмингтон, пада си по състезателните автомобили и се радва на хубава пура.

Султанство Бруней, официално название – Бруней Даруссалам (на малайски: ﻧ ﮕ ﺎ ﺭ ﺍ بروني دارالسلام / Negara Brunei Darussalam), е суверенна държава, разположена на северния бряг на остров Борнео в Югоизточна Азия. Освен от Южно-китайско море, страната е напълно заобиколена от малайзийския щат Саравак, който я разделя на две части. Бруней е единствената суверенна държава, разположена изцяло на остров Борнео. Останалата част от територията на острова е разделена между държавите Малайзия и Индонезия. Населението на Бруней е 408 786 души през юли 2012 г.

бруней4Бруней получава своята независимост от Обединеното кралство на 1 януари 1984 г. Благодарение на икономическия растеж през 90-те на миналия век и 2000-те години, неговият БВП нараства с 56% от 1999 г. до 2008 г. и страната  се превръща в индустриализирана. Държавата печели богатство от големите си находища на нефт и природен газ. Бруней е с втори по големина индекс на човешкото развитие сред страните от Югоизточна Азия след Сингапур и е класифициран като „развиваща се страна“.

Според Международния валутен фонд (МВФ), Бруней е на пето място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателната способност. МВФ оценява през 2011 г., че Бруней е една от двете страни (другата е Либия) с държавен дълг в размер на 0% от националния БВП. Forbes също така нарежда Бруней като петата най-богата държава от общо 182, благодарение на полетата си за нефт и природен газ. Националният празник на страната е 23 февруари.

По силата на конституцията на Бруней от 1959 г. Негово Величество Падука Сери Багинда Султан Хаджи Хасаналбруней7 Болкиа Муизададин Вадалу е държавен глава с пълна изпълнителна власт. Султанът Хасанал Болкиа е обслужван от четири съвета и кабинет от министри, но ефективно притежава абсолютна власт.

Султанът на Бруней със сигурност знае какво означава лукс, в края на краищата, той има повече от 20 милиарда долара. Освен най-големия дворец в света, украсен със злато и диаманти – палат с 1788 стаи, султан Хасанал Болкиа поддържа и огромен флот превозни средства.

бруней3Според един източник той разполага с близо 7000 автомобила. Според друг – с над 5000, според трети – с над 2000…

Източниците не са единодушни, но сигурно е, че колекцията е хилядна. Чудовищният флот от автомобили включва множество Jaguars, Koenigsegg Agera, Porsche Carma и Ferrari Mythos. Сбирката на султана включва 574 Mercedes-Benz, 604 Rolls Royce, 209 BMW и 11 Aston Martins, които са само някои. Основният интерес на султана обаче се крие в редките коли – той притежава редица редки и класически автомобили. Владетелят на малката азиатска държава, който е безумно богат, е известен с това, че обожава колите и притежава автомобили, които са произведени специално за него, като например Ferrari седан, несъществуващ никъде другаде Aston Martin и, разбира се, странният SUV Bentley Dominator.

бруней1Dominator е произведен в едва 6 бройки, всяка с идентичен салон, но с различен цвят на купето. Машината е базирана на тогавашното поколение на Range Rover, като технически детайли не са обявени на широката публика. Ясно е, че освен шасито, Bentley Dominator използва и 4х4 задвижването на Range Rover. Това, което се знае още е, че един от екземплярите е боядисан в жълто, друг е червен, а трети е в сребристо. Очевидно, в гамата присъства и черен екземпляр.

Цената на проекта е солидна – всеки един от екземплярите струва минимум 3 млн  британски паунда. Твърди се, че тази поръчка спасява Bentley от банкрут през 90-те години на миналия век. И щеше да си остане тайна, ако журналисти на британското списание Autocar не бяха „изловили“ два Dominator-а, по време на товаренето им в самолет за Бруней.

Колекцията от автомобили на Болкиа се помещават в гараж, който всъщност е по-скоро дворец по всички стандарти, с Брунейотделни крила, посветени на всяка марка. Това е  най-голямата колекция от автомобили в света. Сбирката му се изчислява според някои източници на 4,5 милиарда евро., според други – на не по-малко от 300 млн. долара… Любимата му лимузина е Rolls Royce. Тя е истинска рядкост, в света има едва 30 такива автомобила. Тази на монарха е позлатена.

Според източни, голяма част от колекцията всъщност принадлежи на 3-тия брат на султана, княз Джефри и на различни племенници, и по-голямата част от колекцията е неизползвана и разлагаща се.

Други любопитни факти са, че персоналът на султана има Rolls Royce на алеята пред палата, който работи винаги 24 часа в денонощието, а членовете на харема му получават над $ 200 000.00 седмично….