Архив

Hyundai

70.Hyundai_logoHyundai Motor Company e южнокорейски производител на автомобили. От 2003 г. тя е най-голямата в страната. Производството е съсредоточено в град Улсан.

Думата Hyundai означава „модерен”. Кръгът на емблемата е символ на глобалните контакти и дейността на компанията, а стилизираната наклонена буква H, изписана вътре, е не само първата от името на марката, но и символизира две стиснати ръце – символ на надеждното сътрудничество.

Фирмата е основана от Чунг Джу-ънг през 1947 г. като Hyundai Engineering and Construction Co. Hyundai Motor Co. (HMC) се създава през 1967 г. Първият модел на марката е Cortina, направена в кооперация с Ford Motor Company през 1968 г. През 1975 г. Pony е първият изцяло корейски автомобил, основан на японската технология на Mitsubishi. Колата започва да се изнася на следващата година. През 1986 г. Hyundai започва да продава коли в САЩ и Excel е номиниран в Десетте най-добри продукта на Fortune magazine. Компанията започва да произвежда автомобили по собствена технология през 1988 г., стартирайки с модела от среден клас Sonata.

Автомобилите на марката се отличават с ниска цена за качествата и управляемостта, които предлагат. Големи инвестиции се влагат през 1998 г., когато гаранцията на автомобилите с тази марка е вече 100 000 мили за внасяните в САЩ коли.

През 1998 г., след разтърсилата корейската икономика криза, Hyundai купи дял в Kia Motors. През 2000 г. компанията постави началото на стратегически алианс с DaimlerChrysler. На следващата година е основана фирмата Daimler-Hyundai Truck Corporation. През 2004 г. DaimlerChrysler продаде своите 10% в Hyundai за $900 млн.

Сега инвестициите на компанията включват производствени заводи в Северна Америка, Индия, Китай, Турция и изследователски и разработващи центрове в Северна Америка, Япония и Европа. Марката стана известна със своите нови екотехнологии и автомобили от серията i. Има и нови хибридни разработки, като показа преди години и модел на горивни клетки на основата на Tucson.65% от продукцията на концерна е в сегментите на малките и средни автомобили, където глобалното търсене се повишава. През декември 2008 г. Hyundai откри в Чехия първия си завод в Европа. През 2009 г. компанията отвори завод и в Санкт Петербург.

У нас, особено в столицата, са много популярни жълтите таксита Hyundai на „ОК Супертранс”.