Архив

Opel Grandland (2022 г.)

Флагманът на Opel SUV разполага с допълнителни технологии и асистиращи системи, които досегаOpel-Grandland-2022-1024-01 клиентите намират само в автомобили от по-висок клас

Opel разкри новия Grandland – елегантно спортен с интуитивно управление и иновативни технологии. С напълно дигиталния Pure Panel, новият модел предлага на водача напълно различно изживяване в пилотската кабина. Флагманът на Opel SUV също така разполага с допълнителни технологии и асистиращи системи, които досега клиентите намират само в автомобили от по-висок клас. Особено адаптивното осветление IntelliLux LED® Pixel Light с общо 168 LED елемента. Технологията от флагманската лимузина на Opel, Insignia, прави своя дебют в топ SUV на немската марка и поставя нови стандарти в пазарния сектор на Opel Grandland. Същото важи и за Night Vision, който празнува своята премиера в Opel. Системата засича пешеходци и животни в тъмнина на разстояние до 100 метра и предупреждава водача. Полуадаптивният асистент за интеграция на магистрала поддържа Grandland в средата на лентата му и поддържа разстоянието до превозното средство отпред. Проектиран и произведен в Германия, новият Grandland включва и Opel Vizor, новото лице на марката.

Opel също се придържа към стратегията си за електрификация с новия Grandland. Клиентите на мощните, високоефективни plug-in хибридни варианти могат да избират между предно или електрическо задвижване на всички колела.

„Grandland ще вълнува новите клиенти със своите стандартни технологии и високотехнологичен интериор“, казва главният изпълнителен директор на Opel Майкъл Лошелер, „и, разбира се, се предлага и с мощно хибридно задвижване. С новия Grandland ние поддържаме курса си: ясен и смел дизайн, високоефективен и, разбира се, електрически. Новият Grandland съответства на нашия флагман Insignia по отношение на технологиите.“

Вълнуващи технологии: Opel Vizor с IntelliLux LED® Pixel Light

Спортната динамика характеризира топ SUV на Opel от премиерата му през 2017 г. Сега Opel Grandland се отличава с безпогрешното лице на марката Opel Vizor. Смел и ясен, Vizor изостря външния вид на предната част и безпроблемно интегрира решетката, емблемата на Opel Blitz и технологии като водещата в класа светлина IntelliLux LED® Pixel в един визуален елемент.

Opel-Grandland-2022-1024-03Флагманът на SUV на Opel вече е оборудван с адаптивна IntelliLux LED® Pixel Light. 168 LED елемента – 84 на фар, както при Opel Insignia – водят до безпроблемно адаптиране на светлинния лъч според ситуацията на шофиране и околната среда, без отблясъци за друг трафик. LED елементите на всеки тънък фар се подреждат в триредова матрична система, където функциите преминават безпроблемно в следващото ниво:

Друга технология в новия Opel Grandland, която допълнително повишава безопасността на всички участници в движението, особено при шофиране през нощта по тъмни селски пътища, е Night Vision. Инфрачервената камера на системата открива хора и животни на разстояние до 100 метра пред Грандланд в посока на движение, въз основа на температурната им разлика спрямо околната среда. Night Vision предупреждава водача и показва позицията на пешеходците, например в 12-инчовия цифров център за информация за водача.

Ясен, интуитивен, футуристичен: нова кабина Opel Pure Panel

Потребителската концепция е футуристична и детоксикирана до най-важното. Два широки екрана в едно цяло образуват Opel Pure Panel. Тази напълно цифрова, ориентирана към водача кабина е интуитивна за работа и прави множеството бутони излишни. Той включва най-новите цифрови технологии и предоставя най-важната информация. Двата дисплея приветстват обитателите и създават приятна атмосфера. До 10-инчовият централен сензорен екран е обърнат към водача, който следователно може да се концентрира върху шофирането, без да е необходимо да откъсва погледа си от пътя.

Асистент за интегриране на магистрала: Адаптивен круиз контрол с функция „Stop & Go“.

Също така ново в комбинация с автоматична трансмисия е Highway Integration Assist. Използвайки камера и радарни сензори, системата комбинира различни асистенти, за да направи шофирането още по-спокойно. Адаптивният круиз контрол поддържа дистанцията до автомобила отпред според зададената скорост и в комбинация с активното позициониране на лентата задържа Opel Grandland в средата на лентата. Скоростта на Opel се увеличава или намалява, за да следва превозното средство отпред – без да надвишава зададената скорост – и може да спре до спиране, ако е необходимо. Благодарение на „Stop & Go“, Grandland с Highway Integration Assist автоматично възобновява шофирането от място.

Новият Opel Grandland допълнително разполага с множество други асистиращи системи. 360-градусовата панорамна камера улеснява маневрирането на водача чрез предна и задна камера. Зоната пред и зад автомобила, както и изглед от птичи поглед се показват на екрана на инфотейнмънта. Автоматичният асистент за паркиране идентифицира надлъжни и напречни места за паркиране и автоматично насочва Grandland навътре и навън. Системата за предупреждение за мъртви зони предотвратява потенциални сблъсъци при завиване или смяна на лентата. В случай на опасност в съответното външно огледало светва символ на превозно средство. Стандартното оборудване на всеки вариант на Grandland включва предупреждение за преден сблъсък с автоматично аварийно спиране, разпознаване на пешеходци, предупреждение за напускане на лентата, разпознаване на пътни знаци, разпознаване на сънливост и круиз контрол.

Най-високи нива на комфорт: ергономични седалки и инфотейнмънт от висок клас

Новият Opel Grandland отговаря на най-високите стандарти не само по отношение на асистиращите системи, но и поOpel-Grandland-2022-1024-07 отношение на комфорта. Ергономичните активни седалки за водачи и пътници отпред, сертифицирани от „Aktion Gesunder Rücken e.V.“) поддържат добра стойка зад волана. Отличените с награди седалки са уникални в класа на Grandland и предлагат широка гама от настройки, от електрическо накланяне на седалката до електропневматична лумбална опора. В кожената облицовка те предлагат отопление и дори вентилация. Комфортът се увеличава допълнително от „Отваряне и стартиране без ключ“ и сензорно контролираната задна врата, която може да се отваря и затваря с движение на крака под задната броня.

Свързването и забавлението се осигуряват от информационно-развлекателни системи, които също са съвместими с Apple CarPlay и Android Auto. В комбинация с услугите на OpelConnect, най-високата гама Multimedia Navi Pro прави пътуването особено релаксиращо с информация за трафика в реално време, актуализации на онлайн картата и навигация с прогнози. Безжичното зареждане в централната конзола осигурява чисто и подредено „зареждане“ без кабели за съвместими смартфони.

Самоуверен външен вид: С plug-in хибриди и ясен дизайн на Opel Compass

Водещите в класа си технологии и високият комфорт се допълват от силната производителност на новия Opel Grandland и изчистения, смел дизайн. Продължавайки стратегията за електрификация на Opel, хибридните версии с plug-in осигуряват не само ускорение, подобно на спортен автомобил, но и шофиране без емисии, благодарение на своите електрически двигатели или двигател и регенеративно спиране. Благодарение на гъвкавостта на мултиенергийната платформа, клиентите на Grandland могат да изберат предпочитаната от тях задвижваща система – от ефективни дизелови и бензинови двигатели до електрифицирани хибриди с възможност за захранване.

Доставките на новия Opel Grandland – „произведено в Германия“ в завода в Айзенах – започна през есента на 2021 г.