Архив

Monthly Archives: август 2021

2022 г. Opel Astra – следващата стъпка в трансформацията на марката

Базирана е на платформата EMP2 на Stellantis за компактни и средни автомобили с предно задвижване

2022 Opel Astra

2022 Opel Astra

Следващото представяне на модела във възраждането на Opel след десетилетия на застой под ръководството на General Motors е нов компактен хечбек на Astra.

Новата Astra беше представена неотдавна и започва продажбите тази есен на пазарите, където оперира немската марка. Популярният съперник на Golf е придобил остър нов дизайн, подобен на този, който Opel представи преди година на новия си компактен кросоувър Mokka, и за първи път разполага с електрифицирана опция, в този случай с плъгин хибридна настройка.

2022-opel-astra_100799229_hПонастоящем Opel се контролира от Stellantis, след като PSA Group, която се сля с Fiat Chrysler Automobiles по -рано тази година, за да формира Stellantis, откъсна германската марка от GM през 2017 г. Оттогава видяхме гореспоменатия Mokka, както и ново поколение стартира субкомпактният хечбек Corsa.

Новата Astra е базирана на платформата EMP2 на Stellantis, предназначена за компактни и средни автомобили с предно задвижване и е разработена заедно с най-новите версии на хечбеците DS 4 и Peugeot 308, пуснати по-рано през годината. Opel ще предлага новата Astra и ще включва високотехнологични екстри като цифров инструментален клъстер, широк информационно-развлекателен екран и матрични LED фарове.

Продължение

Как BMW ще разшири гамата от електромобили

Версиите на серия 7 и 5 на батерия ще се появят през следващите 2 години

Водещият електрически SUV на BMW, iX, ще пристигне в дилърите през есента.

Водещият електрически SUV на BMW, iX, ще пристигне в дилърите през есента.

BMW Group ще пусне четири изцяло електрически автомобила през следващите две години, тъй като автомобилният производител ускорява преминаването си към електрифицирани модели.

„Ние сме изцяло ангажирани с електрическите автомобили навсякъде, където използването на превозни средства с електрическо задвижване от батерии има смисъл и е възможно, защото условията са подходящи“, каза главният изпълнителен директор на BMW Оливър Зипсе.

Следващата година ще пристигнат с  батерии версиите на 7-та серия от по-висок премиум клас и компактен SUV X1.

Електрическите версии на 5-Series голям премиум седан и компактен SUV Mini Countryman ще пристигнат през 2023 г.

„До 2023 г. ще предложим на нашите клиенти поне една BEV опция в почти всички наши сегменти превозни средства и през следващите 10 години се стремим да пуснем на пазара общо около 10 милиона изцяло електрически превозни средства“, каза Зипсе пред анализатори за повикване на приходите на 3 август.

Изцяло електрическите серии 7 и 5 ще бъдат произвеждани в завода на BMW в Динголфинг, Германия.

Продължение

Китайската Great Wall купи фабрика на Mercedes-Benz в Бразилия

Китайската компания иска да увеличи пет пъти новите инвестиции21311_2A23B01E933F87E4

Източник: cnnbrasil.com.br CNN Brasil

Китайската компания Great Wall завърши покупката на фабриката за луксозни автомобили Mercedes-Benz в Ирасемаполис, във вътрешността на Сао Пауло, след години на планиране за навлизането й на бразилския пазар.

Продажбата беше потвърдена на 18 август от Mercedes, който затвори през декември фабриката, в която произвеждаше модели C (седан) и GLA (спортна помощна техника), приписвайки тогавашното решение на трудностите и влошаването от пандемията на бразилската икономика.

Очаква се Daimler да запази 35% от бизнеса с камиони след отделянето, казва автомобилният производител.

Сделката включва целия завод за автомобили, включително 1,2 милиона квадратни метра земя, сгради и производствено оборудване.

В известието за рекламата, в която продажната цена на фабриката не се оповестява, Mercedes информира, че нейната дилърска мрежа ще продължи да функционира нормално, като сега продава само вносни автомобили. Той също така гарантира, че решението не засяга производството на камиони и автобусни шасита в Бразилия.

Продължение

Производството на електрически превозни средства в Русия – нова концепция

Програмата ще се изпълнява на два етапа: 2021–2024 г. и 2025–2030 г.612395d662d10818b88d7b69

Сега производството на търговски електрически превозни средства в Русия е ограничено до електрически автобуси от КамАЗ, ГАЗ и Волгабас, както и прототипи на GAZelle e-NN (на снимката) под формата на микробус и микробус. Последните имат двигател от 100 кВт – 136 к. с., 310 Нм, батерия с капацитет 48 кВтч и пробег 120 км.

Руското правителство преди дни одобри „Концепцията за развитие на производството на електротранспорт до 2030 г.“ (PDF документ, 41 страници). Основните задачи са: развитие на производствената база, „изграждане на технологични компетенции чрез задълбочаване на локализацията“, пускане на „продукти с фундаментално нови свойства в областта на електрическото задвижване“, както и стимулиране на търсенето, организиране на следпродажбени услуги , създаване на необходимата инфраструктура и премахване на регулаторните бариери. Програмата ще се изпълнява на два етапа: 2021–2024 г. и 2025–2030 г.

Продължение

От практиката ми – контакти с BMW

От всички фирми, с които съм контактувал в практиката си, започнала през 70-е, най-близък бях с BMW и техните хора от Мюнхен.

Тест на първия малък дизел на марката - Южна Бавария.

Тест на първия малък дизел на марката – Южна Бавария – 1994.

Първоначалните ми връзки с тях датират от 1988 г., преди промените, когато установих лична кореспонденция с тях и успях да се срещна с ръководна фигура от концерна, с която направих интервю на цяла страница във вестника на Техническите съюзи някога – „Прогрес“.

След това, и след промените, вратите ми за концерна бяха отворени. Стигна се до там, че, когато идваха техни ръководители от Мюнхен, казваха – първо ни срещнете с Краси Панчев и после ще видим…

Совалката до хотела при мое пребиваване в Мюнхен.

Совалката до хотела при мое пребиваване в Мюнхен.

Имах лична кореспонденция с г-н Тейстма – тогава шеф на Връзките с обществеността, срещнахме се няколко пъти, когато идваше в България и си пишехме редовно с неговата заместничка.

Станах приятел и с д-р Калинке – шеф на BMW Motorrad, мотоциклетната им дивизия, като присъствах и на връчването на специалните им мотоциклети на МВР. Имам много лични подаръци, не само от него, но  и от други шефове в Мюнхен.

Така, през 1994 г., станах първият българин, поканен на тест в Мюнхен и Бавария, общо съм бил на три теста, а когато придобиха и британския Rover, ме поканиха в Лондон и в Брайтън, успях да видя отблизо дори трона на Нейно величество, да пия вино и бях на чеверме в Кралската кухня. Дори вечеряхме в Тронната зала на Двореца на Британските крале в Брайтън.
Специално говори с мене корпоративният им директор – за българското производство на Maestro във Вамо, Варна. След това англичаните спряха производството и се изнесоха от България…Започнаха да правят модела в…Китай, до 2005 г.

Продължение

Класиката Mercedes-Benz W110 се появи преди 60 години

W110 беше входната линия на Mercedes-Benz от средни автомобили в средата на 60-те години –800px-Mercedes-Benz_W110_200D,_2019-05-31,_2_(cropped) характеристики и др. данни

Mercedes-Benz 190Dc (W110) се произвежда от Mercedes-Benz през 1961–1968, направени са 628 282. Производството е в Зинделфинген – Германия, Венецуела –  Барселона и в Австралия – Порт Мелбърн.

Класът е Executive автомобил (E), свързан е Mercedes-Benz E-Class.

Размерите са – междуосие 2700 мм, дължина 4 780 мм, ширина 1795 мм  и височина 1495 мм.

Предшественик е Mercedes-Benz W120/W121, наследник е Mercedes-Benz W114/W115.

W110 беше входната линия на Mercedes-Benz от средни автомобили в средата на 60-те години. Един от гамата на Mercedes от „Fintail“ (на немски: Heckflosse), W110 първоначално се предлагаше или с 1,9 L бензин M121, или с 2,0 L OM621 дизелов редови с четири цилиндъра. Той е представен със седаните 190c и 190Dc през април 1961 г., заменяйки W120 180c/180Dc и W121 190b/190Db.

Линията W110 е обновена през юли 1965 г., за да стане 200 и Diesel 200D (моделна година 1966 за Северна Америка); в същото време шестцилиндров 230 (наследник на Mercedes 220) стана част от линията W110. Производството продължи само още три години, като W115 220 и 220D бяха представени през 1968 г. W110 и 6-цилиндровият W111 бяха първите серии от автомобили Mercedes, които бяха подложени на обширни тестове за безопасност на пътниците.

Продължение

Руската стратегия за електромобили ще струва 8 милиарда долара до 2030 г.

Правителството ще предложи на купувачите стимули, включително заеми и лесни условия за лизинг за електрически автомобили

Електрически Nissan Leaf се зарежда на станция в Москва, Русия.18 август 2021.

Електрически Nissan Leaf се зарежда на станция в Москва, Русия.18 август 2021.

Bloomberg

Русия планира да пусне повече електрически превозни средства по пътищата си през следващите три години и да изгради пазар за автомобили на батерии.

Според стратегията, одобрена от правителството неотдавна, производството на електромобили трябва да достигне 10 процента от всички автомобили, произведени до края на 2030 г. Цената ще бъде около 591 милиарда рубли (8 милиарда долара), според пресслужбата на правителството.

В първия етап на стратегията, от 2021 до 2024 г., нацията, която в момента е един от най -големите производители на нефт и газ в света, се стреми да има поне 25 000 електромобила и повече от 9 000 зарядни станции по пътищата си.

За да насърчи приемането на електромобили, правителството ще предложи на купувачите стимули, включително заеми и лесни условия за лизинг за електрически автомобили. Освен това, от 2022 г. електромобилите ще пътуват безплатно по пътищата с такса Русия.

Продължение

Електрическият автомобил Opel Rocks-e копира Citroen Ami ATV

Продажбите ще започнат през ноември в Германия на цени, започващи от 9999 евроe016bf8c1da4be66

Снимки: Opel

Roxy се различава от оригинала само с логата на Opel, дизайна на 14-инчовите джанти (оборудване Tekno) и ярките акценти (Klub). Размерите, разбира се, са еднакви: 2410 × 1390 × 1520 мм. Нищо не се чува за успеха на модела у дома, обаче, и лоши новини не са получени за годината.

През ноември Opel ще започне да продава електрическата кола Rocks-e в Германия на цени, започващи от 9999 евро. Клонингът се оказа по -скъп от оригинала, защото Citroen Ami ATV и неговата версия My Ami Cargo се търсят във Франция от 7390 евро. Характеристиките на автомобила не са се променили: мощност – 6 кВт (8 к. с.), максимална скорост – 45 км в час, капацитет на батерията – 5,5 кВтч, круизен обхват – 75 км (WLTP). Зареждането от контакта отнема три часа.

Няма промени и в двуместния салон: запазена е ключалката и задействането, и пантите вместо дръжките на вратите са запазени. Имайте предвид, че марката преди това е използвала името Rocks за хечбеците на Adam и Karl, чиято кариера приключи през 2019 г.

Продължение

101-годишен мъж управлява Mustang Mach-E

Близо век преди това е шофирал модел T101-year-old-man-drives-mustang-mach-e-nearly-a-full-century-after-first-driving-a-model-t-167859_1

Източник: autoevolution.com

Тази история си заслужава да бъде отпразнувана по множество причини. Първо, винаги е чудесно да се чуе за столетници, особено за онези, които все още страстно се интересуват от същите неща сега, както когато са били още тийнейджъри.

Този столетник, г-н Харолд Багот, дори има дълга история с участието на превозни средства на Ford, да не говорим за правнуци, които самите са ентусиасти на автомобили. 101-годишният е бивш собственик на туристическа компания и клиент на Ford, който управлявал първата си кола, Ford Model T, когато е едва на 10 години.

След това Багот купува Ford 8 Popular през 1937 г. за £ 100, за да мине на Ford Anglia на следващата година. Като цяло семейството му притежава 20 модела на Ford частно, както и автопарк от 140 търговски превозни средства Ford, които са превърнати в автобуси от семейния бизнес.

За да освежи паметта си по отношение на дните му с Model T, наследствената колекция на Ford отвори врати и позволи на г-н Багот да опита проба от 1915 Model T, подобна на тази, която той карал (само във ферма, а не по обществени пътища) обратно когато бил само на 10 години.

Продължение

Ford GT Heritage отдава почит на прототипите

Купето е посветено на първия суперкар представен на изложението в Ню Йорк на 3 април 1964 г.611b71ca524d5b38d0fc3278

Източник: Drive Ru

Оригиналният GT (GT40) е създаден, за да сложи край на господството на Ferrari в 24 -те часа на Льо Ман. Наследникът, просто Ford GT, вече шосеен автомобил, се произвежда в първото поколение от 2004 до 2006 г., а второто, настоящо поколение е пуснато през декември 2016 г.

Специалното издание на суперколата Ford GT – GT ’64 Prototype Heritage Edition, дебютира в Калифорния на седмицата на автомобилите в Монтерей (на The Quail and Pebble Beach Concours d’Elegance). Купето бележи началото на последната година от производството на GT и е посветено на първия суперкар, който откри линията, прототипа Ford GT (шаси GT / 101), представен на автомобилното изложение в Ню Йорк на 3 април 1964 г.

Компанията се постара да събере цяла галерия от изображения, показващи историческия и новия GT заедно и поотделно в детайли. Може да се види колко добре (или не) модерен суперкар имитира своя дядо.

Компанията не каза нищо за задвижването на специалната серия, което означава, че приемаме обичайния комплект за GT: V6 3.5 EcoBoost с компресор (669 к. с., 746 Нм), комбиниран със седемстепенен „робот“ (задно задвижване).

Продължение