Архив

Jaguar

73.jaguar174.jaguar375.jaguar2Jaguar Cars Ltd. е английска компания за производство на леки автомобили от клас „лукс”.

Своето начало фирмата води от основаната през 1922 г. от Уилям Лайънс и Уилям Уолмсли – Swallow Sidecar (съкратено SS), в северния приморски град Блекпул, първоначално специализирана в правенето на мотоциклети и кошове за тях.

Първото производство не донася финансов успех и Бил Лайънс преминава към разработка на каросерии за знаменития на времето автомобил Austin Seven, като през 1927 г. получава поръчка за изготвянето на 500 купета.

Получените средства и репутацията позволяват на компанията да се утвърди на пазара за дизайн на каросерии, правейки ги по-нататък за моделите FIAT 509 A, Moris Cowley и Wolseley Hornet. Фабриката от Блекпул се премества в Ковънтри.

През 1931 г. Лайънс пробва свои собствени автомобили, хранейки пристрастие към двуместните спортни модели. Първият собствен модел е SS 1.

През 1945 г. компанията започва да се нарича Jaguar – на името на хищното животно, тъй като абревиатурата SS предизвиква нежелателна асоциация с престъпната нацистка организация. Тогава Swallow Sidecar 100 става Jaguar SS100. На радиатора се появява изящна статуетка на ягуар в скок.

Jaguar от 50-те години близко сътрудничи с английската фирма Daimler, чиито традиционно разкошни коли, по клас близки към “ягуарите”, постепенно се заменят с Jaguar. От 1960 г. Daimler влиза в състава на Jaguar. От 1961 до 1988 г. компанията представя цял ред спортни купета и представителни седани”, отличаващи се с висока цена и също такива високи характеристики.

Самата компания Jaguar, изпитвайки трудности с продажбите, през 1966 г. се обединява с British Motor, в състава на която влиза до 1984 г.,  до купуването и от Ford.

До 2008 г фирмата бе в състава на Ford Motor Co. и правеше спортни и салонни версии, които се отличават с извънредно високо ниво на лукс. Те имаха по-нов дизайн и традиционно изключителни динамични качества, но бяха на ходовата част на Ford Mondeo. След купуването на бранда, заедно с Land Rover,от индийската група Tata Motors, при новите модели има тенденция към завръщане на автомобилите с фигурката на ягуара в скок на капака към сегмента на по-високия лукс отново.