Архив

Monthly Archives: януари 2021

Tesla започва да пренася оборудване в завода в Берлин

Изгражда се фабрика на Tesla извън Берлин. Очаква се годишният капацитет да достигне 500 000 превозниTesla Berlin Jan 2021 web средства.

europe.autonews.com

Tesla започна да премества оборудване в новата си фабрика извън Берлин в подготовка за началото на производството на компактния кросоувър Model Y до това лято.

„Изграждането на нашата фабрика в Берлин продължава, както беше планирано, и вече започнахме да преместваме машини в сградата“, каза Tesla в презентацията си за приходите за четвъртото тримесечие 2020 г. в сряда.

Tesla не уточни какво се инсталира, но наблюдатели на компании публикуваха в социалните мрежи скорошни видеоклипове и снимки, направени с безпилотни летателни апарати и лещи за далечни разстояния, на онова, което изглежда фабрично оборудване.

Очаква се заводът да помогне на Tesla да увеличи продажбите и пазарния си дял в Европа.

„Gigafactory Берлин трябва да даде възможност за значително увеличаване на местните доставки, подобно на това, което видяхме след изграждането на Gigafactory Shanghai“, каза Tesla по време на презентацията за приходите.

Продължение

Самоуправляваща се соларна совалка от EasyMile & Sono

„Нов вид енергийно ефективен транспорт“

Easymile EZ10 Sono-2021

Easymile EZ10 Sono-2021

electrive.com

Френският EasyMile и германската Sono Motors искат да разработят самоуправляваща се совалка, задвижвана от слънцето. Базирана на EasyMile’s EZ10, совалката ще носи патентованата слънчева технология на Sono. Ако концепцията работи, тя може да стигне до 30 държави.

Това е броят на пазарите за износ, за които EasyMile твърди, че вече обслужват EZ10. За Sono Motors стартиращата компания току-що представи нови прототипи на CES и заяви, че е отворена за лицензиране. EasyMile беше първи на линия.

Слънчевата технология на Sono работи чрез инсталиране на слънчеви клетки в гъвкави полимери, а не в стъкло. Това го прави по-лек, здрав, по-евтин и по-ефективен от всеки друг слънчев автомобил, твърди компанията. Едновременно с това Sono пояснява, че панелите на слънчевите тела не могат да заменят традиционните методи за зареждане, но могат да намалят броя на интервалите на зареждане.

Продължение

GM спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

Драматично съобщение след като президентът Байдън встъпи в длъжност

Генералният директор и председател на General Motors Co. Мери Бара с изцяло новия Cadillac Lyriq, първият електрически автомобил на луксозната марка.

Генералният директор и председател на General Motors Co. Мери Бара с изцяло новия Cadillac Lyriq, първият електрически автомобил на луксозната марка.

ВАШИНГТОН (Reuters) – General Motors Co заяви в четвъртък, че си поставя за цел да продава всички свои нови автомобили, джипове и леки пикапи с нулеви емисии на изпускателната тръба до 2035 г., драматична промяна от страна на най-големия производител в САЩ на бензиновите и дизеловите двигатели.

GM, която също заяви, че планира да стане неутрален до 2040 г., направи драматичното съобщение преди малко повече от седмица, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, обещавайки да се справи с емисиите на парникови газове и да стимулира продажбите на електрически превозни средства.

Миналата година GM продаде 2,55 милиона автомобила в САЩ, но само около 20 000 бяха електромобили – хечбекът Chevy Bolt. През ноември тя заяви, че инвестира 27 милиарда долара в електрически и автономни превозни средства през следващите пет години, спрямо 20 милиарда, планирани преди пандемията на коронавируса.

Акциите на GM се повишиха до 7,4% в четвъртък.

Изпълнителният директор Мери Бара агресивно подтикна GM да прегърне електрическите превозни средства и да се отдалечи от бензиновите автомобили.

Тя каза в изявление, че производителят на автомобили е работил с Фонда за защита на околната среда (EDF), група за защита на околната среда, за „разработване на споделена визия за изцяло електрическо бъдеще и стремеж за елиминиране на емисиите на отработени газове от новите леки автомобили до 2035 г.“.

Продължение

Audi обявява края на моделите A4, A6 и A8 с ДВГ

Ще се правят нова категория електрически автомобилиaudi-a4-a6-a8-collage-min

Източник: manager-magazin.de

Audi дава на своите модели A4 и A6 крайна дата като двигатели с вътрешно горене. Казва се, че същото се отнася и за A8. Дори в плъгин хибридите Audi очевидно вече не иска да инвестира сериозно. Тези решения вероятно ще бъдат крайъгълните камъни на плана за излизане от производство на двигателя с вътрешно горене, съставен от изпълнителния директор на Audi Маркус Дюсман.

Тези стъпки са споменати в портрет на Дюсман, който вече е начело на дъщерното дружество на VW в Инголщат, в немското издание Manager Magazin. По-конкретно се казва, че новите версии на A4 и A6 ще бъдат пуснати от 2023 г., а електрическите варианти ще последват малко по-късно, но че Audi не иска да предлага средните модели като с двигатели с вътрешно горене до края на техния живот. Ерго, краят ще бъде преди 2030 г.

Що се отнася до A8, се казва, че той ще бъде освежен отново в края на 2021 г. Това би трябвало да е последната мярка. Освен това Audi очевидно вече не иска да разчита на plug-in хибриди. Manager Magazin съобщава, че Дюсман ги смята за прекратени модели и косвено го цитира, че политиката вече няма да популяризира технологията след федералните избори през есента на 2021 г. и че клиентите след това ще загубят към тях интерес.

Продължение

Wall Street очаква доставките на Tesla да нараснат с поне 50% през 2021 г.

Анализатори говорят за между 750 000 и 850 000 превозни средства

Електрическо превозно средство Tesla Model X е показано на тази илюстрация, направена в Москва, Русия, 23 юли 2020 г. REUTERS

Електрическо превозно средство Tesla Model X е показано на тази илюстрация, направена в Москва, Русия, 23 юли 2020 г. REUTERS

(Reuters) – Анализаторите от Wall Street в четвъртък изчисляват, че Tesla Inc ще предаде поне 50% повече превозни средства през 2021 г.

Поне седем анализатори смятат, че Tesla ще достави между 750 000 и 850 000 превозни средства през 2021 г.

Компанията е доставила 499 550 автомобила през 2020 г., над прогнозите за 481 261 превозни средства, според данните на Refinitiv – но 450 единици са недостатъчни за целта на главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Мъск беше събудил надежди да успее да достави повече превозни средства тази година по време на третото тримесечие на компанията.

Тогава анализатор постави въпрос дали Tesla може да достави 840 000 до 1 милион превозни средства през 2021 г. Мъск каза, че целта е „в тази близост“, докато друг изпълнителен директор на Tesla заяви, че компанията ще предостави прогноза за следващото тримесечие.

Продължение

Електрическият автомобил Sony Vision-S

Тестове по обществени пътища в Европа

Тестване на прототип на Sony Vision-S

Тестване на прототип на Sony Vision-S

Една година след представянето си на изложението за потребителска електроника (CES) през 2020 г., електрическата кола Sony Vision-S сега се тества на обществени пътища.

Sony не предостави много други подробности за това как се развиват нещата с колата. Краткото видео, което пусна за CES 2021, беше по същество само някакъв B-roll на камуфлажния прототип, каран по тестова писта и някои живописни европейски пътища.

И все пак впечатляващо е да се види, че Sony напредва в развитието на онова, което първоначално беше представено като обикновена концептуална кола – макар и такава, за която много наблюдатели вярваха, че е прецизно подробна, за да бъде просто концепция.

Седанът изглежда до голяма степен непроменен от шоуто, което дебютира в Лас Вегас миналата година, запазвайки панорамния покрив (подобно на Tesla Model 3) и един широк екран, който обхваща цялото табло, като при кросоувъра Byton M-Byte.

Продължение

Оперативната печалба на Daimler за 2020 г. е по-добра от насоките и прогнозите

Пълни данни за четвъртото тримесечие и по-подробни насоки за 2021 г. – на 18 февруариdaimler-logo-quer-w768xh384-cutout

FRANKFURT (Reuters) – Daimler заяви в четвъртък, че силното четвърто тримесечие му помогна да постигне по-добра от очакваната оперативна печалба за групата през 2020 г. и че е оптимист за 2021 г.

Базираният в Щутгарт производител на автомобили и камиони Mercedes-Benz обаче предупреди, че настоящият недостиг на полупроводници и прекъсванията заради COVID-19 вероятно ще засегнат първото тримесечие.

Благодарение на икономии на разходи и по-бързо от очакваното възстановяване в автомобилния сектор печалбите на групата преди лихви и данъци (EBIT) за 2020 г. достигнаха 6,60 милиарда евро (8 милиарда долара), над консенсус за 5,25 милиарда евро, каза производителят, цитирайки предварителни цифри. Това е с 52% повече от 4.329 млрд. евро за 2019 г.

„Предвид развитието на успешна дисциплина на разходите, продължила през четвъртото тримесечие и очаквано добро основно търсене, Daimler също очаква положително развитие на бизнеса през 2021 г.“, каза компанията.

Продължение

Toyota изпревари през 2020 г. Volkswagen и стана номер 1 в света в продажбите

Тя продаде 9,528 милиона автомобила1542974

TOKYO (Reuters) – Японската Toyota Motor Corp изпревари германския Volkswagen по продажби на превозни средства м. г., възвръщайки се на първа позиция като най-продавания автомобилен производител в света за първи път от пет години насам, след като пандемичният спад в търсенето удари по-силно германския й конкурент.

Toyota заяви преди дни, че продажбите й в глобален мащаб са намалели с 11,3% до 9,528 милиона автомобила през 2020 г. Това – в сравнение с 15,2% спад на Volkswagen до 9,305 милиона автомобила.

Автомобилните производители страдат, тъй като блокирането от коронавируса спря хората да посещават автосалоните и принуди производствените заводи да намалят или спрат производството.

Toyota обаче е преодоляла пандемията по-добре отчасти, защото нейният вътрешен пазар – Япония, и азиатският регион, като цяло, са по-малко засегнати от огнището, отколкото Европа и САЩ.

„Нашият фокус не е върху това каква е нашата класация, а върху обслужването на нашите клиенти“, заяви говорител на Toyota.

Продължение

Вторият европейски съюз за акумулаторни клетки включва BMW и Tesla

42 компании от 12 държави-членкиshutterstock_1125450998

БЕРЛИН (Reuters) – Европейската комисия даде зелена светлина за подкрепата на втори алианс за батерии с 42 компании от 12 държави-членки, включително автомобилни производители – BMW и Tesla, заяви германският икономически министър.

„Одобрението на втория голям европейски проект за производство на акумулаторни клетки е голям успех и създава основа за екосистемата на батериите в Германия и Европа“, каза Алтмайер.

Германия и други европейски държави ще подкрепят развитието на конкурентни, иновативни и екологично чисти акумулаторни клетки, които ще предизвикат масивни частни инвестиции и ще създадат до 10 000 работни места, добави той.

Смъртта на дизеловите агрегати наближава

Производителите на автомобили се ускоряват към електрическото бъдеще

Служители на френския автомобилен производител PSA Peugeot Citroen работят във фирмената фабрика за двигатели в Тремери близо до Мец, Североизточна Франция по агрегат за електрически модел

Служител на френския автомобилен производител PSA Peugeot Citroen работи във фирмената фабрика за двигатели в Тремери близо до Мец, Североизточна Франция по агрегат за електрически модел

ПАРИЖ (Reuters) – Най-голямата фабрика за дизелови двигатели в света в Тремери, Източна Франция, е подложена на радикална реконструкция – тя преминава към производство на електрически двигатели.

От по-малко от 10% от продукцията през 2020 г., производството на електродвигатели в Тремери ще се удвои до около 180 000 през 2021 г. и се планира да достигне 900 000 годишно – или повече от половината от пиковата продукция на завода преди пандемия – до 2025 г.

Промяната е свидетелство за променящата се автомобилна индустрия. Търсенето на дизелови автомобили е спаднало след скандала със замърсяването през 2015 г., докато строгите нови разпоредби на ЕС, които глобяват автомобилните производители за надвишаване на ограниченията на емисиите, ги тласкат да произвеждат повече електрически модели.

И така, в разгара на пандемия и с нивото на потребителско търсене на автомобили, задвижвани от батерии, все още несигурни, автомобилните производители от Volkswagen до Nissan отказват дизеловите модели и увеличават мощността на електрическите задвижвания.

„2021 г. ще бъде ключова година, първият истински преход към света на електрическите модели“, каза Лаетиция Узан, представител на съюза на CFTC в Тремери.

Продължение