Архив

При хубаво време

Подготовка на автомобила за път при хубаво време

 

Много хора смятат, че оптималното налягане на гумите е написано на тях. Всъщност цифрата, изписана там, е максималното допустимо налягане при студена гума. По-меките или по-твърди от необходимото гуми, в комбинация с високите скорости и горещината, могат да доведат до непредсказуеми последствия. Затова трябва да проверите дали някъде не е написано по автомобила препоръчителното според производителя налягане за топло време.

Внимателно огледайте грайферите на четирите гуми. Вижте дали не са прекомерно или неравномерно износени и дали по тях няма балони. Не забравяйте да проверите и резервната си гума, защото въпреки това, че по пътищата обикновено има много вулканизатори, можете да опрете и до нея.

Преди да потеглите, проверете нивото на маслото в двигателя и дали не е време за смяната му. Направете си сметка, колко километра сте изминали с него. За целта е хубаво да си водите едно тефтерче с бележки по сроковете на поддръжка на колата си и за техническите прегледи. Ако времето за смяна наближава и маршрутът ви е дълъг, по-добре не отлагайте и изберете подходящия тип за вашия автомобил, като вземете предвид и горещините.

Изключително важно е двигателят да работи на нормалната си температура. Добре е известно, че през лятото той загрява по-бързо, а прегрелият агрегат е смърт за колата ви. Така че проверете нивото на охладителната течност и долейте, ако е необходимо. Проверете дали маркучите на охладителната система не са напукани или разхлабени. Изключително важен е въздушният филтър. През сухото и горещо лято въздухът се напрашва по-бързо и по-скоро замърсява филтъра. Това води до обогатяване на горивната смес, покачва разхода и прави все по-често възможно давенето му. При необходимост филтърът трябва да се смени.

Добре е да проверите нивото на спирачната течност. Както и да видите дали не трябва да обезвъздушите спирачките си. Много е важно маркучите на спирачната система да са здрави и да не са разхлабени. Прегледайте и състоянието на накладките, за да няма изненади.

 

Помощни подръчни средства на път

 

На пръв поглед следващите редове могат да се видят на мнозина като извадки от «Направи си сам», но могат да бъдат полезни все пак.

Когато се налага да направите дребен ремонт далеч от гаража, магазина за резервни части или автосервиза, трябва да имате някои подръчни средства. Става дума за обикновени често срещани неща, които могат да ни бъдат максимално полезни в някои ситуации.

Силно замърсените след ремонт ръце можете да почистите с растително масло, сода за хляб, горчица. Те могат да се използват и за изчистване на поръждавялата резба, ако нямате под ръка WD-40.

Непотребната пластмасова бутилка от безалкохолно питие може да се използва временно за гърне на ауспуха. За целта просто трябва да се пробие дъното и тя да се нахлузи върху отходната тръба.

Обикновената дъвка може да се използва за запушване на пукнатини в корпуса на акумулатора. Може да се употреби и като херметизираща маса при съединенията с резба и дори за уплътняване на цепнатини в корпуса на каросерията. Полимерният херметик е по-надежден, но когато нямате друг избор, може да се използва и дъвката.

Алуминиевото фолио от бонбоните и млечните продукти е не лош материал за заместване на предпазните бушони. Изрязаната от него лентичка с ширина 5-7 мм се пъхва под калпачетата на стария предпазител.

Ако по време на пътуване се е счупила или разтгегнала пружина, например възвратната на акселератора, педала за спирачката и др., тя може да се замени с обикновена гума за триене. За да върши работа отрязакът може да се сгъне няколко пъти.

Вместо скъсаното жило за задействане педала на газта или за затваряне на багажника работа може да свърши и риболовна хорда, струна за китара или за тенис ракета.

Иглата за шиене, а също безопасната, е незаменим помощник за регулиране направлението на струята на пръскачката за стъклото.

Когато ремонтирайки колата далеч от дома свършите парцалите, може да използвате тоалетна хартия, която естествено не е така надеждна като парче плат, но с по-голямо количество от нея ще свършите добре работа.

В магазините за канцеларски стоки обикновено автолюбителят може да намери също доста полезни неща. От там може да се купи пластелин за защита от корозия на съединенията с резба и други луфтове на каросерията. Продава се и пластелин с преобразувател на ръжда. Мекият графит обикновено също помага – например за резбата на запалителните свещи. За запушване на отвори с успех се ползват и твърди картонени папки.

Пружинката от папки за документи, може да послужи временно и за отвертка за регулировка на карбуратора.

В последните години у нас се появиха много вносни измиващи средства, сред които евтини шампуани за миене на съдове. Те притежават силен измиващ ефект. Отлично могат да се ползват за измиване на ръцете след зацапване, на каросерията и двигателното отделение. Разбира се те значително отстъпват на фирмените средства, предназначени за автомобилите, но затова пък са по-евтини. Такива шампуани се продават  навсякъде.

Етиловият спирт в стопанските магазини може да се вземе под формата на безцветен технически спирт, виолетов денаторатор и т.н. и да се приложи при миенето на стъклата. Безводният спирт се проверява като се отсипе в капачка за бира и се запали. Той трябва да се възпламени бързо и да изгори без да оставя влага. Може да се добави и в горивото, за да не се образуват замръзвания в резервоара за бензин. Затова следва да се сипе чаша от него в резервоара.

В сравнение със спирта за пиене, техническият е доста евтин. В някои случаи може да се използва дори за гориво. Когато бензинът ви е на привършване, а до близката бензиностанция има голямо разстояние смело си купете денатуриран спирт. Двигателят може да го използва за гориво на къси разстояния. В такъв случай карбураторът, разчетен да работи с бензин, действа по-слабо, пътуването е възможно при силно изтеглен смукач. Двигателят едва работи, особено трудно на ниски обороти, но при този случай отработените газове са чисти. Спиртът бързо изгаря, затова преминете на по-висока предавка, за да се движите с 50-60 км в час. Имайте предвид, че той има много висока топлина на изпарение, затова пътуване по този начин е невъзможно при мразовито време – тогава замръзва водният кондензат в дифузьора на карбуратора.

В отдела за градинско  оборудване в магазина можете да потърсите нещо подходящо когато е повреден шлангът на отоплението. Половинметров шланг за поливане може да ви потрябва. Ако е повреден шланга на радиатора трябва да се изреже повреденото парче и да се замени със съотвения размер на пластична труба, купена от санитарния магазин.

Ако на път се повреди елинсталацията, за проводник може да се ползва обикновен меден, купен от щанда за осветителни тела.

От аптеката може да се купи дестилирана вода. Аспирин или талк върши добра работа когато се посипе преди поставянето на гумата, особено на свежовулканизираните участъци.

В аптеката се намират и различни смазки, които могат временно да ви решат проблема. Например вазелин или крем на основата на ланолина.

Глицеринът може да бъде полезен също като смазка. Най-важното му свойство е, че  се измива без проблем с вода. Той е абсолютно неутрален към всеки материал, безвреден е и е екологично чист. При монтиране на гума е по-ефективен от сапунения разтвор. Живеещите в южните райони, където почти целогодишно се кара с вода в радиатора, могат да добавят в него чаша глицерин. Той ще смазва маншетите на водната помпа.

Лейкопластът се употребява и като перфектен изолатор при електрическата система. Той отстъпва по водоустойчивост на специалния електроизолатор, но го превъзхожда по механична здравина и залепващи свойства.