Архив

OICA И ААП

Международната организация на автомобилните конструктори (ОИКА – абр. OICA – Organisation Internationale des Constructeurs d’Automobiles) е международна федерация на автомобилните производители, базирана в Париж, основана през 1919 г., която координира комуникацията между производителите, както и между международните автосалони.

Автосалоните съответно носят следните названия: Auto Expo в Ню Делхи, Индия – през януари, NorthLogo_OICA American International Auto Show в Детройт, САЩ – през януари, European Motor Show Brussels в Брюксел, Белгия – през януари, Salon International de l’Auto  в Женева, Швейцария – през март, AutoRAI в Амстердам, Холандия – през април, Beijing International Automotive Exhibition в Пекин, Китай – през април, Seoul Motor Show в Сеул, Република Корея – през април, Barcelona Motor Show в Барселона, Испания – през май,  British International Motor Show в Лондон, Обединено Кралство – през юли, Moscow International Automobile Salon в Москва, Русия – през август, Hanover Motor Show в Хановър, Германия – през септември, Internationale Automobil-Ausstellung във Франкфурт, Германия – през септември, Mondial de l’Automobile в Париж, Франция – през октомври, Salão do Automóvel de São Paulo в Сан Паоло, Бразилия – през ноември, Tokyo Motor Show в Токио, Япония – през декември, Bologna Motor Show в Болоня, Италия – през декември. 

До скоро автосалонът във Франкфурт – Internationale Automobil-Ausstellung – беше най-големият в света.

Последните години се провеждат автосалони и на нови места, за които ще пишем в Автоновостите..

Софийският автосалон също е част от календара, като през година се провежда за леки автомобили, през година – за товарни автомобили и автобуси.

През 1997 г. СВАБ става член на OICA . 

„Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България“ е браншова организация на вносителите на нови автомобили у нас.

Създава се като  Съюз на вносителите на автомобили в България – (СВАБ) през 1993 г., регистриран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В него могат да членуват единствено фирми, които са оторизирани от производителя за внос и дистрибуция на моторни превозни средства на територията на Република България. Първият председател на Управителния съвет на съюза е Тодор Николов – президент на „Вантотрейд”.

През 2008 г. СВАБ прави промени в устава си. Новото име е „Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България”. Запазвайки целите и средствата от своето създаване, ААП се адаптира към новите изисквания на Европейския съюз, оставайки организация на търговците на едро – директни представители на производителите. В тази връзка тя продължава членството си от 1997 г. в ОICA и от 2007 г. в АСЕА („Европейската организация на автомобилните производители”).

Един от  мандатите председател на УС на Асоциацията беше Стоян Желев, президент на София Франс Ауто, а изп. директор – инж. Стефан Хаджиниколов, бивш председател на СВАБ и директор на Автокореком. От средата на 2016 г. председател на УС беше Александър Миланов – управител на BMW Group България.

Александър Миланов е председател на Управителния съвет на „Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България“ (ААП). Миланов е управител на BMW Group България от 2007 г., а в периода 2013 – 2014 г. и на BMW Group Румъния. В периода 2012 – 2014 г. беше председател на Контролния съвет на ААП, а от 2014 г. е избран за член на УС на Асоциацията.

От март 2015 г. Александър Миланов е член на УС на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Има дългогодишен опит в областта на маркетинга и продажбите на автомобили. Работил е за марки като Chrysler, Jeep, Dodgee, Mitsubishi и Mercedes-Benz в България. Завършил е икономика и журналистика в УНСС.

На 25 април 2018 г. в гр. София се проведе Общо събрание на „Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България“ /ААП /, на което бе отчетена дейността на УС през изтеклия двугодишен мандатен период. Събранието даде положителна оценка на работата УС и прие програма за дейността през следващите две години.

За председател на Управителния съвет беше единодушно преизбран г-н Александър Миланов.

На 07.07.2020 г. в гр. София се проведе Общо събрание на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България /ААП/, на което бе отчетена дейността на УС през поредния изтекъл двугодишен мандатен период.

Събранието даде положителна оценка на председателя и членовете на УС, като отчете усилията за: промяна в данъчното законодателство, в частта на годишния местен данък за автомобилите; разработване на анализ за състоянието на автомобилния парк в България и предложение на мерки за развитието му; разширяване на достъпа до данни за регистрираните ППС; организирането и провеждането на автомобилни изложения от ААП.

За следващ председател на Управителния съвет беше избран г-н Храбрин Иванчев –  „КИА Моторс България-София” ООД.  Г-н Храбрин Иванчев притежава дългогодишен опит в автомобилната индустрия – като изпълнителен директор на „КIA Моторс България” повече от 18 години. От 15 години той е управител на дилърството на Subaro в София. През 2007 г. г-н Иванчев става управител на франчайз подразделението на „Europcar” в България. От 2006 г. той е член на съвета на директорите на „Б.Л. лизинг”, а от 2016 г., два последователни мандата, е член на управителния съвет на ААП.

За членове на УС бяха избрани г-та: Александър Бабанин – „Силвър Стар Моторс” ЕАД; Александър Костадинов  – „Мото Пфое БГ” ЕООД; Васил Баров – „Ратола Корпорейшън” ЕООД; Вихрен Горанчев  – сега вече Бранд директор Opel в София Франс Ауто;  Георги Загоров – „Турботракс България” ООД; Емил Гърнев – „Рено Нисан България” ЕАД; Станислав Панчев – „Италия Моторс” ЕООД – сега вече Бранд директор Citroen в София Франс Ауто.

От втората половина на 2022-ра, ААП има ново ръководство.

Председател на УС е  Александър Костадинов, управляващ директор на „Мото Пфое БГ” ЕООД – представител на Volvo, Land Rover, Ford и Jaguar

Настоящи членове на УС са:

  • Г-н Александър Бабанин – изпълнителен директор на „Силвър Стар Моторс” ЕАД – представител на Mercedes-Benz, Setra и Fuso
  • Г-н Вихрен Горанчев – бранд директор на Opel в София Франс Ауто АД – представител на Peugeot, Cittroen, Opel, DS, Isuzo
  • Г-н Емил Гърнев – представител на „Рено Нисан България” ЕАД – представител на Renault, Nissan и Dacia
  • Г-н Станислав Панчев – управител на „Италия Моторс” ЕООД, представител на PIAGGIO, VESPA, GILERA, MOTO GUZZI, DERBI, PIAGGIO WI BIKE и SCARABEO
  • Г-н Иван Ушев – търговски директор на ВОЛВО ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД, представител на Volvo и Renault камиони