Архив

Най-многото  платено за  автомобил на Бонд

Aston Martin на Джеймс Бонд – продаден за 6,4 млн

Монтерей, Калифорния (CNN Business), август 2919 – един печеливш участник в търг вече е законно в състояние да шофира в действителен Aston Martin на Джеймс Бонд, с работещи резачки на гуми, пушек и въртящи се регистрационни табели.

Този човек получи ключовете за Aston Martin DB5 от 1965 г. за 6,4 млн долара на класически автомобилен търг в Монтерей, Калифорния. Цената включи такса на купувача, платена на аукционната къща, RM Auctions. Самоличността на купувача не е разкрита.

Вероятно не е добра идея новият собственик всъщност да използва някоя от тези джаджи на обществени пътища, но всички те работят. А колата е изцяло улична легална. Този Aston Martin DB5 има пълен набор от джаджи на Джеймс Бонд.

Първоначално този автомобил е създаден за популяризиране на филма Thunderball, но всъщност не се появява във филма.

Актьорът Шон Конъри представя като Джеймс Бонд своя Aston Martin DB5 в сцена от филма 'Goldfinger' през 1964 г.

Актьорът Шон Конъри представя като Джеймс Бонд своя Aston Martin DB5 в сцена от филма ‘Goldfinger’ през 1964 г.

Разполага с действителна машина за разпръскване на маслени петна, която изпуска масло зад автомобила. Има и истински механизъм, изпускащ пушек зад аколата, и „бронеустойчив щит“, който се появява зад задния прозорец. Той дори е украсен с повреда от изкуствени куршуми.

Има и въртящи се регистрационни табели отзад и отпред на автомобила. Те се управляват от копче вътре с надпис „B-S-F“ за британски, швейцарски и френски табели. Пистолетите, които изскачат отзад предните мигачи, не изстрелват истински куршуми, но те правят много реалистичен „удар“, използвайки кислород и ацетилен.

Тази последна разпродажба е най-многото, което някога е плащано за един от автомобилите от филм за Бонд, въпреки че този никога не се е появил на екрана. (Това е и най-скъпо платеното на търг за Aston Martin DB5 от всяко описание, според Hagerty, компания, която проследява колекционерските стойности на автомобила.)

Thunderball е филмът за Бонд, който се появи след Goldfinger, в който DB5 за първи път предизвика такава сензация. Две от тези напълно управлявани коли с повечето действително работещи джаджи са създадени, за да обиколят САЩ, за да привлекат вниманието и да продадат билети за Thunderball. Другият промоционален автомобил вече е в музея на Лууман в Холандия.

Устройствата се управляват с помощта на копчета и превключватели вътре в централната конзола.

Действително използваният във филм DB5 беше продаден за 4,6 млн долара през 2010 г., но този беше използван за шофиране на снимки в Goldfinger и имаше само приспособленията, инсталирани по-късно. При правенето на филмите колата, която беше показана на пътя, всъщност нямаше хитрите джаджи. Друга кола – и дори отделни части от коли – се използва за снимки от близко разположение на приспособленията. Друг Aston Martin DB5, използван във филмите за Бонд, е отчетен през 1997 г. и се смята, че е унищожен.