Архив

Електрическият Jeantaud – първият регистриран рекорд за скорост

Из неиздадената книга „Автомобилът – вчера, днес и утре“ на автора на сайта

…“Декември 1898. На изоставената алея на парка на град Ашер четири екипажа се готвеха да започнат. Три „паровика“ и електрическата кола на Чарлз Жанто (на снимката), която имаше нужда от жизнено необходима слава за продажбата на неговите творения. И като се има предвид, че конкуренцията в лагера на електрическите превозни средства в края на 19-ти и началото на 20-ти век е много силна, а понякога производството и продажбите им надхвърлят всички останали, той не можеше да пропусне такъв шанс като първия в света записан рекорд.

В началото на века електрическите екипи привлякоха вниманието на аристокрацията с чистотата, безшумността, лекотата наU2GcaJzLn_qmk4KOU3r1tg работа и липсата на изгорели газове. Интересът към тях беше толкова голям, че производството и продажбите им бяха съизмерими с тези на обикновените автомобили.

Производителите на електрически и парни автомобили се страхуваха от атаката на бензина и двигателите с вътрешно горене и се възползваха от всяка възможност да демонстрират своите качества.  И така на 18 декември 1898 г. е първият опит за абсолютното постижение – рекорд на скоростта.

Електрическата кола на Jeantaud тежи 1440 кг. Батерийното отделение се намираше зад кабината. Над него седеше шофьорът. От батерията електричеството се подаваше на два независими двигателя. Те бяха разположени под пода на кабината и верижното задвижване завъртя задвижващите колела. И докато ви разказваме за бъдещия рекордьор, Парк Ашерски вече е усетил дима от котлите на трите преминаващи паромобила.

И тук дойде електрическият автомобил на Чарлз Жанто. Зад волана – граф Гастон де Шаслау-Лоба. Журито и публиката бяха скептични, че след силния и прашен старт, работата на електрическия автомобил поне не е сериозна. Но … Две минути монотонно бръмчене – и разстоянието свърши. Когато съдиите обобщиха, се оказа, че това много тихо превозно средство е най-бързото, определяйки първия официален рекорд за скоростта на земята – 63.149 км/ч. Но славата му не продължи дълго. Мнозина искаха да пробият рекорда и да станат нова изгряваща звезда сред електрическите превозни средства…“…