Архив

Monthly Archives: септември 2021

Китайските производители на електромобили правят своя ход в Европа

Nio, Aiways, MG и Xpeng сред автомобилните производители, търсещи дял от нарастващия пазар на електроколи

Nio стартира своята европейска офанзива за EV с ES8.

Nio стартира своята европейска офанзива за EV с ES8.

Reuters

ПЕКИН-Китайските производители на електрически автомобили се придвижват в Европа, надявайки се да изненадат традиционните автомобилни производители и да завладеят парче от пазара, захванат от стремежа на региона към нулеви емисии.

Nio пусна своя електрически SUV ES8 в Осло в четвъртък – първото „нападение“ извън Китай за компания, която е почти нечувана в Европа, въпреки че се оценява на около 57 милиарда долара.

Други марки, непознати за много европейци, които са започнали да продават или планират да продават автомобили в Европа, включват Aiways, BYD’s Tang, SAIC’s MG, Dongfeng’s Voyah и Great Wall’s Ora.

Европа, претъпкан, конкурентен автомобилен пазар, доминиран от утвърдени марки, в миналото се оказа неуловим за китайските автомобилни производители. Те направиха стратегически пропуски и също така се бориха със схващането, че Китай, отдавна свързан с евтиното масово производство, не може да се конкурира по качество.

Продължение

Виетнамският VinFast идва в Европа през 2022 г.

Междувременно вече е ясно, че компанията иска да се концентрира върху основните пазари на Германия,vinfast-vf-e36-2021-02-min-888x444 Холандия и Франция в Европа.

Източник: reuters.com

Виетнамският производител на автомобили VinFast дава повече подробности за своята европейска стратегия. Първите два електрически автомобила на компанията, VF e35 и VF e36, ще дебютират на пазара в три европейски страни през 2022 г.

Понастоящем VinFast разработва и произвежда изключително електрически скутери и електрически автобуси в собствен производствен комплекс в северен Виетнам. При новия изпълнителен директор Майкъл Лохшелер, преди това ръководител на Opel, производството на първите леки автомобили ще започне скоро. Докато преди това се говореше за три електрически джипа в сегментите C, D и E, които да бъдат пуснати във Виетнам, Северна Америка и Европа, в настоящото съобщение се споменават два модела: VF e35 като SUV от D-сегмент и VF e36 като негов колега от Е-сегмент. Следователно по-малкият VF e34 следва в списъка.

VinFast разкрива първоначалните подробности за моделите през януари 2021 г. По това време компанията ги нарича VF31, VF32 и VF33, но вероятно те ще бъдат идентични превозни средства. Сега двата по-големи представители трябва да започнат. VinFast планира да обяви „пълни подробности за продуктовата гама“ преди пускането на пазара през първата половина на 2022 г.

Продължение

Испанският доставчик на енергия Iberdrola сключи още две сътрудничества

Развитието на инфраструктурата за зарежданеiberdrola-ladestation-charging-station-leroy-merlin-spanien-spain-2021-01-min

По iberdrola.com

400 пункта за зареждане са планирани в клоновете на веригата DIY Leroy Merlin в Испания и повече от 50 пункта за зареждане в сътрудничество с First Stop в Испания и Португалия.

Споразумението Iberdrola на с Leroy Merlin обхваща всички клонове на веригата „Направи си сам“ в Испания, като разгръщането на инфраструктурата за зареждане ще започне в Андалусия, Каталуния, Мадрид и Валенсия.

Според Iberdrola всеки клон ще получи поне четири паркоместа с зарядни станции, включително устройства с мощност между 50 и 350 кВт. Партньорите определят целевата група като клиенти, както и служители и доставчици. Доставената електроенергия трябва да идва 100 % от възобновяеми източници.

Iberdrola реализира още около 50 обществени пункта за зареждане в сътрудничество с дъщерното дружество на Bridgestone First Stop, верига автосервизи с фокус върху гумите и услугите по поддръжката. Партньорите предвиждат инсталиране на пунктове за зареждане с 350 кВт, 150 кВт, 50 кВт и 22 кВт, като първа спирка ще предостави местата за зарядните станции, докато Iberdrola ще доставя, инсталира и експлоатира оборудването.

Продължение

Спомняте ли си накланящата се електрическа триколка на BMW?

Една компания за електрически велосипеди всъщност вече я правиcube-cargo-bike

Източник: electrek.co

По-рано това лято BMW представи интересен електрически товарен мотор, известен като Dynamic Cargo Concept. Той използва платформа с три колела и нов механизъм за накланяне, за да направи по-стабилна триколката за  товари.

Тогава BMW заявиха, че нямат планове да произвеждат дизайна, а вместо това търсят партньор, който да комерсиализира концепцията. Минаха няколко месеца и изглежда, че BMW е намерил този партньор в германската компания за велосипеди Cube.

Cube обяви този месец, че са лицензирали дизайна на BMW и компанията за велосипеди сега показва своята версия на накланящия се електрически товарен триколесен.

Оригиналният дизайн на BMW включваше по -голямо предно колело и две по -малки задни колела, поставени от двете страни на модулна задна товарна зона. Типичните педали в стил велосипед задействат електрическия мотор, за да осигурят помощ при задвижване.

Продължение

Мъск казва, че политиката на Байдън за електромобили „се контролира от синдикатите“

Главният изпълнителен директор на Tesla беше критичен към срещата на върха в Белия дом за електромобили през август, на която бяха поканени други производители на автомобили, без Tesla.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск

Източник: autonews.com

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви във вторник, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е от най-дружелюбните и политиката на електромобилите изглежда се контролира от синдикатите.

Изказвайки се на технологична конференция в Калифорния, Мъск критикуваше срещата на върха на Белия дом по въпросите на електромобилите през август, на която бяха поканени други производители на автомобили, без Tesla.

„Те нито веднъж не споменаха Tesla и похвалиха GM и Ford за водещите в EV революцията. Звучи ли това може би малко предубедено?“, Каза Мъск по време на дискусия на Code Conference в Бевърли Хилс.

„Не най -дружелюбната администрация изглежда се контролира от синдикати“, добави той.

Белият дом не отговори веднага на искане за коментар.

Байдън през август подписа изпълнителна заповед, целяща да направи половината от всички нови автомобили, продадени през 2030 г., електрически, и към нея се присъединиха ръководители на General Motors, Ford Motor Co. и Stellantis.

Запитана през август дали Белият дом не е поканил Мъск, защото работниците в Tesla не са синдикализирани, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отговори: „Ще ви позволя да си направите сами изводите“.

Продължение

400 мили пробег за електрически британски роудстър

Британските превозни средства позволяват да се погледне в бъдещетоaura-concept_100807502_h

Източник: greencarreports.com

На събитие миналата седмица, фокусирано върху иновациите с ниски въглеродни емисии и горивни клетки, консорциум от четирима доставчици заедно разкри Aura, напълно електрически спортен автомобил, който съчетава поредица от идеи, които може да сочат към бъдещето, в което автомобилопроизводителите поставят по-висок приоритет за намаляване на теглото в EV.

Финансиран от Службата за превозни средства с нулеви емисии на Обединеното кралство, като част от така наречената мрежа за нишови превозни средства, проектът имаше за цел да създаде ефективен, лек спортен автомобил с ниски емисии с фокус на устойчивост – всичко това за по-малко от година, на фона на пандемията.

Показан на изложението CENEX-LCV на полигон Millbrook-същата седмица, когато Lotus разкри собствената си лека платформа за бъдещ електрически спортен автомобил – Aura е със задно задвижване, но с мотора отпред. Разполага с два 44-кВтч акумулаторни комплекта, като единият е в отделението за двигателя, а другият към средната задна част на автомобила, разположен ниско за баланс и идеално разпределение на теглото.

Продължение

Lucid започва производството на Lucid Air Dream Edition

Първите доставки на клиенти –  през октомвриlicid

Lucid Group започна производството на луксозния електрически седан Lucid Air в Advanced Manufacturing Plant (AMP-1). Lucid очаква, че притежателите на резервации за моделите Lucid Air Dream Edition ще започнат да получават своите превозни средства в края на октомври, като доставките на клиенти ще се увеличат след това.

Очаква се да последват доставките на моделите Grand Touring, Touring и Air Pure. Lucid досега е получил повече от 13 000 резервации за Lucid Air и увеличи планираното общо производство на Dream Edition до 520 превозни средства.

Наскоро се публикува официалната оценка на пробега за Lucid Air Dream Edition Range, който е най-дългият сред всички електрически автомобили, оценени от EPA: 520 мили с едно зареждане, повече от 100 мили над най -близкия си конкурент.

Lucid Air Dream Edition Performance и Lucid Air Grand Touring също постигнаха очакваните EPA диапазони далеч отвъд всяко друго EV.

Собствената EV технология, разработена от Lucid, ще позволи да се изминат повече мили, като се използва по-малко енергия от батерията. Например, Lucid Air Grand Touring има официален рейтинг на EPA от 516 мили с обхват с батерия от 112 кВтч, което му дава водеща в индустрията ефективност от 4,6 мили на кВтч.

Продължение

Kamaz започна сглобяване в Казахстан

Първите камиони Kamaz 54901KAMAZ-54901-trucks-assebled-in-Kazakhstan-800x500_c

RusAutoNews.- Както беше съобщено от пресслужбата на Kamaz, руско-казахстанското СП „Камаз-Инженеринг“ представи първите камиони Kamaz 54901, сглобени на територията на Република Казахстан. Превозните средства са сглобени в завода Kamaz-Engineering, разположен в Кокшетау.

Камионите са оборудвани с автоматизирани скоростни кутии ZF и с нови 6-цилиндрови редови двигатели Euro-5 Kamaz с мощност 450 к. с. Сервизният интервал на автомобила е увеличен до 120 хиляди, като е постигнато и 10% намаление на разхода на гориво. Основната конфигурация на превозните средства има вградена система за сателитен мониторинг ITIS-Kamaz.

Volkswagen ID.4 печели Top Safety Pick+

Проправя път за електромобилите на VW за масовия пазарvw-d-4--iihs-crash-testing-september-2021_100807207_h

Volkswagen ID.4 за 2021 г. спечели Топ безопасност+ от Застрахователния институт за безопасност на магистралите в САЩ, потвърди във вторник агенцията за безопасност с нестопанска цел. Това е най -високата оценка за безопасност, присъдена от IIHS и се счита за най -строгото изпитване за безопасност в индустрията.

С подреждането на ID.4 за това отличие, гарантиращо солиден набор от функции за безопасност и добра безопасност на пътниците, се подчертава, че не е нужно да харчите големи пари, за да постигнете впечатляваща безопасност в електрически автомобил.

IIHS потвърди пред Green Car Reports, че рейтингът е валиден за цялата гама ID.4 за 2021 г., включително версиите за задвижване на четирите колела ID.4 Pro и Pro S.

За да се класира за отличието Top Safety Pick+, превозното средство трябва да постигне най -високата оценка „Добър“ в шест теста за катастрофа, включително всички челни и странични тестове, както и тестове за якост на покрива и подглавниците. Те също така трябва да предлагат автоматично аварийно спиране – с оценки „Advanced“ или „Superior“ за избягване на превозни средства и пешеходци – и стандартни фарове, които постигат поне оценка „Acceptable“ или „Good“.

Продължение

Rolls-Royce планира да стане напълно електрически през 2030 г.

Дебютният електрически автомобил от Rolly-Royce Motor Cars ще се нарича Spectre и ще се доставя от 2023 г.rolls-royce-spectre-2021-02-min

press.rolls-roycemotorcars.com, rolls-roycemotorcars.com

Rolls-Royce обяви, че повече няма да произвежда или продава автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Луксозната марка, която принадлежи на BMW, по този начин също ще се превърне в чисто производител на електрически автомобили. Подходящо, Rolls-Royce предостави кратък преглед на първия си електрически модел.

Дебютният електрически автомобил от Rolly-Royce Motor Cars ще се нарича Spectre и ще се доставя от 2023 г. Британският производител на луксозни автомобили все още не е разкрил никакви технически данни. Луксозният салон в момента се подготвя за „предстоящи изпитания на пътя“. Изпълнителният директор Торстен Мюлер-Отвос подчертава, че това не е прототип: „Това е истинско превозно средство, което ще бъде тествано публично и нашите клиенти ще получат доставката за първи път през четвъртото тримесечие на 2023 г.“ Очаква се Spectre да измине 2,5 милиона тестови километра до момента, в който влезе в производство.

Продължение