Архив

Monthly Archives: юли 2023

Бил Гейтс „убива“ с колекция автомобили, пълна с Porsche

Бил Гейтс, един от най-богатите хора на Земята, има колекция от автомобили, включваща няколко поршета от световна класа, като легендарните 959 и 930 поколение 911.

motorbiscuit.com

Бил Гейтс и неговите коли могат лесно да се конкурират с частните колекции на повечето милиардери и_methode_times_prod_web_bin_469322fc-c94b-11eb-b255-82dcc5007185 знаменитости. Богатият магнат на Microsoft може и да не се облича толкова ефектно като знаменитости като Пост Малоун, но колекцията от коли на Гейтс е всичко друго, но не и фина. Ето няколко от най-забележителните возила на Гейтс, като почтеното Porsche 959, Taycan Turbo и класически 911.

Колко коли има Бил Гейтс?

Бил Гейтс има най-малко 10 коли към 2023 г. Неговата колекция включва всичко от изключително рядко Porsche 959 до Jaguar XJ6.

Ето какво притежава: Porsche Taycan Turbo, Tesla Model X, Porsche 959,  Porsche 911 (930), Jaguar XJ6, BMW 7 Series, Chevy Suburba, Ferrari 348, Mercedes-Benz S-Class, Ford Focus.

Като се имат предвид всички неща, колекцията на Гейтс е консервативна в сравнение с други колекционери на превозни средства. Например, Джей Лено притежава над 180 коли, въпреки че има много по-малко нетно състояние от Бил Гейтс. Продължение

Виетнамският VinFast започва изграждането на фабрика за електромобили в САЩ

В първата фаза американският завод на VinFast ще има капацитет за 150 000 автомобила годишно. Щатът Северна Каролина финансира проекта с общо 1,2 млрд. долара (около 1,1 млрд. евро).

vingroup.net

Виетнамският производител на електрически автомобили VinFast започна изграждането на първата си фабрикаvinfast-fabrik-north-carolina-rendering-02 в САЩ. Обявената през март 2022 г. фабрика в окръг Чатъм, Северна Каролина, ще произвежда електрически автомобили, електрически автобуси и батерии за тях.

Началото на операциите първоначално беше планирано за юли 2024 г., но по-късно беше отложено за 2025 г. В първата фаза американският завод на VinFast ще има капацитет за 150 000 автомобила годишно. Щатът Северна Каролина финансира проекта с общо 1,2 млрд. долара (около 1,1 млрд. евро).

Заводът ще бъде построен в Triangle Innovation Point в окръг Чатъм на площ от 728 хектара (първоначална спецификация: 1800 акра). В допълнение към действителния завод за превозни средства и сглобяване на батерии, компаниите доставчици също ще бъдат разположени в комплекса. В момента обаче VinFast не предоставя никаква информация за техния размер или брой. Разрешението за строеж на първата фаза вече е издадено. Продължение

Citroën ще обнови Ami small BEV

Според информация от френския портал L’Argus, Citroën използва задвижването на Opel Rocks e-Xtreme за по-бързата версия на Ami

largus.fr

Съобщава се, че Citroën тества по-нататъшно развитие на малкия електрически автомобил Ami, който е вcitroen-ami-2020-001-min-1 състояние да достигне максимална скорост от 80 км в час. Това очевидно включва не само по-мощна задвижваща система, както и по-голяма батерия.

Досега Citroën Ami и разклонението на Opel/Vauxhall Rocks-e се предлагат само като автомобили с мощност 6 кВт и максимална скорост от 45 км в час. Това важи и за наскоро представения Fiat вариант Topolino. Според информация от френския портал L’Argus, Citroën използва задвижването на Opel Rocks e-Xtreme за по-бързата версия на Ami, която трябва да доставя 12 кВт непрекъсната и 25 кВт пикова мощност. Нова е и батерията с капацитет 10 кВтч в Opel Rocks e-Xtreme, в сравнение с 5,5 кВтч в стандартния модел.

Opel Rocks e-xtreme е единствен по рода си автомобил, резултат от конкурс за дизайн. Победителят беше дизайнът на Лукас Венжофер, който беше нарисувал по-спортна версия на Rocks-e с външно монтиран ролкейдж и задно крило.

Продължение

Надзорният съвет на Mercedes удължи договорите с Келениус и Шефер

С ясния фокус на компанията върху електрификацията, цифровизацията и печелившия растеж с желани автомобили и ванове, Келениус демонстрира широкообхватна стратегическа визия

Маркус Шефер и неговият екип са направили решаващ принос, за да осигурят на Mercedes-Benz най-съвременни технологии

mercedes-benz.com

Надзорният съвет на Mercedes-Benz удължи преждевременно договора с главния изпълнителен директор Ола Келениус с още пет години до 21 май 2029 г. В допълнение, надзорният съвет удължи договора на главния технологичен директор Маркус Шефер.

Mercedes-Benz Келениус

Mercedes-Benz Келениус

Когато в началото на юли се появиха първите съобщения, че договорът на главния изпълнителен директор Ола Келениус ще бъде удължен до 2029 г., все още се казваше, че удължаването на договора ще стане „през лятото“. Сега, само седмици по-късно, моментът дойде: Надзорният съвет на Mercedes-Benz Group реши да преназначи Ола Келениус, както и Маркус Шефер.

Новият договор на Келениус е валиден до 21 май 2029 г., докато този на Шефер е удължен до 21 май 2026 г.

Това няма нищо общо с по-ниското ниво на доверие в главния директор по развитието, а по-скоро с възрастовата регулация за членовете на борда, която беше решена през 2022 г. „За членове, които са навършили 58 или 59 години към началото на договора, мандатът не трябва да надвишава две години; от 60 години нататък не трябва да надвишава една година. Възможни са многократни удължавания на договора“, пишат от Надзорния съвет. Келениус в момента е на 54 години, Шефер вече е на 58. Продължение

Невероятната колекция от автомобили на султана на Бруней от Bugatti EB110 до Bentley Buccaneer

Най-голямата колекция от автомобили в света – около 7000 коли на стойност над 5 милиарда долара – е собственост на потайния султан на Бруней.

Колекцията е частна, така че освен ако не сте приятел на абсолютния владетел на този малък богат на петрол29th Sultan of Brunei Hassanal Bolkiah щат на северния бряг на остров Борнео, никога няма да видите колите му. Жалко, защото има някои невероятни машини, включително много еднократни, специално поръчани от султана или неговия също толкова луд по колите по-малък брат, принц Джефри.

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах притежава 7000 коли.

Той е толкова важен колекционер и купувач на автомобили, че се смята, че е поддържал Rolls-Royce и Bentley на повърхността през най-мрачните им дни. Около половината от всички Rolls-Royce и Bentley, продадени в началото и средата на 1990-те, отиват на султана и семейството му. Много бяха по поръчка.

Автомобилите, поръчани специално от султана, включват шест Bentley Dominator, първият SUV на компанията (20 години преди Bentayga). Както при толкова много автомобили в Бруней, това беше таен проект, станал известен едва когато фотограф засне колата, натоварена на товарен самолет, предназначен за Бруней.

Имаше и Bentley Buccaneer от 1996 г. (спортно купе) плюс Bentley Camelot, Phoenix, Imperial, Rapier, Pegasus, Silverstone и Spectre.  Продължение

General Motors ще се завърне официално в Европа през есента на 2023 г.

Марките Cadillac и Chevrolet ще бъдат в основата на изцяло BEV гама на избрани пазари.

Оттеглянето на GM от Европа дойде след като продаде своите марки Opel и Vauxhall на френския автомобилен производител PSA за 2,33 милиарда долара през 2017 г. PSA по-късно се сля с Fiat Chrysler, за да създаде Stellantis.

General Motors официално ще се завърне на европейския автомобилен пазар през есента на 2023 г.,Дженерал отбелязвайки края на петгодишното отсъствие.

Завръщането, потвърдено от президента и управляващ директор на GM Europe Маккуейд, ще бъде подкрепено изключително от електрически модели с батерии, като първите пазари са скандинавските страни и Швейцария.

Маккуейд, който беше повишен в ръководител на GM Europe през ноември 2022 г. след престой като изпълнителен главен инженер за пълноразмерни камиони в САЩ, не е предоставил конкретни подробности за електрическите превозни средства, предназначени да се продават в Европа. Източници от GM обаче предполагат, че се подготвят да предлагат Cadillac Lyriq в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция – европейски държави с най-високо разпространение на BEV, както и в Швейцария.

Други BEV, подготвени за европейска продажба от GM, включват Chevrolet Equinox EV, Chevrolet Blazer EV и Cadillac Celestiq.

Първоначалните операции ще се съсредоточат само върху модели с ляв волан, въпреки че GM не е изключил връщане към пазари с дясна ръка като Обединеното кралство и Ирландия в по-дългосрочен план, каза Уордс. Продължение

Една от най-красивите коли, правени някога, може да достигне на търг $12 000 000

Един Jaguar XKSS 707 от 1957 г., който се насочва към търг, може да струва толкова много

Колата ще бъде продадена на търг от RM Sotheby’s по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей през август

© Предоставено от MotorBiscuit

Трудно е да се говори искрено за света на суперскъпите класически колекционерски автомобили. Числата саAA1efWWl толкова големи, че се чувстват далеч отвъд разбирането. Въпреки че нямаме солидна представа какво точно представляват 12 000 000 $ в действителност, един Jaguar XKSS 707 от 1957 г., който се насочва към търг, може да струва толкова много или някак си дори повече.

Колата ще бъде продадена на търг от RM Sotheby’s по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей през август. Въпреки че може да бъде една от най-скъпите коли някога, Jaguar XKSS може би е най-красивата кола, правена някога.

Единствената причина да има модел, наречен XKSS, е, че Jaguar избра да се откаже от състезанията след сезон 1956 г. По онова време основният натиск на Jaguar беше Jaguar D-Type, спечелил LeMans. Тази красива малка кола не просто спечели LeMans; прави го три години подред (1955, 1956 и 1957). Въпреки че фабриката се оттегли от състезанията през 56 г., 25 D-Type все още бръмчаха наоколо. Продължение

Mazda най-накрая превръща Miata в EV

Mazda казва, че ще дебютира следващото поколение MX5 Miata с модел от 2026 г., което означава, че можем да видим електрическа Miata веднага след 2025 г.

Inverse

Любимият на всички достъпен роудстър от Mazda скоро ще стане електрически. Като един от най-mazемблематичните автомобили на Mazda, Miata запази репутацията си на забавен, спортен двуместен автомобил, който все още е сравнително достъпен. Тъй като толкова много автомобилни производители се насочват към електромобили, Mazda най-накрая потвърди, че работи върху електрически модел на MX-5 Miata, според MotorTrend.

Понастоящем единственото изцяло електрическо предложение на Mazda е MX-30 EV, което има слаб пробег от EPA от 100 мили и бързо зареждане до 80 процента за около 36 минути. Колкото и вълнуваща да е перспективата, вероятно остават още няколко години до пускането на пазара на електрифицирана Miata. Продължение

Много обичаният Saab може да се завърне с EV

NEVS Emily GT е в основата на завръщането на Saab

HotCars

Saab е компания с богата автомобилна история, но изчезна от пътищата през 2016 г., след като фалира. ТоваAA1eiCIU последва много проблемни години на собственост под General Motors, Spyker и след това NEVS, които работиха усилено, за да съживят марката.

Въпреки това, както съобщава Swedish Auto Motor und sport чрез Saab Planet, изглежда, че компанията се завръща. Благодарение на прототипа на спортния седан NEVS Emily GT, името Saab може да се завърне в света на автомобилите.

Проектът NEVS Emily GT е от същата марка, която притежава Saab за няколко години през 2010 г., като колата е разработена в тайна в старата фабрика на Saab в Trollhättan.

Emily GT всъщност има ДНК на Saab в своите гени, като NEVS е създал електрически автомобил, базиран на Saab 9-3, наречен 9-3EV, който има около 175 к. с. и 290 мили пробег. Продължение

GM обявява планове за нов Chevy Bolt

Американският производител на автомобили потвърди завръщането си в Европа

Все още не е потвърдено кои модели ще се появят на пазара тук и в кои страни

detroitnews.com, gm.com

Chevrolet Bolt може да се завърне, тъй като General Motors планира ново издание на електрическия автомобил,chevrolet-bolt-ev-2021-05-min базиран на платформата Ultium. Изпълнителният директор на GM Мери Бара направи съобщението по време на конферентен разговор относно последните тримесечни данни.

През април се оказа, че Bolt може да изчезне от пътя. По това време GM обяви, че ще спре производството на настоящия модел в края на годината. Основната посочена причина е, че батериите в сегашния Bolt използват по-стари клетки от тези в по-новите електрически превозни средства на компанията, базирани на платформата Ultium.

Според плана новото поколение на Chevrolet Bolt също ще се възползва от тази платформа. Повече информация относно графика и мястото на производство на новия Bolt ще бъде обявена от GM на по-късна дата. Новото издание трябва да продължи да предлага „това, което клиентите очакват: изключителна достъпност, гама и технология“, според производителя. Продължение