Архив

Концептуални автомобили

Concept car или Show carBuick_YJob_Concept_1938_77_1600x1200

Концептуално превозно средство или шоу-автомобил е превозно средство направено, за да покаже нов стайлинг и / или нова технология. То често показва  двигател, нови и радикални дизайни, които могат или не могат да се произвеждат масово.  Харли Ърл, дизайнер на General Motors обикновено се отъждествява с изобретяването на концептуалния автомобил, и е направил много, за да го популяризира чрез Motorama на 1950-те години.

Концептуалните автомобили никога не влизат в производство директно. В днешно време всички трябва да преминат през много промени преди дизайнът да е завършен за по-голяма практичност, безопасност, спазването на регулаторните изисквания и цената. Тези автомобили са известни като прототип коли, но не трябва да се бъркат с колите прототипи за състезания  като Льо Ман.

Концептуалните автомобили са често радикални в двигателя или дизайна. Някои използват нетрадиционни, екзотични, или скъпи материали, като се започне от хартия, въглеродни влакна, рафинирани сплави. Други имат уникални оформления, като например Gullwing врати, 3 или 6 (или повече) колела, или специални умения, които обикновено не се намират в автомобилите. Състоянието на повечето концептуални автомобили е някъде по средата и не представлява крайния продукт. Много малка част от прототипите са функционални и не могат да се движат безопасно над 10 мили в час.

Ако е управляем концепткарът, задвижването е често заимствано от производството на превозно средство от една и съща фирма, или може да има дефекти и недостатъци в дизайна.

След изтичане на „полезния живот“ на концептуалния автомобил, колите обикновено са унищожени. Някои оцеляват, обаче, било в музея на компанията или скрити в хладилник.

The Batmobile

The Batmobile

Една неизползвана, но оперативна концепция кола, която е била забравена в продължение на години в Северен Холивуд, Калифорния в магазина на Джордж Барис, направена от Ford Motor Company – Lincoln Futura от 1954 г., получи нов живот като Batmobile в серията „Батман“, която дебютира през 1966 г. по телевизионната мрежа ABC.

В Съединените щати, терминът Dream Car – „колата мечта“ (общо наименование на САЩ за концептуални модели до 1970 г.) често се използва за обозначаване на исторически концептуални автомобили на 1950-те и 1960-те.

Известни концептуални автомобили са:C_cactus_2_34front

      Buick Y-Job – създаден в края на 1930 от известния General Motors дизайнер Харли Ърл. Смятан е за първият автомобил концепция. Вдъхновява много други автомобили Buick, включително Buick Blackhawk Concept.

    General Motors Le Sabre – построен от Харли Ърл през 1951 г., той помогна да се въведе 12 волта електрозахранване и е с алуминиев  215 CI V8 на GM. Много елемнти от него се прехвърлят, за да бъдат в  производството на автомобили.

    Cadillac Cyclone – построен през 1959 г., той е един от последните проекти  на Харли Ърл. Неговият футуристичен стил е силно повлиян от авиацията и ракетна техника на 1950 г..

      Chevrolet Corvair Monza GT 1962 е със средноразположен двигател, експериментален прототип.

       Chevrolet Corvette Mako Shark – визуализира конструкцията на производство на 1968-1982 Corvette.

   Ferrari Modulo – проектиран от Паоло Мартин на италианската Pininfarina, показан по време на автомобилното изложение в Женева 1970 г.

     Chevrolet Volt – един от първите хибридни електрически автомобили концепция за автомобил. Това превозно средство стартира с ограничена наличност от определени страни в началото на 2011 г., с наличността в  САЩ, както и части от Европа до края на 2012 г. Наследник е на GM EV-1, първоначално наети чрез дилърите на Сатурн.

         Ford Nucleon – колата с ядрен двигател.

         Ford SYNus отразява модерната мания за безопасност.

      General Motors Firebird A – серия от газово турбинни мощни коли. Pontiac прие модела на базата на Chevrolet Camaro. Моделът се пенсионира през 2002 г., заедно с Chevrolet Camaro, който беше възобновен през 2010 г.

         Phantom Corsair A 1930 – концептуален автомобил, разработен от Rust Heinz.

      Първият двуместен автомобил Pontiac Bonneville е спортен, дебютира в Motorama 1954. Този модел е пренесен в Pontiac като спортен автомобил от 1950-те години.

         Първият с четири врати Porsche 989 – колата, предшественик на Porsche Panamera.1280px-Hiriko_1

   Rolls-Royce 1EX.  Първият от поредицата „експериментални модели“ 1EX е построен от Rolls Royce през 1919 г. за 40/50 к.с. шасито, за да тестват и да развиват своите автомобили. Индивидуални модели EX са произвеждани повече от 40 години, завършващи с 45EX в 1958 г. Името Rolls Royce Ghost е прието през 2011 г. като производствен автомобил. 1EX се използва и за концепцията версия.

         Volvo YCC – първата кола проектирана изцяло от жени.

         Lancia Megagamma – прототип на съвременния MPV (миниван).

         Alfa Romeo BAT – коли  от 1950 г. за аеродинамични изследвания на Bertone.

         Chrysler ME Four-Twelve – с максимална скорост от 399 км в час.

         Mercedes-Benz F700 – с Pre-Scan функция позволява да не се чувстват всички неравности и гърбици на пътя. Този дизайн ще доведе до развитието на следващото поколение Mercedes-Benz A-Class, Mercedes-Benz B-Class и Mercedes-Benz C-Class.

BMW GINA A – с плат от кожа променяща формата си спортна кола. Тази платформа (с изменение на материала на тялото и промяна на формата) е приета през 2012 г. за BMW i3 и BMW i8 електрически превозни средства