Архив

Тест на втора ръка

Спряли сте се на кола втора ръка, но още имате колебания?

За да установите дали желаният автомобил е толкова добър, колкото ви се иска, е необходимо да направите тест драйв. Той ще ви даде необходимата увереност, че изборът ви е сполучлив. Ето и няколко важни правила, които е добре да следвате по време и след тестовото шофиране:

  • Ако купувате кола втора ръка, с цел да го ползвате за пътувания със семейството, то е добре да вземете някой на тест драйва с вас, който да седне отзад и да сподели впечатленията си дали се чувства комфортно, дали му е достатъчно широко и дали в движение неравностите по пътя не се усещат повече от нужното. Допълнително може да го помолите да провери при ускоряване дали от ауспуха не излиза дим със съмнителен оттенък.
  • Изберете достатъчно дълъг маршрут, който да ви убеди във възможностите на колата, за да не остават излишни съмнения във вас. Не се задоволявайте с кръгче на паркинга.
  • Независимо дали става въпрос за нова кола или за кола втора ръка, винаги при тестово шофиране трябва да обърнете внимание на две важни неща: ускоряване и спирачен път.
  • За да сте сигурни, че работата на климатика не натоварва автомобила повече, го включете по време на тест драйва, за да се уверите дали и колко точно намалява мощността му.
  • При тест драйв на кола втора ръка трябва да бъдете наблюдателни и да се заслушате за евентуални необичайни звуци по време на движение, ако има такива. Всяко едно тропане по ходовата част трябва да бъде проверено, както и други странни шумове.
  • Обърнете внимание на датчика за температурата и дали не се покачва при работа на двигателя над 90 градуса. Това е малък детайл, но може да ви спести бъдещи проблеми с охладителната система.
  • Тестовото шофиране на кола втора ръка, е желателно да включва и изпробване на ходовата част и кормилната система. За целта може да използвате спокойно и широко място където да направите няколко по-резки маневри.
  • Колата е добре да се провери както по време на движение, така и при стационарно състояние със запален двигател, за да се наблюдава евентуална промяна в оборотите.
  • Ако сте се спряли на конкретен модел кола втора ръка, може да потърсите друга такава, която да покарате, за да имате база за сравнение. Така когато се качите в избрания от вас автомобил, ще можете по-лесно да се ориентирате дали той е в добро състояние или не.

 

По dasweltauto