Архив

Lincoln

80.lincoln_logoИсторията на фирмата стартира през 1901 г. с Хенри Лиланд, който прави първия автомобил Oldsmobile през същата година.  След това той открива компанията Cadillac през 1903 г., но напуска General Motors през 1917 г.  Открива своя собствена фирма през 1921 г. , резултатът е Lincoln. Носи името на американския президент Абрахам Линкълн.

През 30-те години марката вече се е утвърдила като престижен производител, но истинските финансови успехи идват едва след появата на модела Zephyr през 1936 г.

Втората световна война спира производството на леки автомобили Lincoln. Усилията на компанията са насочени към военните доставки за американската армия. Lincoln помага на Ford в производството на танкови двигатели, каросерии за амфибии и джипове.

1961 г. е една от паметните в историята на марката. Тогава, подобно на първия си модел от 1939 г., Continental променя имиджа на Lincoln буквално за една вечер. Той се превръща в идеалната престижна лимузина, от която империята Ford се нуждае. През 1984 г. компанията постига отлични резултати в сегмента на луксозните купета с Mark VII. Наред с това новият Continental е първият Lincoln с предно предаване.

Lincoln Division е част от Ford Motor Company. В продължение на почти цял век и до днес е синоним на лукс, комфорт и разкош. Поради тази причина марката се нарежда сред най-известните производители на луксозни автомобили в света. Не случайно няколко американски президенти ползват официално автомобили от тази марка.