Monthly Archives: април 2019

Mercedes-Benz EQC Edition 1886 – нова ера на електрическата мобилност

Премиера на 2019 New York International AutoshowMercedes-Benz-EQC_Edition_1886-2020-1024-01

Специален автомобил за специален момент: ограниченото специално издание отбелязва решението на Mercedes-Benz за нова ера на електрическата мобилност – EQC Edition 1886. С Mercedes-Benz EQC Edition 1886 марката с триъгълната звезда подчертава, че идеята й за бъдеща мобилност надхвърля самите превозни средства. Затова EQC Edition 1886 съчетава широка гама от допълнителни екстри с удобни за клиента услуги, свързани с електрическата мобилност. Моделът празнува своята световна премиера на 2019 New York International Autoshow.

„EQC е пионерът на нашето бъдещо портфолио от автомобили на Mercedes-Benz EQ. Пускането на пазара на EQC Edition 1886 служи като напомняне за изобретението на първия автомобил и ние подчертаваме пионерския си дух. Тогава ние бяхме първите, които революционизираха индивидуалната мобилност. EQC сега още веднъж бележи навлизането в нова ера. Ера, в която електрическата мобилност е надеждна, проста и в същото време вълнуваща,” казва Брита Сегер,член на Управителния съвет на Daimler AG, отговарящ за продажбите на автомобили Mercedes-Benz. „EQC Edition 1886 не само означава прогресивен дизайн, вълнуваща динамика на шофиране и гама, повече от подходяща за ежедневна употреба, но и интелигентни допълнителни услуги, които предвиждат и отговарят на нуждите на водача.“

Продължение

Глобалната икономика може да спести до 160 трилиона долара

Трябва да преминем към възобновяеми енергийни източници и електромобили

HEFEI, CHINA - тези соларни инсталации в китайската провинция, на площ от 160 хектара, са генерирали през 2018 г. 110 млн kWh електричество...

HEFEI, CHINA – тези соларни инсталации в китайската провинция, на площ от 160 хектара, са генерирали през 2018 г. 110 млн kWh електричество…

„Всеки долар, изразходван за енергиен преход, ще се изплати до седем пъти.“

Източник: thinkprogress.org

Представете си свят, в който 85% от цялата електроенергия идва от възобновяеми източници, има повече от един милиард електрически превозни средства на пътя, а ние сме на път да запазим климата за живот на нашите деца и бъдещите поколения.

Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) съобщи неотдавна, че такова бъдеще ще бъде възможно към 2050 г.,  благодарение на спада в цените на основните технологии за чиста енергия и на това, че разходите за спасяване на климата са спаднали драстично.

Всъщност според новия доклад на IRENA най-рентабилната стратегия за постигане на „безопасно за климата бъдеще“ – поддържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий – е ускорен енергиен преход към възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, съчетани с електрификация на ключови сектори като транспорта.

Продължение

Daimler инвестира $170 млн. в следващото поколение батерии на Sila Nano

Автомобилостроители продължават да влагат пари в технологии на батериите за електромобили_102136642_gettyimages-912904396

През изминалата година автомобилопроизводителите и фирми инвестираха над 1,3 млрд. долара в технологии за съхранение на енергия.

Sila Nanotechnologies спечели още $170 милиона корпоративни средства за разработване на модерни батерии, които подобряват производителността на електрическите превозни средства и потребителската електроника.

Стартирането на Alameda, Калифорния, основано през 2011 г., търси да комерсиализира нов набор от високоефективни силициеви анодни материали, които биха могли да заместят често използваните графити в анодите на литиево-йонните батерии.

Последното финансиране от Daimler AG заедно с 8VC на Джо Лонсдейл, се присъедини към по-ранните инвеститори Sutter Hill Ventures, Bessemer, Samsung, In-Q-Tel, Matrix Partners, Changwei Capital, Next47и китайския производител на батерии. Amperex.

Продължение

Обявиха електрическото Renault EZ-Flex Concept (2019)

Експеримент за проучване на утрешните превози на товари в градаRenault-EZ-Flex_Concept-2019-1024-01

Източник: netcarshow.com

Renault EZ-FLEX е компактно и маневрено превозно средство, проектирано да се движи безпроблемно и превозва товари в градовете.

Неговите дължина (3.86 м), ширината (1.65 м) и височината (1.88) са достатъчно малки, за да позволят достъп до паркинги. Товароподемността от 3 m3 е изключителна по отношение на своите размери и е възможна благодарение на компактния кокпит, който предлага пълната гама от активи на истински LCV. 4,5-метровият кръг на завиване осигурява отлична маневреност по улиците на градските центрове.

Всичко е проектирано така, че да отговаря на нуждите на шофьора за доставка: широкият достъп до кокпита, ясният централен панел за бърз и лесен достъп до информация за шофиране, отлична видимост и лесен и ефективен контрол. Интерфейсът е съвременен и обещава функционалността, която потребителите имат със смартфоните си. Той предлага услуги и приложения, свързани с превозното средство и може да интегрира допълнителни приложения, свързани с различни дейности.

Продължение

Испанските електроскутери на Silence идват в Европа

Движат се със 100 км в час и имат пробег 115 кмSilence2785B-copy

Базираната в Барселона компания за електрически скутери Silence е известна в Испания. Възможни са скорости на магистрали и ползване на батерии с голям капацитет.

Сега компанията пресича Пиренеите и се разширява в Европа. Това може да даде възможност на много европейци, които чакат да се доберат до тези уникални електрически скутери.

Скутерите бяха популярни при доставчиците и първите потребители, благодарение на способността им да достигат по-високи скорости и да покриват по-големи разстояния от повечето други електрически скутери.

Скутерите, които се произвеждат в Барселона, са способни на това отчасти благодарение на акумулаторите с голям капацитет. Подвижните батерии се предлагат с капацитет до 5 kWh, което е между 2-4 пъти по-голямо от многото други електрически батерии.

Продължение

В Оксфорд правят електрочетириколки за бизнес

Това вероятно е следващото решение за електрическо колело1-header (1)

Леките електрически превозни средства все повече намират употреба в приложението за превоз на товари и за доставки. Сега една нова компания от Обединеното кралство е открила собствено решение: електрически четириколки.

Новото дружество Electric Assisted Vehicles Limited (EAV), обяви преди дни съобщението на eBike Summit, която в момента се провежда в Оксфорд.

Новите превозни средства на EAV са известни като велосипед Project 1 eCargo, или „P1“ за кратко.

P1 е електрически квадрицикъл, предназначен за превоз на товари. Обозначението „квадрицикъл“ е класификация на превозни средства от ЕС, която включва микрокари и други малки четириколесни превозни средства.

Продължение

Ръст на електромобилите и хибридите у нас

600% ръст за последните 5 години

За периода от септември 2018 г. до януари 2019 г. ръстът на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната е достигнал 34%. Това съобщи заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на ИКЕМ “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се провеждат за осма поредна година. Към днешна дата общият брой на регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 7246 бр. От тях леки автомобили изцяло електрически са 741 бр., а хибридните – 5 753 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години.

Годишни награди за електромобилност „Кубратов меч“

Голямата награда получи Министерство на образованието и науката

Наградата за публицистика взе сайт avtosalon.bg

Проф. Костадинов - съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата - г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

Проф. Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката, връчва награда на автора на сайта. В средата – г-н Левков, председател на ИКЕМ. Вдясно г-н Костов от Българската стопанска камара

bia-bg.com, със съкр.

На 10.04.2019 г. в зала „Средец“ на х-л Балкан, Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ  връчи за 8 ма поредна година своите награди  „Кубратов меч“, за  развитие на електрическата мобилност в България за 2018 г.

Гости на церемонията бяха Красимир Вълчев – Министър на Образованието и Науката, Радосвет Радев – Председател на Българската Стопанска Камара, Лъчезар Борисов – Зам. Министър Министерство на икономиката, Генерал-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“,  проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката в сферата на научни изследвания и иновации, представители на медиите, членове УС на ИКЕМ, членове и партньори на ИКЕМ, привърженици на електромобилността.

Бяха приети най-новите членове на организацията.

В Категория: „Екипен проект“ за 2018 г. бяха отличени:

– Партньорска платформа за Енергийна и киберсигурност и умни градове: „Energycybersec“, за създаването на първата национална платформа за енергийна и киберсигурност и електрическа мобилност.

Продължение

Награда за avtosalon.bg и автора на сайта

За публицистика и популяризиране на електромобилносттаnagradi12

Управителният съвет на ИКЕМ гласува номинациите за годишните награди „Кубратов меч“, за принос в електрическата мобилност на България през 2018 г.

На ил. – Голямата награда, която е една…

Имам удоволствието да уведомя, че съм отличен с диплом в категория „Наука и образование“, „За публицистика и популяризиране на електромобилността чрез Авторския сайт avtosalon.bg“.

Конкурсът се провежда за осма поредна година, а наградата „Кубратов меч“ се връчва за принос в насърчаването и популяризирането на електрическата мобилност в България.

ИКЕМ е регистрирана на 25.11.2009 г., като организация от клъстерен тип. Индустриалният клъстер „Електромобили“ е учреден от седем български фирми и е първото в България индустриално сдружение за електрическа мобилност.

С решение на Общото събрание на организацията, от месец март 2014 г., ИКЕМ е национална браншова организация за електрическа мобилност. Обединява усилията на своите членове за индустриално, технологично и бизнес развитие, стратегически разработки, промени в нормативната база, висше и професионално образование и обучение, стандартизация, връзка с централната и местни власти, и др.

Продължение

Строи се български завод за електрически автомобили в Русе

Производствената линия ще бъде пусната през 2020 г.

Sin L-City

Sin L-City

Business News

Българската компания Sin Cars, за която avtosalon.bg вече писа, строи високотехнологична фабрика за производство на хибридни и електрически автомобили в Русе. Това каза собственикът на компанията Росен Даскалов.

Той обясни, че развитието на проекта вече е започнало и че производствената линия трябва да започне през 2020 г. Първоначалната инвестиция е за над 10 млн. лв. и ще разкрие между 50 и 100 нови работни места.

Оптимизираният производствен процес ще позволи бързо и лесно сглобяване на различни варианти на платформи с помощта на стандартни материали. Новата производствена линия L-City е проектирана с годишен капацитет от 20 000 автомобила, предназначени за европейския пазар. Тогава производството може да се увеличи.

Една от основните цели при създаването на проекта L-city е да участва в каузата за опазване на околната среда, намаляване на емисиите в градовете и създаване на по-здравословна жизнена среда. Тъй като електрическите автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия, проектът Sin Cars се основава на концепцията за кола, която е лесна за използване, екологична и лесна за производство.

Продължение