Архив

Monthly Archives: април 2023

Mercedes-Benz пусна последния си модел с двигател с вътрешно горене

Следващите модели на E-Class ще бъдат изградени на нова платформа, адаптирана за автомобили с батерийно захранване

reuters.com/business/autos-transportation

БЕРЛИН, 25 април (Reuters) – Mercedes-Benz пусна последния си нов модел с двигател с вътрешно горене –  следващото поколение на E-Class, който ще се произвежда в Германия и Китай и ще се продава в Европа през третото тримесечие на тази година.

Логото на Mercedes-Benz се вижда на 43-то международно автомобилно изложение в Банкок, Тайланд

Логото на Mercedes-Benz се вижда на 43-то международно автомобилно изложение в Банкок, Тайланд

Следващите модели на E-Class ще бъдат изградени на нова платформа, адаптирана за автомобили с батерийно захранване, въпреки че това поколение вече ще се предлага като хибрид.

„Изграждането на батерия със задна дата винаги е компромис“, каза главният технологичен директор Маркус Шефер на кръгла маса за медиите. „Имаме изцяло електрическа E-класа и това е EQE.“

Автомобилът разполага с информационно-развлекателен „хиперекран“ в предната част на автомобила, развлечение на задните седалки и проекция на звездата на Mercedes в стоповете, с опции за забавление, адаптирани за публика на пазари от Европа до Южна Корея и Китай.

Той ще бъде пуснат в продажба в Съединените щати до края на годината и в Китай в началото на 2024 г. Продължение

Безвъздушните гуми

Устойчивостта на пробиване е едно от предимствата на безвъздушните гуми

Източник: TheTruthAboutCars

Безвъздушните гуми са една от онези концепции, които съществуват (наричат  ги и вагонни колела),AA1aipJ3 но изглежда никога не са успели да постигнат технологичен пробив, който да ги направи предпочитани пред това, което вече е на пазара. Въпреки това Michelin току-що успя да произведе комплект, за който казва, че е тестван при 130 мили в час, за който смята, че може да бъде идеален за приложения в правоохранителните органи.

„Полицаите от някои европейски страни ни посетиха и казаха: „Момчета, искаме това под колите си, защото когато трябва да се втурнем след лошите, обикновено те пъхат куршум в гумите ни, преди да тръгнат. Така че ние се нуждаем от тях.“ – каза старши вицепрезидентът на Michelin Бруно де Фероди пред The Drive. „И така те искаха да тестват Uptis и го тестваха на 210 км на нашата вътрешна тестова писта. И се получи добре.“ Продължение

Очарователният i Vision Dee на BMW ще се трансформира в следващите 3-ти серии

Най-вероятното място, където ще научим повече е IAA Mobility Munich през септември

Публикация на CarBuzz

BMW се появи на CES с очарователно концептуално превозно средство, наречено i Vision Dee, което визуализираAA1aj31m първия модел, изграден върху дългоочакваната платформа на компанията Neue Klasse (Нова класа).

CarBuzz имаше възможност да се срещне с някой, близък до продуктовите планове на BMW, който ни каза, че ще видим „по-готова за производство версия“ по-късно тази година. i Vision Dee ще се превърне в следващото поколение BMW Серия 3 Седан, трансформация, която беше убягната в предишните разговори за Neue Klasse и отново наскоро, когато автомобилният производител обеща да запази седаните живи.

Тъй като BMW вече не посещава автомобилни изложения в САЩ, най-вероятното място за това разкритие е IAA Mobility Munich през септември. Предполагаме, че следващия път, когато видим i Vision Dee, той ще се откаже от футуристичната боя, променяща цвета си, но може да запази хоризонталната форма на решетката, тъй като BMW посочи, че ще направи уникален дизайн на решетката за всеки модел. Продължение

Peugeot 9Х8 и графиката на Демски в Седмицата на дизайна в Милано

Peugeot TotalEnergies представиха тазгодишното издание на хиперавтомобила Peugeot 9X8 , който беше изложен до 23-и април

Новият графичен дизайн на Peugeot 9X8 Hypercar е създаден в сътрудничество с художникът Демски и беше2023042103_Peugeot9x8MDW представен за първи път пред международната преса в Седмицата на дизайна в Милано. Това е не само премиерата на Peugeot T 9X8 Hypercar за новия сезон, но и на изцяло нова графична вселена с уникалният подпис на Демски.

По време на Седмицата на дизайна в Милано, Peugeot   направи представяне на специално събитие, което съчетава изкуство и технологии. Посетителите се потопиха в една завладяваща вселена, създадена от екрани, представящи както уникалния стил на графичното изкуство на Демски, така и новaта “премяна” на Peugeot 9X8.

Матиас Хосан, директор по дизайна на Peugeot, Фил Йорк, маркетинг на Peugeot и Комуникационният директор и Густаво Менезес, водач на екипа на Peugeot TotalEnergies представиха тазгодишното издание на хиперавтомобила Peugeot 9X8 , който беше изложен до 23-и април.

Продължение

Cupra Tavascan става най-мощният модел на платформата MEB до момента

Компанията се надява да продава повече от 70 000 автомобила годишно

seat-mediacenter.com (обявление), seat-mediacenter.com (комплект за медиите)

Cupra представи Tavascan, първото си изцяло електрическо SUV купе и втория BEV модел. Базиран наcupra-tavascan-2023-01-min платформата MEB на Volkswagen Group, Cupra Tavascan ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. и ще се предлага с 210 или 250 кВт.

По-мощната версия е с двумоторно задвижване на всички колела. Преди това моделите със задвижване на всички колела, базирани на MEB, се предлагаха с мощност 190 или 220 кВт. Cupra не потвърди изрично това, но повишената мощност на системата вероятно се дължи на новото задвижващо устройство на задната ос. Досега този електрически мотор (в Cupra Born, например) произвеждаше 150 кВт. Но новото поколение APP550, представено за първи път във VW ID.7, има мощност от 210 кВт. И точно това е мощността, която Cupra определя за Tavascan със задно задвижване. Продължение

BMW подготвя завод в Регенсбург за производството на iX2 EV

BMW ще подготви завода за все по-голям брой акумулаторни електрически автомобили

bmwgroup.com

Тази година BMW ще произведе втори електрически модел в германския завод в Регенсбург. Напълно електрическият iX2 ще последва iX1, който слиза от линиите в Регенсбург от есента на 2022 г.

Производството на батерии в Регенсбург

Производството на батерии в Регенсбург

До края на 2023 г. BMW планира да наеме около 500 нови служители на обекта и да инвестира повече от 350 милиона евро в производството на автомобили. В изявлението не са обобщени точно производствените направления, в които ще се влеят инвестициите. Това, което е ясно обаче е, че BMW ще подготви завода за все по-голям брой акумулаторни електрически автомобили.

В крайна сметка през първото тримесечие на 2023 г. всеки пети автомобил, произведен в Регенсбург, е бил BEV, т.е. iX1. И това е само няколко седмици след началото на серийното производство в средата на ноември. Съобщава се, че BMW цели до 2024 г. поне всяко трето BMW от един от заводите в Бавария да бъде електрическо. Продължение

Hyundai се отправя към Луната

Hyundai очаква първата тестова единица да бъде завършена през втората половина на 2024 г. и има за цел да представи оперативен модел през 2027 г.

hyundai.news

Hyundai започна разработването на лунен роувър заедно с партньори от космическата индустрия. Очаква сеhyundai-mond-rover-moon-rover-2023-01-min захранваното със слънчева енергия и автономно превозно средство да тежи около 70 килограма.

Hyundai очаква първата тестова единица да бъде завършена през втората половина на 2024 г. и има за цел да представи оперативен модел през 2027 г.

„Hyundai Motor Group последователно заявява целта си да допринесе за разширяване на човешкия обхват и обхвата на преживяванията на човешката мобилност. Създаването на модела за развитие на мобилността за изследване на Луната не само отразява тази цел, но също така показва нашата амбиция да постигнем осезаеми резултати в лицето на значителни предизвикателства“, каза Йонг Уа Ким, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Центъра за планиране и координация на научноизследователска и развойна дейност на Hyundai Motor и Kia. Продължение

VW Group достави над 141 000 BEV през първото тримесечие

В сравнение със същия период на миналата година, доставките на BEV на групата се увеличиха с 42 процента

volkswagen-newsroom.com

Групата Volkswagen предаде 141 000 BEV на клиенти по целия свят през първото тримесечие на 2023 г. В4641041063334331537 сравнение със същия период на миналата година, който беше по-засегнат от затруднения в доставките, доставките на BEV на групата се увеличиха с 42 процента.

През първото тримесечие на 2022 г. VW достави 99 200 BEV, както беше отчетено. С доставените сега 141 000 превозни средства, делът на BEV от общите доставки се покачи до 6,9 процента, спрямо 5,2 процента през първите три месеца на миналата година, според VW.

Европа беше най-големият двигател на растежа с 68% увеличение до 98 300 автомобила. Книгата с поръчки на BEV в Западна Европа възлиза на над 260 000 автомобила.

Вторият по големина пазар на BEV след Европа за Групата беше Китай, където 21 500 електронни коли (или 15 процента от глобалните доставки на BEV) бяха предадени на клиенти. Продължение

Ford представя своя електрически пикап в Европа

F-150 Lightning най-вероятно ще бъде много търсен в Норвегия, тъй като страната се стреми да електрифицира напълно автомобили и леки търговски превозни средства до 2025 г.

ford.com

Ford пуска своя изцяло електрически пикап в Европа. Ограничен брой издания за стартиране са налични заford-f-150-lightning-2023-01-min предварителна поръчка в Норвегия.

Според Ford пускането в Норвегия идва „в отговор на огромното обществено търсене“.

Пер Гунар Берг, управляващ директор на Ford Norway, казва, че хората там са много запалени по пикапа. „Имах клиенти, които буквално блъскаха вратата ми и ни молеха да донесем електрическия пикап в Норвегия“, казва той.

Дали това е вярно или не, остава за обсъждане. Факт е, че производителят на автомобили знае, че неговият електрически F-150 Lightning най-вероятно ще бъде много търсен в Норвегия, тъй като страната се стреми да електрифицира напълно автомобили и леки търговски превозни средства до 2025 г.

Докато Ford пише в съобщението си за пресата, че Норвегия е „първата страна, която взе многократно награждавания пикап в световен мащаб“, автомобилният производител не споменава дали и кога пикапът може да бъде пуснат в други европейски страни. Продължение

Tesla печели съдебен процес за автомобилна катастрофа с автопилот

Жителката на Лос Анджелис Джъстин Хсу заведе дело през 2020 г.

Поиска обезщетение за над 3 милиона долара

Tesla отхвърли отговорността за инцидента и каза в съдебно дело, че Хсу е използвала автопилот по градските улици, въпреки предупреждението в ръководството за потребителя да не се прави това в градски условия, а само на магистрала

reuters.com/legal

ЛОС АНДЖЕЛИС, 21 април (Reuters) – Състав на щатския съд в Калифорния в петък присъди на Tesla Inc голяма победа, като установи, че функцията за автопилот на производителя на електрически превозни средства не се е провалила в това, което изглежда е първият процес, свързан с катастрофа включващ софтуер за частично автоматизирано шофиране.

Превозно средство Tesla Model 3 се движи на автопилот по магистрала 405 в Уестминстър, Калифорния, САЩ, REUTERS/

Превозно средство Tesla Model 3 се движи на автопилот по магистрала 405 в Уестминстър, Калифорния, САЩ, REUTERS/

Tesla тества и пуска своя автопилот и по-усъвършенствана система „Пълно самоуправление (FSD)“, която главният изпълнителен директор Илон Мъск рекламира като решаваща за бъдещето на неговата компания, но която привлече регулаторен и правен контрол.

Жителката на Лос Анджелис Джъстин Хсу заведе дело през 2020 г., като каза, че нейният Tesla Model S се завъртял в бордюр, докато е на автопилот, и въздушна възглавница била отворена толкова силно, че счупила челюстта на ищцата, избила зъбите и причинила увреждане на нервите на лицето й.

Тя твърди за дефекти в дизайна на автопилота и въздушната възглавница и поиска обезщетение за над 3 милиона долара. Продължение