Архив

Ford Focus Electric

Ford Focus Electric е хечбек с пет врати – електрически автомобил, произведен от Ford Motor Company. 76.Ford_Focus_Electric_(side)Това е първото пуснато в производство изцяло електрическо презоно средство на   Ford , чието производство започна през декември 2011 г. Първо електромобилът се появи в САЩ, а в края на 2012 г. – и в Европа.

Моделът е на основата на третото поколение на Ford Focus. Електрическата задвижваща система използва 23kWh, течно охлаждана литиево-йонна батерия, койяо осигурява пробег от 122 км, Focus Electric е награден с 2011Награда за визия за  Зелена кола по време на автомобилното изложение през 2011 г. във Вашингтон.

За пръв път концепцията  Focus Ford BEV е показана във Франкфурт на 2009 Motor Show. Включени са ключови компоненти от хибридите, продавани в Северна Америка. Разработката е финансирана от програма на бригтанското правителство за автомобили с ниски вредни емисии.

Електрическият автомобил се задвижва от електромотор от 130 к.с. и 245 Nm въртящ момент. Focus Electric има максимална скорост от 135 км в час.

Ford използва пълно електрическо задвижване, разработено и предоставено от Magna International, и усъвършенствана литиево-йонна батерия, проектирана от Ford в сътрудничество с доставчика Compact Power, Inc, дъщерно дружество на LG Chem. Пълно зареждане с 6,6 кВт зарядното устройство на автомобила отнема 3-4 часа с помощта на SAE J1772-2009  от зарядна станция или от стандартен 240-волтов контакт.

Производството започна през декември 2011 г. Focus Electric се произвежда в завода в Мичиган в Уейн.