Архив

Opel Kadett Strolch 1938

С автомобилната история, дълга над 110 години, Opel е една от марките с най-дълга традиция в бранша.6874321540_487e960822_h През толкова много години, някои развития са забравени по протежение на пътя и се появяват отново и отново по-късно. Тъй като компанията подготвя началото на 10-то поколение компактен клас с новата Astra, снимки на непознат роудстър Opel са били открити в стара база данни.

Изследвания на експертите на Opel Classic Car показват, че инженери на Opel  са построили прототип на двуместен кабриолет през 1938 г., очевидно на базата на първия Opel компактен клас –  Kadett от 1930 г. Името на автомобила е отбелязано върху снимките, които са били намерени: Kadett двуместен  „Strolch“, което означава скитник.

Изисканият и очарователен роудстър никога не е стигнал до серийно производство. Старите документи свидетелстват, че до реализирането на проекта не се е стигнало само поради недостиг на стомана преди Втората световна война и до потенциално сравнително малкия брой автомобили  в този сегмент.

Но очевидно Opel вече е бил добре подготвен за пускането на пазара, както е видно от брошура, намерена в стария записан архив. Готова  за печат, брошурата с гордост представя  техническите подробности на Strolch – двигател: 1.1 литра работен обем, 23 к.с., тристепенна скоростна кутия, максимална скорост 98 км в час.

Но прототипи на роудстъра не са запазени.

Opel_Strolch_1938Експертите на Opel Classic са били толкова очаровани от откритието на 3,62-метровата находка, че решават да я пресъздадат.

Kadett от 1938 г., като класически автомобил, служи като източник за резервни части и се използва като основа. Технологичните специалисти в Classic отбора веднага започват да работят над  новия си проект. Особено предизвикателство са били  дизайнът на задната аеродинамична част на автомобила   и работата по другите части на тялото, които не са били част от серия Kadett. Изграждане на сгъваемо покривола от  плат без подробни планове изисква много въображение и технически умения, по-специално, тъй като има само референтни материали от стари снимки.

Проучванията на цвета на сивия цвят в черно-белите снимки от онова време показали,  че първоначалното Strolch е бил в  ярко червено.

„Новият“ стар Strolch е бил  показан на събития за класически автомобили като Oldtimer Grand Prix на Nürburgring още през 2009 г. С този Opel се представя друг аспект от първия успешен  Kadett от 1930 г. , който е също предлаган  като седан кабриолет.