Архив

Monthly Archives: декември 2021

Tesla Model 3 е на път да бъде най-продаваният електрически автомобил в Европа през 2021 г.

Титлата се оспорва от VW и Renault, а продажбите на акумулаторни електрически превозни средства се разрастват

Tesla Model 3 е на път да бъде най-продаваният изцяло електрически автомобил в Европа през 2021 г. на фона на силниTesla Model 3 Performance web_0 печалби в общите продажби на акумулаторни електрически превозни средства.

Продажбите на Model 3 са скочили с 84 процента до 113 397 до ноември, според данни от пазарния изследовател на JATO Dynamics.

Компактният хечбек ID3 на Volkswagen вероятно ще бъде на второ място. Продажбите на ID3 нараснаха със 125 процента до 63 109 през първите 11 месеца.

Renault Zoe, най-продаваният електромобил за 2020 г., е на път да бъде номер 3. За 11 месеца продажбите на Zoe са 60 551, което е спад от 27 процента.

Model 3 за последно оглави европейските класации за електромобили през 2019 г. През септември компактният седан беше първият изцяло електрически автомобил, който се превърна в най-продаваната кола в Европа като цяло за месеца, надминавайки обикновените най-продавани с двигатели с вътрешно горене като VW Golf и Renault Clio.

Пазарният дял на продажбите на електромобили в Западна Европа ще достигне рекордните 11 процента за 2021 г., прогнозира Матиас Шмид, автор на European Electric Car Report.

Цифрите са „много по-високи от първоначалните прогнози“ – отчасти заради кризата с микрочипове, каза Шмид пред Automotive News Europe.

Продължение

Вълнуващ, ефектен, електрически: 2022 ще бъде годината на Opel Astra

Пролет: Новият Opel Astra с пет врати ще се предлага на клиентите

Лято: Търговска премиера на новия Opel Astra Sports Tourer

Година на юбилеи: Opel навършва 160 години, Kadett празнува 60, а Corsa ще чества 40-ия си рожден ден

Рюселсхайм. Opel впечатли клиентите и експертите тази година с новите Mokka и Mokka-e, световната премиера на Astra,2b480956efbec64233446538efdc73184b69b062 уникалната Manta GSe ElektroMOD и много други модели. Това се подчертава и от многобройните награди за Opel (като „Златен волан 2021“ за Mokka-e), които може да видите във видеото в социалните медии „Най-доброто от Opel 2021“. През 2022 г. богатият на традиции немски производител на автомобили ще продължи по пътя си към превръщането на марката в ефективна, електрическа и вълнуваща. Най-важният за бранда Opel модел е новото поколение Astra, което се очаква в първото полугодие на годината.

2022 г. е специална за Opel и по друга причина. Годината ще отбележи 160-ата годишнина от Адам Опел, който положи основите на компания, която се превърна от фабрика за шевни машини и един от най-големитеи производители на велосипеди в света до международно уважавана автомобилна марка. След 160 години Opel отново се трансформира, от производител на автомобили в иновативна компания предлагаща електрическа мобилност. До 2028 г. Opel планира да предлага само електрически превозни средства в Европа.

Продължение

Електрическият Mercedes-Benz EQB – с 5 звезди за безопасност от Euro NCAP

Оценките за безопасност на пътниците са доста високиmercedes-benz-eqb-euro-ncap-crash-test (2)

Mercedes-Benz EQB получи максималната обща оценка за безопасност от 5 звезди от Euro NCAP, с доста добри резултати във всички категории.

Euro NCAP оцени EQB, използвайки данни за Mercedes-Benz GLB, който има „практически идентична“ структура плюс данните от допълнителни краш тестове на самия EQB. Ето защо рейтингът е за „2019“, въпреки че е нов модел.

„Mercedes-EQ EQB е модел партньор на GLB и структурата им е практически идентична. Euro NCAP сравнява и двете превозни средства, за да провери дали резултатите от Mercedes-Benz GLB могат да бъдат приложени към EQB и извършва допълнителни тестове, където е необходимо.

Вниманието беше привлечено от много високи резултати в категориите Възрастен обитател и Дете обитатели: съответно 95% и 91%. Mercedes-Benz EQS наскоро получи 96% и 91%, което е почти идентично.

Уязвимите участници в движението са 78% и Safety Assist на 74% също не са лоши, в сравнение със 76% и 80% съответно в EQS. Продължение

Преглед за 2021 г.: Какво е най-ключовото в новините на авторския сайт avtosalon.bg?

Скъпи читатели,
Благодарим ви, че бяхте с нас почти едно десетилетие – вече повече от 8 години – и по-специално през 2021 г. На фона на проблемите с доставките и, разбира се, продължаващите извънредни ситуации в по-големия свят, автоиндустрията изглеждаше по-силна от всякога с трансформацията, която наистина набира скорост.
Очаквайте в сайта поглед към 2021 г. с най-ключовата статия за всеки месец. Ще ви напомним Топ 12 от основните статии за годината, включително актуализации за това как се развива всяка история през 2021 г.
От целия екип на avtosalon.bg Ви желаем здрава и просперираща Нова година и ще продължим да предоставяме най-новите новини за всичко, което се движи, като се фокусираме върху напредъка.
* * *

Българският електрически „Москвич“

Българският електромобил –  „ЕлМО`70″ от 1970 г., известен още като ,,електрическият Москвич“.269840677_4899233956807602_8106787840939658765_n

Пробег 240 км, цинк-въздушна батерия (тя е БГ изобретение), вози 4-ма пътници. Ел-двигателят е в задния мост.

Илон Мъск още не е бил роден. 😉

Канада инвестира в своята програма за субсидиране на EV

ZEV – достъпни за по-голям сегмент от канадското населениеvolkswagen-electrify-canada-charging-station-ladestation

electricautonomy.ca, guideautoweb.com

Правителството на Канада насочва повече пари в своята програма за стимули за превозни средства с нулеви емисии (iZEV). Допълнителни 73 милиона щатски долара ще бъдат добавени към бюджета на Transport Canada, за да се предлагат стимули за покупка на превозни средства с нулеви емисии до края на март 2022 г., когато предстои следващият федерален бюджет.

Първоначално програмата стартира през 2019 г. с бюджет от 300 милиона долара. Този пот издържа само 20 месеца, преди да бъде презапълнен миналата година с още $287 милиона. До края на октомври 2021 г. само около 48 милиона долара бяха останали от този фонд за финансиране. Най-новата инвестиция от 73 милиона долара сега увеличава общото финансиране на програмата iZEV до почти 660 милиона долара от 2019 г.

Продължение

Напълно заредени: Акценти и постигнати успехи през 2021 година

Събитие на годината: Световна премиера на новия Opel Astra

От минало в бъдещето: Opel възроди легендарният модел Manta GSe ElektroMOD и представи мъника Opel Rocks-e

Дебютен сезон: Силен старт за Opel Corsa-e Rally и ADAC Opel e-Rally Cup

E-офанзивата продължава: новите електрически модели Mokka-e, Combo-e Life и Grandland plug-in хибрид

Електрификация на лекотоварната гама: Opel Combo-e, Vivaro-e и Movano-e се включват в портфолиото наopel LCV моделите

Рюселсхайм. 2021 беше изключителна година за Opel, изпълнена с предизвикателства и заредена с енергия и емоции. Opel продължава офанзивата за електрификация с пълна мощност. Представи уникални нови модели със сензационен дизайн, технологични иновации и германско качество, каквито са и очакваните през 2022 г. Opel Astra и Grandland, както и успешно представения Opel Mokka. Преминавайки от минало в бъдещето чрез възраждането на легендарния модел Manta, който беше електрифициран и представен тази година – Manta GSe ElektroMOD. Клиентите на Opel могат да избират измежду девет електрифицирани модела. „Opel Greenovation“ продължава с пълна сила. Продължение

Масовото производство на SUV Aurus Komendant ще започне до края на 2022 г.

Очаква се да бъде абсолютно идентичен със седана Senat по отношение на техническите характеристики

2022 Aurus Komendant SUV

2022 Aurus Komendant SUV

АвтоНовостиДня.- Серийното производство на руския луксозен SUV Aurus Komendant ще започне в завода в Елабуга в Татарстан до края на 2022 г. Съответното изявление направи ръководителят на руското Министерство на промишлеността и търговията Денис Мантуров по време на правителствения час в Държавната дума.

„Започнахме производството на модела седан в Елабуга тази година. Производството на всъдехода също ще започне на същия обект до края на 2022 г. Тежките специални версии ще останат в нашето предприятие НАМИ, в специализиран институт” – каза Денис Мантуров.

Очаква се Komendat да бъде абсолютно идентичен със седана Senat по отношение на техническите характеристики, като в този случай SUV-ът ще получи подобно регулируемо окачване с различни режими на шофиране, задвижване на четирите колела и хибридна мощност с мощност 600 к. с. състоящ се от 4,4-литров V8 бензинов турбо двигател и деветстепенна автоматична KATE с вграден електрически двигател.

NAMI патентова външния вид на серийната версия на Aurus Komendant преди година и изображенията, които се появиха в Роспатент, за пореден път доказаха, че търговският модел почти напълно ще повтори своите прототипи, регистрирани от NAMI през 2016-2017 г.

Solaris ще достави още 48 тролейбуса за Будапеща

Автобусите и тролейбусите на Solaris присъстват в Унгария от 2002 г.

Solaris Trollino 12

Solaris Trollino 12

Консорциум, включващ Solaris Bus & Coach и Škoda Electric, ще достави още 48 тролейбуса Trollino за Будапеща. Превозните средства ще бъдат снабдени с допълнително захранване от батерии, което ще им позволи да шофират, без да са свързани с въздушни проводници. Новата поръчка е друга партида, обхваната от рамково споразумение, подписано през 2014 г.

Благодарение на тази дългосрочна инвестиция, скоро по улиците на унгарската столица ще пътуват общо 108 автобуса Solaris Trollino.

През 2014 г. консорциумът, включващ Solaris Bus & Coach и Škoda Electric, подписа договор с градския превозвач Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (БКК) за доставка на 24 тролейбуса. Търгът включваше и опция за удължаване на договора чрез закупуване на допълнителни 84 автомобила в два варианта на дължина от 12 и 18 метра.

Първоначално операторът BKK поръча допълнителни 36 тролейбуса. Изпълнението на тази поръчка започна през 2015 г. До момента в Будапеща са доставени общо 60 тролейбуса.

През последните няколко седмици превозвачът отново се възползва от опцията да удължи поръчката, този път с 12 единични тролейбуса Trollino 12 и 36 съчленени Trollino 18. Доставките им трябва да започнат през есента на 2022 г. Последната поръчка за 48 превозни средства изчерпва броя, предвиден в рамковото споразумение, сключено през 2014 г.

Продължение

Москва пуска 900-ия си електрически автобус в експлоатация

Юбилейният електробус, украсен с неонови светлини, ще работи в южната част на града

900-ият e-bus

900-ият e-bus

900-ият електробус излезе по улиците на Москва; през ноември 2020 г. градът пусна своя 500-ти електрически автобус (по-ранна публикация). Юбилейният електробус, украсен с неонови светлини, ще работи в южната част на града. Автомобилът е сглобен в еко-завода SVARZ от КАМАЗ, който беше открит през април (по-ранна публикация).

Този електрически автобус се превърна в 300-ото превозно средство, закупено със средства от зелени облигации.

Електрическите автобуси бяха пуснати по 66 автобусни маршрута с обща дължина от почти 800 километра. Тази година електрическите автобуси са превозвали повече от 77 милиона пътници, а за трите години на операцията са превозени над 150 милиона души.

Сега Москва активно развива инфраструктура за зареждане. В момента в града има над 150 зарядни съоръжения. До края на 2023 г. този брой ще се увеличи до 500 станции.

„През следващата година планираме да увеличим и количеството екотранспорт в града. Това от своя страна ще помогне да се намали количеството на вредните емисии и значително да се подобри екологичната ситуация в Москва.“, заяви Максим Ликсутов, заместник-кметът на Москва по транспорт.