Архив

Най-бърз в Гинес?

Hennessey Venom GT твърди, че е „най-бързият сериен автомобил“

 

От 2010 г. Bugatti Veyron Super Sport „Edition World Record“ е облякъл мантията на най-бързият сериен автомобил в света, достигайки 267,8 мили в час. На 2 април 2013 г., Hennessey обяви, че е открадната короната от Bugatti, като публикува по-ниска скорост от 265,7 мили в час. Сега и двете фирми твърдят, че са най-бързи.HENNESSEY VENOM GT_0001

 

Мотивите на Hennessey Venom произлизат от начина по който Bugatti достигна рекорда – чрез ефективно деактивиране на ограничителя на безопасността на своята 1200 к. с. Veyron Super Sport World Record Edition.

„Докато Veyron Super Sport разви 267,8 мили в час, скоростта в серийните модели на Bugatti се ограничава на 258 мили в час“, заяви Джон Хенеси. „По този начин, при 265,7 мили в час, Venom GT е най-бързият сериен автомобил на разположение на обществеността“ – е изписано на уеб сайта на Hennessey.

Всички пет построени Editions от модела, постигнал световен рекорд, са продадени с ограничителя си на място. Това, според Джем Странг от Guinness World Records, означава, че Veyron вече не притежава титлата като най-бързият сериен автомобил в света. Следователно, постигнатите от превозното средство 431,072 км в час вече не са валиден рекорд.

Bugatti, между другото, води своите автомобили като най-бързите автомобили в света. Това поставя под въпрос и легитимността на претенции на Hennessey Venom GT по отношение на „производствена“ кола. Според Гинес, за да отговаря на изискванията за производство на автомобили, една компания трябва да изгради „най-малко 50 механично идентични превозни средства, и тези превозни средства трябва да се продават на масовия потребител.“

hennessey-venom-gt-record-4Hennessey само има намерение да произвежда 29 Venom GTs, попадащи кратко под насоките на Гинес. Guinness, обаче, потвърдиха, че дори и Bugatti да е продал пет Veyron Edition без ограничител, те не могат да бъдат квалифицирани като „производство.“ За Hennessey Venom GT е регистриран в книгата само световен рекорд за ускорение от 0 до 300 км в час за 13,63 сек.

Ограниченото производство Venom GT има двигател от 1244 к.с. и е на базата на Lotus Elise/Exige: Използва компоненти като покрив, врати, странични стъкла, предното стъкло, пилотската кабина, подов панел, чистачките и фаровете от него. Той също така изглежда точно като Lotus, с няколко тунер добавки.

Едно нещо е сигурно: Venom GT със своите 265,7 мили в час вероятно привлича много различни клиенти от Veyron. Независимо дали сте съгласни с претенции на Hennessey за „производство“ или не, никой не може да отрече, че при демонстрацията в Тексас на Venom се събира много публика.

И без значение са дебатите в следващите няколко месеца, докато не дойде есента, когато през септември  Bugatti е обещало 1600 к.с. версия на Veyron…

За повече и във връзка с това вж Раждане на автомобила/Автомобили-жалони – последна част за Bugatti Veyron, и Най-най/Най-бързите коли