Архив

Monthly Archives: юли 2021

Първите CATL натриево-йонни батерии

Могат да се заредят до 80% за 15 минутиcatl-at-frankfurt-auto-show_100716041_h

Доставчикът на батерии CATL, в четвъртък, представи натриево-йонни батерии, за които компанията твърди, че предлагат по-бързо зареждане и по-голяма термична стабилност от конвенционалната химия на литиево-йонните батерии.

Натриево-йонната батерия може да се зареди до 80% за 15 минути при стайна температура, се казва в прессъобщение на CATL. Тя също така има процент на задържане на капацитет над 90% при -4 градуса по Фаренхайт, според компанията.

Първоначалната версия е оценена на 160 ватови часа на килограм, но CATL заяви, че е насочена към 200 Втч/кг с версия от следващо поколение, която в момента се разработва.

CATL твърди, че натриево-йонните му батерии са търговски жизнеспособни, тъй като разглеждат предишни проблеми с материалите. Катодът използва пруски бял материал, модифициран чрез пренареждане на електрони, решавайки предишен проблем с бързото избледняване на капацитета след циклиране на материала. Анодът е изработен от твърд въглероден материал, който е порест, което позволява по-голямо съхранение и бързо движение на натриеви йони, твърди компанията.

Продължение

GAC Aion представя впечатляваща технология за зареждане

Изисква време за зареждане от 8 минути…

GAC Aion V

GAC Aion V

Китайският производител на електромобили GAC Aion демонстрира новите си технологии за зареждане, като твърди, че скоростта на зареждане е по -близо до пълненето на резервоар с газ, отколкото зареждането на EV. С версиите 3C и 6C, демонстрирани по време на Технологичния ден, предстоящият Aion V EV на GAC Aion може да се зарежда със светкавични скорости, без да повреди батерията.

Aion е под-марка, фокусирана върху EV, на групата Guangzhou Automobile Corporation (GAC). Оттогава марката на производителите на автомобили пусна четири електромобила, включително GAC Aion S, който предизвика спорове при дебюта си, когато заяви, че в крайна сметка ще „надхвърли“ Tesla.

Все още чакаме това да се случи. Междувременно GAC Aion стартира 2021 г., като обяви предстоящия си SUV Aion V, с графенова батерия, обещаваща да осигури недостижими скорости на зареждане и 1000 км (~ 621 мили) обхват.

Много хора веднага нарекоха твърдението на GAC Aion блъф, като се има предвид, че няколко експерти по батерии смятат, че графеновите батерии са все още на няколко години. Все пак Aion твърди, че е разработил система от графенови батерии, която ще дебютира в Aion V тази есен.

Продължение

Stellantis ще продава дизайни на трети страни

Stellantis създава „най-вълнуващите и визуално привлекателни автомобили в автомобилната история“

Клаус Бусе продължава да наблюдава марките Maserati и Jeep (но не и FIAT) и да наблюдава стратегическото развитие на60feaff16c860038ddae11eb новото студио. „Историята на успеха и опитът на Peugeot Design Lab са несравними“, казва 52-годишният германец. „Разширяването на ноу-хау на всички наши марки ще открие несравними перспективи.“

Stellantis Group обяви създаването на Stellantis Design Studio, креативна агенция, която „надхвърля консултациите“ и ще предоставя дизайнерски услуги на „широк кръг от компании“ от различни индустрии. Новото студио се основава на девет години опит от Peugeot Design Lab, която успешно е изпълнила над 120 „престижни клиентски проекта“. Студио за дизайн се ръководи от Клаус Бусе – на сн., и Арно Гурнак. „Ние ще предложим нашите основни компетенции на глобални външни партньори, за да им помогнем да издигнат марка или дизайнерски проект на следващото ниво“, каза Арно.

Гурнак остава директор на Peugeot Design Lab и отговаря за марката велосипеди Cycles Peugeot. Той е уверен, че Stellantis създава „най-вълнуващите и визуално привлекателни автомобили в автомобилната история“. Сега трябва да разширите обхвата си, като насочите творческата си енергия навън.

Продължение

Производството на превозни средства в Русия – ръст 49% през петте месеца

По данни на ASM Holding през периода януари-май 2021 г. са произведени 686,5 хиляди

AVTOTOR - автомобилната  фабрика в Калининград

AVTOTOR – автомобилната фабрика в Калининград

RusAutoNewsCom.- Производството на превозни средства в Русия е увеличено с 49,0% през първите пет месеца на 2021 г. По данни на ASM Holding през периода януари-май 2021 г. са произведени 686,5 хиляди единици транспортни средства (камиони, леки автомобили, автобуси).

Производството на леки автомобили се е увеличило с 50,5% на годишна база през гореспоменатия период до 610,3 хиляди бройки. Производството на автомобили с чужда марка в Русия нарасна с 39,9% до 419,5 хиляди превозни средства.

Производството на леки търговски превозни средства също се е увеличило през същия период, с 50,3% до 46,6 хиляди бройки.

Производството на камиони, включително лекотоварни, се е увеличило с 50,0% до края на първите четири месеца на 2021 г., възлизайки на 65,3 хиляди бройки. Производството на камиони от чужда марка в Русия е нараснало с 83,2% до 14,7 хиляди бройки.

Производството на автобуси, включително микробуси, е намаляло с 5,5% през гореспоменатия период до 11,2 хиляди бройки. Производството на автобуси с чужда марка в Русия нарасна с 11,6% до 2,3 хиляди бройки.

И Skoda е участвала в Льо Ман

Skoda Sport от 1949 г. е последната чешка кола с чешки екипаж, участвала в Льо Ман1949-skoda-sport-redefined-racing-stamina-before-a-baffling-ending-at-le-mans-164339_1

1950 г. Льо Ман бележи ново начало за състезанието, като 24-часовото състезание се провежда за първи път след Втората световна война, но също така завършва – за Skoda Sport. Смес от частични триумфи, политика и чист лош късмет разказва историята на последната чешка кола, която някога се е състезавала с чешки екипаж в прочутото състезание.

Skoda Sport от 1949 г. е последната чешка кола с чешки екипаж, участвала в Льо Ман.

На 24 юни 1950 г. Вацлав Бобек и Ярослав Нетушил се готвят да карат Skoda Sport към победа в 24-те часа на Льо Ман. Всеки от тях е карал предишни версии на автомобила в наградата на град Бърно, местно състезание, една година по-рано. Автомобилът с 56 к. с. със компресор се състезава в клас до 1500 cm³, докато автомобилът с 42 к. с., без компресор, се състезава в клас до 1100 cm³. И двата автомобила се представят добре, така че се търси изява и в Льо Ман.

Версията без компресор трябвало да участва в 24-часовото състезание. Водно охлажданият четирицилиндров двигател с работен обем 1089 cm3 бил готов да се похвали с 50 к. с. (37 кВт) при 5200 об/мин. Удължено междуосие, 2 допълнителни фара отстрани на решетката и гуми Michelin са някои от нещата, които били добавени в подготовката за голямото състезание, освен други технически модификации. Skoda Sport е построен с оптимизирано за тегло шаси и части от Skoda 1101 “Tudor” от 1946 г.

Продължение

Toyota LQ концепция EV

Оригиналната концепция всъщност датира още по-далеч от 2017 г.download

Ако сте гледали Олимпийските игри в Токио тази седмица, може би сте забелязали няколко реклами от Toyota, основен спонсор на Олимпийските и Параолимпийските игри. Няколко от местата включват футуристични прототипи на Toyota, включително LQ Concept EV. Toyota всъщност направи EV, макар и само концепция.

Много преди Олимпийските игри Токио 2020 – проведени през 2021 г. – и преди да започне опустошителната пандемия COVID-19, оше през октомври 2019 г., Toyota представи на обществеността своята концепция LQ EV. Оригиналната концепция всъщност датира още по-далеч от 2017 г., когато Toyota представи версия на LQ като „Concept-i“ на Consumer Electronics Show (CES).

Докато някои итерации на концепцията Toyota LQ съществуват повече от четири години, много хора тепърва започват да я забелязват, особено след като LQ EV беше представен в няколко реклами на Toyota по време на почивките на Олимпийските игри 2020 в Токио.

Продължение

Dacia ще разкрие нов 7-местен семеен автомобил на автосалона в Мюнхен

По-рано необявеният модел може да замени Lodgy компактен миниван

IAA Мюнхен

IAA Мюнхен

ПАРИЖ – Dacia, румънската бюджетна марка на Renault Group, ще представи нов седемместен семеен автомобил в началото на септември с публичен дебют на автомобилното изложение в Мюнхен от 7 до 12 септември.

Не бяха предоставени допълнителни подробности. Новият модел може да замени Lodgy, компактен малък миниван с седем места на дългогодишната платформа B0 на Renault-Nissan Alliance. За първи път беше пуснат през 2012 г., а фейслифтът – през 2017 г.

Френските медии съобщават, че новият модел Dacia ще бъде изграден върху разширена версия на архитектурата CMF-B, която стои в основата на най-продавания малък автомобил Clio на Renault и малък SUV на Captur.

Миналата година марката прекрати другия си семеен модел, комбито Logan MCV, също на платформата B0.

Моделът, дебютиращ в Мюнхен, ще бъде показан на 3 септември, каза Dacia преди дни, и ще се появи на щанда на марката на автомобилното изложение на 6 септември, в първия медиен ден.

Продължение

Актуализираният Defender – вторият най-продаван Jaguar Land Rover

Defender завърши второто тримесечие точно зад Range Rover Evoque

Новият Defender на Land Rover, показан вдясно, има по-плавен дизайн от първото поколение, вляво.

Новият Defender на Land Rover, показан вдясно, има по-плавен дизайн от първото поколение, вляво.

ЛОНДОН – Актуализираният офроуд автомобил Defender на Land Rover се засили напред, за да стане вторият най-продаван Jaguar Land Rover в световен мащаб.

В последното финансово тримесечие на компанията, приключило на 30 юни, Defender завърши точно зад Range Rover Evoque.

Второто поколение Defender беше пуснато в началото на миналата година, четири години след като оригиналният SUV беше опростен след 67-годишно производство.

Оригиналният роувър се превърна в икона поради здравия си, кутия дизайн и офроуд възможности. Но винаги е бил нишов модел за Land Rover.

Land Rover се сблъска с предизвикателството да модернизира офроудъра, за да привлече собственици на оригиналния модел, като същевременно се хареса на ново поколение купувачи.

Актуализираният Defender, който е луксозен и разполага с модерна технология, бързо се превърна в хит на продажбите след старта си, но това е първият път, когато моделът изпревари средния SUV на Land Rover Discovery Sport и големия SUV Range Rover Sport в глобалните продажби на компанията.

Продължение

КАМАЗ обяви производствените данни за първата половина на годината

От началото на годината са произведени общо 21 352 комплектаKAMAZ-truck-production-800x500_c

RuaAutoNewsCom.- Както съобщават от пресцентъра на компанията, Kamaz е произвел 21 352 комплекта за сглобяване през първата половина на 2021 г., което се равнява на 28% годишен ръст.

Автомобилният завод е произвел и предал 4382 автомобилни комплекта за експедиция на клиентите през юни спрямо 3193 броя през юни 2020 г. От началото на годината са произведени общо 21 352 комплекта, + 28% в сравнение със същия период от 2020г.

Заводът за двигатели на Kamaz и съвместното предприятие Cummins Kama са произвели 4647 двигатели и задвижващи агрегати през юни, в сравнение с 3527 през юни 2020 г. Гореспоменатата цифра достига 23 209 броя до края на първата половина на 2021 г., което е с 25,5% повече -година, с 18 497 единици.

Междувременно паричната стойност на пратките за резервни части възлиза на 3,1 милиарда рубли през юни и 15,5 милиарда рубли през периода януари-юни на 2021 г., съответно +2 и 11% на годишна база.

Renault надгражда пътническия ван Kangoo

Ще се изправи пред новите предложения от Stellantis и VW

Трето поколение получава най-новата платформа на алианса; задвижвания, които да включват напълно електрически и E-Tech хибрид

Третото поколение получава най-новата платформа на алианса; задвижвания, които да включват напълно електрически и E-Tech хибрид

Новото поколение Kangoo ще бъде произвеждано в завода на Renault в Мобеж, Северна Франция, заедно с версиите за Nissan и Mercedes.

Renault се изправя пред най-продаваните малки пътнически микробуси от Stellantis и Volkswagen с новия Kangoo, третото поколение на модела, който е базиран на последната архитектура на алианса Renault-Nissan и ще има напълно електрически и хибридни версии.

Превозните средства в сегмента – известни като ванове, произведени от автомобили – са базирани на архитектура на леки автомобили и обикновено включват търговска версия. Само през миналата година пътническите микробуси, произведени от автомобили, за първи път изпревариха минивановете, тъй като купувачите на миниванове превключват верността към SUV и кросоувъри.

В допълнение към модели като Kangoo, в сегмента са включени и средни и големи пътнически микробуси, произведени от автомобили.

През последните години автомобилните производители въведоха повече функции за комфорт и удобство на малките си пътнически микробуси и модернизирани платформи, водени от Stellantis, които ревизираха гамата си през 2018 г. с Peugeot Rifter, Citroen Berlingo (настоящият най-продаван малък пътнически ван) и Opel/Vauxhall Combo. VW тази година представи нова версия на Caddy.

Продължение