Архив

CityQ Car-eBike

Все повече се открива недостатък на моторите, а именно, че ездачите не са защитени от времето, било то силен дъжд или жарко слънце. Това е проблем, който CityQ се надява да реши със своето затворено електрическо превозно средство, известно като CityQ Car-eBike.

И сега базираната в Осло компания започна предварителни поръчки за своя Car-eBike, като се готви за доставки от 2021.104096167_256449559137559_2256503365219059746_n

CityQ Car-eBike разполага с врати и товарно пространство за превоз на багаж, хранителни стоки и други необходимости. Вратите и прозорците могат да бъдат напълно затворени или полузатворени при каране. В микро EV има места за двама възрастни или един възрастен и две деца.

Интересното е, че педалите на CityQ Car-eBike не са свързани с никакви предавки или вериги. Няма директно задвижване – само софтуер за активиране на система за задвижване по проводник, която задвижва електрическия мотор от 250 W на автомобила до максималната скорост от 25 км в час. Автомобилчето носи товари до 300 кг.

Превозното средство е проектирано така, че да се вписва в законите на ЕС за товарите и четирите колела за електронни велосипеди, което означава, че теоретично може да споделя велосипедната лента, поне от юридическа гледна точка.

CityQ Car-eBike е с размери 87 см, което всъщност не е толкова по-широко от планински мотор, който може да работи с до 80 см широчина. Макар и със 70 кг, тежи повече от дори най-тежките електрически планински велосипеди, които сте карали.

С чифт батерии Car-eBike може да измине около 70-100 км на заряд.

Основателят на CityQ Morten Rynning обясни в изявление, предоставено на Electrek:

CityQ е е-велосипед с комфорта и технологията на автомобила и с предимствата на велосипед. Можете да карате две деца и багаж от врата до врата, без да се притеснявате от лошо време, автомобилен трафик или проблеми с паркирането. Също така не е нужно да се притеснявате от проблеми с механични предавки и вериги – тъй като те са заменени със софтуерно управляван задвижващ механизъм – както можете да намерите в електрическите автомобили. Ето защо наричат CityQ Car-eBike.

След три години на разработка, CityQ Car-eBike вече е достъпен за предварителна поръчка. Депозит в Норвегия от 99 евро (111 долара) ще задържи мястото ви в ред, въпреки че се очаква покупната цена да е от 6000 евро (6700 долара).