Архив

Horch

69.horch logoАвгуст Хорх (1868 – 1951 г.) е немски конструктор и предприемач, създател на световноизвестните марки Horh и Audi.

Той е роден на 12 октомври 1868 г. в неголемия град Вининген, в небогатото семейство на ковач. От детските си години работи в различни предприятия. През 1888 г. постъпва в Саксонското инженерно училище в Мителвалде. Завършвайки училище, работи в конструкторско бюро на съдостроителна фирма в Лайпциг, където се заема с разработка на двигатели. През 1896 г. случайно виденият от младия инженер един от първите автомобили Benz решава неговата съдба.

След като написва писмо на Бенц, Хорх получава място в предприятието в Манхайм. Но през 1899 г. го напуска заради създаване на собствено производство в компанията  A.Horh& Co.

Първият автомобил, конструкция на Хорх с двуцилиндров мотор с мощност 5 к.с., е пуснат през 1900 г. В него е приложено революционно решение – скоростната кутия е свързана в един блок с главното предаване. Вторият модел, появил се през 1902 г., е създаден с помощта на Фриц Зайдел. През 1909 г. компанията, чието предприятие се разполага вече в Цвикау, достига финансов разцвет.

Август Хорх, познал трудностите в живота, е безпощадно суров със своите работници. Разработката на новия неуспешен 6-цилиндров двигател неочаквано поставя компанията на границата на банкрута. Другите акционери заставят Хорх да се оттегли. Той основава друга фирма Horch, пак там в Цвикау, но съдебното заседание в Лайпциг дава на новата компания друго име – Audi.

Ставайки през 1922 г. почетен доктор на инженерните науки на Брауншвайгския технологичен институт, той продължава да колекционира звания и титли, превръщайки се в участник на всички родове публични мероприятия. Той не се връща повече към конструкторската работа. Но когато Audi и Horh влизат в състава на Auto Union, Август Хорх приема длъжността член на наблюдателния съвет и отново идва в завода Horh, а през 1933 г. става негов директор.

Като един от символите на могъществото на Германия по време на Третия райх Август Хорх се отличава с крайните си патриотични изяви, дори става член на управляващата партия и след войната е преследван.

Хорх почива на 3 февруари 1951 г.