Архив

Monthly Archives: март 2020

Fiat разкри нов електрически 500 в Милано, въпреки вируса

Новият 500 има обхват от 320 км в цикъла на WLTP в ЕвропаFiat-500_la_Prima-2021-1024-08

По Reuters

MILANО – Новият 500 изцяло електрически автомобил на Fiat ще се присъедини към нарастващия брой миникари на батерии, насочени към клиенти в европейските градове, които търсят мобилност без емисии.

Моделът с три врати, наречен New 500, запазва ретро стила на сегашния автомобил 500 с двигател с вътрешно горене, който беше вторият най-продаван миникар в Европа миналата година след Panda-та на Fiat.

Fiat се противопостави на страховете от избухването на коронавирус в Италия, за да покаже New 500 на 4 март, тъй като се стреми да настигне съперниците си с ниски емисии, докато се насочва към сливане с производителя PSA Group.

Представянето на New 500 първоначално беше планирано за вече отмененото автошоу в Женева. Представянето на 4 март се проведе на събитие в Милано, рядкост, тъй като големите събирания бяха ограничени от властите в по-голямата част от Северна Италия, в която се наблюдава най-лошото вирусно заболяване в Европа.

„Тук сме, за да покажем, че FCA е близо до Милано и Италия“, каза Оливие Франсоа, ръководител на марката Fiat и главен маркетинг директор на Fiat Chrysler Automobile, пред ограничена аудитория от журналисти в дизайнерския музей в Милано, където столовете бяха поставени на метър, за да спазват здравните изисквания на местните власти.

Продължение

Volkswagen губи по $2,2 милиарда седмично

Групата не вижда необходимостта от използване на държавна помощ

Херберт Диес/Bloomberg

Херберт Диес/Bloomberg

Reuters

ФРАНКФУРТ – Volkswagen Group може да се наложи да съкрати работни места, ако пандемията на коронавируса не бъде поставена под контрол, тъй като производителят все още харчи около 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) седмично, заяви изпълнителният директор Херберт Диес пред германския телевизионен канал ZDF.

VW не прави никакви продажби извън Китай и търси начини да възобнови производството на друго място, което не би застрашило персонала му, каза Диес пред токшоуто на Маркус Ланз.

„Ние не правим продажби или приходи извън Китай“, каза Диес и добави, че VW все още трябва да покрива високо ниво на фиксирани разходи от „около 2 милиарда евро седмично“.

„Трябва да преосмислим производството. Все още нямаме дисциплината, която имахме в Китай на нашите немски места“, каза той. „Само ако ние, като Китай, Корея или други азиатски държави, вземем проблема под контрол, тогава имаме шанс да преминем кризата без загуба на работни места. Това изисква много рязка намеса“, каза Диес.

Продължение

Нова въздушна възглавница работи като ръкавица

Предпазва пътниците от по-широк спектър от сблъсъциAIRBAG-MAIN_i

Технически източник: Autoliv, Honda Motor Co.

Въздушните възглавници от години са стандартно спасяване на живота. Но Honda разработва нов подход с шведския доставчик Autoliv.

Новата предна въздушна възглавница, разработена и тествана на R&D хъба на Honda в Охайо, предпазва пътниците от по-широк спектър от сблъсъци, включително ъглови удари с друго превозно средство или други предмети.

Новият дизайн предпазва от странични удари, които карат главата на пътника да се върти силно или да се изплъзва от конвенционалната въздушна възглавница.

Изобретението на Honda хваща пътника в панел, наподобяващ платно, който притиска човека по време на удар, нещо като бейзболно хващане в ръкавица. Тя забавя движението на главата, докато я обхваща от страни.

Продължение

Fiat Chrysler има намерение да възобнови производства в Италия

Това ще стане, ако не се удължи забраната

Новият електрически автомобил Fiat 500 бе показан на събитие на Fiat Chrysler, което се проведе, за да представи първия електрически модел на марката, в Милано, Италия, на 4 март 2020 г.

Новият електрически автомобил Fiat 500 бе показан на събитие на Fiat Chrysler, което се проведе, за да представи първия електрически модел на марката, в Милано, Италия, на 4 март 2020 г.

MILANО (Reuters) – Вероятно удължаване на блокирането на Италия може да осуети опит на Fiat Chrysler (FCHA.MI) да възобнови производството на автомобили в три италиански завода следващата седмица, заяви представител на профсъюза.

Италия забрани пътуването в страната и нареди да се замразят всички несъществени бизнес дейности, включително автомобилната промишленост, до 3 април, за да се ограничи разпространението на коронавируса, който уби почти 11 000 души в страната.

FCA информира профсъюзите миналата седмица, че ако правителството позволи, автомобилостроителят ще бъде готов да възобнови някои от своите операции на 6 април, заяви Джанлука Фико, представител на съюза на металообработващите предприятия UILM.

Това ще бъдат монтажната линия за Jeep в съоръжението в Мелфи в Южна Италия, заводът на Atessa, който прави леки търговски превозни средства в централна Италия и подготвителните операции за новия електрически 500 в торинския завод Mirafiori, каза той.

Продължение

Задвижването на четирите колела датира от 1908 г.

Как една случка води до една гениална идея

Автомобилът Badger със задвижване на четирите колела.

Автомобилът Badger със задвижване на четирите колела.

По неиздадената книга на автора на сайта „Автомобилът – вчера, днес и утре“

Когато камионът на Ото Зачов се плъзнал в дерето на Уисконсин в началото на 1906 г., той и зет му Уилям Бесердич решили, че единственият начин да го извадят е да тръгне на заден ход.

Но докато наблюдавал как две гуми се въртят, а другите две колела не вършат нищо, на Зачов му хрумнала идея: трябва да се накарат всичките четири колела да се движат наведнъж.

До 1908 г. Зачов, ковач и търговец на автомобили в Клинтънвил, Уисконсинг, направил лек автомобил, задвижван както от предните, така и от задните колела, осигурявайки много по-добро сцепление по стръмни и кални селски пътища. След като направили няколко леки автомобила, той и Бесердич започнали да правят камиони, използвайки същия принцип.
Продължение

Класическото ретро Jaguar XK120 (1948)

Най- бързият автомобил за времето сиJaguar-XK120-1948-1024-03

Jaguar XK120 е спортен автомобил, произвеждан от Jaguar между 1948 и 1954 г. Първата следвоенна спортна кола на Jaguar е SS 100, който прекратява производството си през 1940 г….

Jaguar XK120 е пуснат като роудстър на автомобилното изложение в Лондон през 1948 г. като тестова и изложбена кола за новия двигател Jaguar XK. Това предизвика сензация, която убеждава Уилям Лайънс да го пусне в производство.

„120“ има максимална скорост от 193 км в час, което прави Jaguar XK120 най-бързият стандартен автомобил в света по онова време.

Той се предлага в две конвертируеми версии – първо като роудстър (обозначен като OTS, отворен двуместен, за Америка), а след това като капсуловано купе, или DHC, от 1953 г. – и като затворен, или купе (FHC) от 1951 г. DHC е по-луксозен модел, включващ красиво табло от дърво и дърво върху интериора на вратите.

Първите 242 автомобила, всички роудъри, ръчно изработени между края на 1948 г. и началото на 1950 г., са имали алуминиеви каросерии върху рамки. За да се отговори на търсенето, е необходимо версиите за масово производство, започвайки с моделната година 1950, да имат тела от пресована стомана. Те запазват алуминиеви врати, капак и капак на багажника.

Продължение

Несигурното бъдеще за производителите на електромобили в Китай

Китай има най-големия пазар на електрически превозни средства в света

car.china.charging.g

BBC News, Хонг Конг

Южният китайски град Шенжен се превърна в столицата на експонатите за китайската електрическа мечта. През 2017 г. той стана първият град в света, който въведе парк от електрически автобуси. Година по-късно правителството изготви план за замяна на градските таксита с електрически автомобили.

В Шенжен почти във всяка жилищна сграда има две зарядни устройства. Една от 10 коли на улицата са Teslas.

За по-малко от десетилетие пазарът на нови електрически превозни средства в Китай стана най-големият в света. През 2018 г. в Китай са продадени повече от милион електрически превозни средства, което е повече от три пъти повече от продадените в САЩ.

Пекин инвестира приблизително 50 милиарда долара в индустрията, надявайки се, че днешното господство на пазара на електрически превозни средства ще доведе до световна надмощие на автомобилите утре.

И досега политиката работи. През последните три години броят на китайските производители на електрически превозни средства се е утроил, като над 400 са регистрирани в цялата страна.

Продължение

Продажбите на автомобили в Китай паднаха с 92% през февруари

Дилърите постепенно започнаха операциите през този месец

Член на персонала дезинфекцира превозно средство в сервизен център в Пекин, Китай, тъй като страната е засегната от огнището на коронавируса. Reuters

Член на персонала дезинфекцира превозно средство в сервизен център в Пекин, Китай, тъй като страната е засегната от огнището на коронавируса. Reuters

BBC

Продажбите на автомобили в Китай паднаха с 92% през първата половина на февруари, след като коронавирусът взе своето, според отрасловият орган за търговия.

Автокъщите останаха затворени, докато купувачите останаха настрана, за да предотвратят разпространението на смъртоносния вирус.

Продажбите на автомобили в цялата страна спаднаха с 96% през първата седмица на февруари до средната дневна стойност от едва 811 автомобила.

Китайската асоциация за пътнически автомобили (CPCA) заяви, че се надява продажбите да нараснат, тъй като повече салони отново се отворят.

„През първата седмица на февруари почти нямаше търговия на автомобили, тъй като повечето хора останаха у дома“, заяви генералният секретар на CPCA Цуи Донкшу.

Дилърите постепенно започнаха операциите през този месец, а органът за търговия с автомобили се надяваше, че продажбите се подобряват през втората половина на февруари.

Продължение

Изпълнителният директор на Tesla дарява вентилатори на Калифорния

Компанията се присъединява към усилията на други производителиmusk

Bloomberg

Елон Мъск, изпълнителен директор на Tesla Inc. и откровен скептик към тежестта на епидемията от коронавирус, дари над 1000 вентилатори на служители в Лос Анджелис, за да отговори на търсенето, тъй като пандемията става все по-тежка.

Милиардерът каза в туитър, че е помогнал за закупуването на 1255 от машините от Китай миналата седмица и е уредил те да бъдат превозени по въздух до Лос Анджелис. Той благодари на персонала на Tesla и на митническите служители в Китай и Лос Анджелис за съдействието.

„Да, Китай имаше свръхпредлагане, така че купихме 1255 одобрени от FDA вентилатори ResMed, Philips&Medtronic в петък вечер и ги изпратихме в LA. Ако искате да бъде инсталиран безплатен вентилатор, моля, уведомете ни!“ – заяви Елон Мъск на 24 март 2020 г.

Губернаторът на Калифорния – Гавин Нюзом, каза пред репортери в понеделник: „Вентилаторите пристигнаха вече в Лос Анджелис и Елон Мъск вече работи с асоциацията на болниците и други, за да ползват тези вентилатори. Това е героично усилие.“

Продължение

Ford си партнира с GE и с 3M

Ще правят заедно вентилатори, респиратори, щитове за лицеford

ДЕТРОИТ – Ford Motor Co. планира да произвежда респиратори, вентилатори и щитове за лице в партньорство със своите профсъюзи, производствената компания 3M и GE Healthcare, за да подпомогне медицинските работници, тъй като пандемията на коронавирус заплашва да затрупа доставките им.

Известен вътрешно като „Проект Аполон“ и вдъхновен от бързо мислещата изобретателност на космическата мисия Apollo 13, ръководителите във вторник заявиха, че работниците на Ford планират да използват части за автомобили и фабрични инструменти, за да подпомогнат оборудването на лекари и медицински сестри.

Ford си партнира с производствена компания 3M за правене на респиратори за пречистване на въздух на два фронта. Той ще помогне на 3M за стимулиране на производството на респираторни конструкции, които 3M вече произвежда, като същевременно произвежда свои собствени респиратори с помощта на импровизиран дизайн и части с 3D печат, и с преносими батерии, които могат да позволят на устройствата да работят до осем часа.

Респиратори, използващи импровизирания дизайн на Ford, ще бъдат правени в модерния му производствен център близо до Детройт в Редфорд, Мичигън.

Продължение