Архив

Citroën Ami

Може да се използва за споделяне на автомобилиAmi

Citroën Ami е електрическо четириколесно превозно средство за двама пътници, разработено от френския производител Citroën, произвеждано от 2020 г. и пуснато на пазара от юни 2020 г. Той беше обявен като концептуалния автомобил Ami One. Кръстен е на оригиналния Citroën Ami, който се продава от 1961 до 1978 г.

Citroën Ami беше представен на 27 февруари 2020 г. в Париж La Défense Arena в уникален цвят на каросерията (синьо-сив). За да намали цената си, той се произвежда в Мароко в завода на PSA в Кенитра.

Това е лек мотоциклет (автомобил „без шофьорска книжка“), който може да се управлява без свидетелство за хора, родени преди 1988 г. или от 14-годишна възраст, при условие, че имат свидетелството за управление на АМ – предишно свидетелство за пътна безопасност (BSR).

Copyright maison-vignaux @ Continental ProductionsAmi може да се използва за споделяне на автомобили в мрежата Free2Move на Groupe PSA, наети или закупени в интернет или в магазини Fnac и Darty, с които Citroën е сключил партньорство за изложението, продажбата или наемането на превозното средство от 30 Март 2020 г. Превозното средство може да се вземе в магазин, дилър на Citroën или да се достави у дома.

Автомобилчето има симетрия между дясната и лявата му страна. За да се спести от производството на части от каросерията, те са еднакви на всеки профил или тъй като предната броня е същата като задната броня. По този начин превозното средство се възползва от врати с противоположно отваряне, като те са идентични с пантите. Общото му тегло с батерия е 485 кг. Четириколката има дължина 2410 мм, ширина 1390 мм  и височина 1520 мм.

Предшественик е Citroën C-Zero/Peugeot iOn.

Четириколесното е оборудвано с електродвигател с мощност 6 kW, работещ при 48 V. То също така има литиево-йонна батерия с капацитет 5,5 кВтч, презареждаща се за три часа на домакински контакт 220 V, което му осигурява автономност с максимум 70 км.