Архив

Monthly Archives: февруари 2021

Hyundai пуска Ioniq 5 електрически среден CUV

Предлага се с редица мощни електрически конфигурацииHyundai-Ioniq_5-2022-1024-02

Hyundai Motor Company стартира Ioniq 5 среден CUV по време на събитие за виртуална световна премиера. Ioniq 5 е изграден върху архитектурата на Hyundai Motor Group за акумулаторни електрически превозни средства (BEV), наречена Electric-Global Modular Platform (E-GMP), което му позволява да има уникални пропорции с удължено междуосие.

Новият Ioniq 5 е с дължина 4635 милиметра и добра част от общата му дължина е представена от масивното междуосие, простиращо се на щедрите 3000 мм. Средният SUV е с широчина 1890 мм и височина 1 605 мм, като Hyundai твърди, че предлага вътрешното пространство на автомобил от сегмент по-горе.

Имайки междуосие със 100 мм по-дълго от това на значително по-големия Palisade, разбира се, интериорът е впечатляващо просторен, особено за SUV с този размер. Той има товарен капацитет от 531 литра зад задните седалки, който може да бъде увеличен до близо 1600 литра, след като сгънете втория ред.

С E-GMP, Ioniq 5 предлага иновативен интериорен дизайн с екологични материали, силна производителност, съчетана с ултра бързо зареждане и функция Vehicle-to-Load (V2L), както и усъвършенствани функции за свързване и помощ на водача.

Продължение

Citroën представя нов електрически ë-Berlingo

Предлага позната функционалност, без никакви компромиси и се адаптира перфектно към всички нуждиCopyright William Crozes @ Continental Productions

Citroën представи новия ë-Berlingo, най-новият модел от марката, тъй като работи за осигуряване на електрифицирани варианти за всеки модел от гамата до 2025 г.

Той разполага със 100 кВт (136  к. с.) електрически мотор с въртящ момент до 260 Нм. Свързан с 50 кВтч батерия, ë-Berlingo може да постигне обхват до 280 км от едно зареждане при WLTP тестване.

Новият модел се предлага с три режима на задвижване: Normal, Eco и Power, достъпен чрез специален ë-Toggle контрол, който позволява на водача да избере мощността, която най-добре отговаря на неговите нужди.

За да оптимизира обхвата, ë-Berlingo разполага с регенеративна спирачна система, която е проектирана да възстановява енергията по време на спиране и забавяне.

За да подобри възстановяването на енергията, водачът просто активира бутона „B“ на централната конзола. Гаранцията за батерията е осем години или 100 000 мили (за 70% от капацитета на батерията).

Лорънс Хансен, директор на продукта и стратегията на Citroën, заяви: „Електрификацията на Berlingo отговаря на два въпроса, като предлага достатъчен обхват и не прави компромиси по отношение на практичността, така че нашите клиенти да могат да се наслаждават на своите дейности в цялото им разнообразие.“

Продължение

Mitsubishi Fuso доставя над 200 камиона eCanter по целия свят

eCanter може да пътува на по-големи разстояния с многократно бързо зарежданеFuso-eCanter-Truck

Източник: Electrek

Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) току-що предложи съобщение за пресата, в което заяви, че вече е надминало 200 глобални доставки на своя камион Fuso eCanter. Тези 200 лекотоварни електрически камиона вече са започнали да работят на части от Япония, Европа и САЩ.

Изцяло електрическият лекотоварен камион eCanter на Mitsubishi Fuso пристигна през 2017 г. като първият от серията си електрически камиони, представен година по-рано. Според производителя си eCanter е особено полезен за вътрешни градски маршрути, при които спирането и стартирането се случват често. Това включва задължения като домашни доставки и складиране в магазина.

Fuso eCanter се задвижва от електрическа задвижваща система с двигател от 135 кВт. Тя се захранва от шест литиево-йонни батерии с течно охлаждане на Mercedes-Benz, 13,5 кВтч. Това предлага въртящ момент от 390 Нм. Въпреки лекото си тегло, eCanter може да тегли близо 9000 фунта товар.

Продължение

Концепцията на електрическия Jeep Wrangler се очаква през март

Сериозна офроуд способност

2021 Jeep® Wrangler Rubicon 4xe

2021 Jeep® Wrangler Rubicon 4xe

По Green Car Reports

От известно време Jeep говори, че е на път напълно електрическа версия на емблематичния му офроудър, Wrangler; и наскоро сподели информация за това къде и кога ще дебютира такъв модел.

Марката заяви на страницата си „Пътят напред“, че ще разкрие концепция за Wrangler BEV със 100% захранване от батерията като част от група концепции, които ще бъдат разкрити на 27 март на Великденското Jeep Safari, в Моаб, Юта.

Jeep нямаше да разкрие концепцията в Moaб, убежище за най-отдадените офроудъри, ако не беше в състояние да осъществи някакво ниво. Миналата година неговият глобален президент Кристиан Мьоние намекна, че електрическата версия може да е още по-способна.

„Нашата идея илюстрира как гордо надграждаме богатото си наследство, когато се ангажираме да направим Jeep най-зелената марка Jeep“, каза той в изявление, предоставено на Green Car Reports. „Всички модели Jeep ще имат електрифицирана опция в през следващите няколко години и ще изведат зеленото и 4×4 технологията на следващото ниво. Очакваме с нетърпение да споделим повече информация за тази концепция на Jeep Wrangler BEV на годишното Великденско джип сафари на Moab.“.

Продължение

Русия 2020: Lada остава несъмненият лидер на пазар, който намалява с 9,5%

Skoda отчита най-добро представяне в класацията, като нараства с 6,8%

Най-продаваното превозно средство тази година остава Lada Granta

Най-продаваното превозно средство тази година остава Lada Granta

Източник: focus2move.com

Руският автомобилен пазар през 2020 г. пада с 9,5%, тъй като пандемията и блокировките засягат продажбите. Целогодишните продажби са били 1,6 милиона. Skoda отчита най-добро представяне в класацията, като нараства с 6,8%, докато Lada остава недискутиран лидер.

Руският автомобилен пазар е ударен през 2020 г. от световно разпространената пандемия COVID-19, която повлия значително на продажбите.

Руската автомобилна индустрия е израснала с рекорд от 2,92 милиона броя през 2013 г. и е сред първите 10 в света.

Пазарът обаче беше сериозно засегнат от санкциите, свързани с Крим, и от 2014 г. спадна, губейки над половината от обема само за три години, кацайки на 1,42 милиона броя през 2016 г., когато есента приключи, за да започне прогресивно възстановяване.

Новата по-положителна тенденция обаче беше срамежлива и пазарът затвори през 2018 г. с 1,8 милиона бройки, докато през 2019 пазарът натисна спирачките, завършвайки на 1,76 милиона единици (-2,4%).

Продължение

Пак за слънчевата електрическа кола Aptera с обхват „1000 мили“

Получава 4 милиона долара в подкрепа и повече от 7000 предварителни поръчкиAptera-hero

Източник: electrek.co

Aptera, стартираща компания, целяща да пусне на пазара електрическа кола, захранвана със слънчева енергия и батерии, с обхват „до 1 000 мили“, получи 4 милиона долара подкрепа и повече от 7 000 предварителни поръчки.

Това е втори ход на Aptera. Компанията е създадена през 2006 г. с цел пускането на пазара на суперефективно триколесно превозно средство.

За съжаление проектът не се получи, но първоначалните основатели наскоро решиха да го преразгледат, след като стартираха различна успешна компания в пространството за електрификация.

Миналата година Aptera стартира отново с представянето на нова актуализирана версия на своя суперефективен триколесен дизайн с батерии и слънчеви батерии.

Той претендира за обхват до 1000 мили и постига това, като прави автомобила изключително лек, с три колела и коефициент на съпротивление (Cd) от само 0,13.

Продължение

Ford инвестира 1 милиард долара за електрически превозни средства в Германия

Ще трансформира своята фабрика в КьолнFord-Mach-E-CA-Route-1

Ford обяви, че планира да инвестира 1 милиард долара за трансформиране на своята фабрика в Кьолн, Германия, в първата си фабрика за електрически превозни средства и „център“ в Европа.

По-рано този месец Ford обяви, че удвоява планираните инвестиции в електрически превозни средства до 22 млрд. долара до 2025 г.

Насочването на Ford към изцяло електрическо бъдеще е нова инвестиция от 1 милиард долара за модернизиране на съоръжението за сглобяване на автомобили в Кьолн, Германия, един от най-големите му производствени центрове в Европа и домът на Ford of Europe. Инвестицията ще трансформира съществуващите операции по сглобяване на превозни средства в Центъра за електрификация на Кьолн за производство на електрически превозни средства, първото подобно съоръжение на Ford в Европа.

Продължение

Петият марсоход на NASA се приземи безопасно на Марс

Потвърждението, че марсоходът е кацнал успешно, е получено на 18 февруари 2021 г. в 20:55 UTCBB1dNZ9U

Източници: msn.com/en-us, nasa.gov и en.wikipedia.org

Perseverance, с прякор Percy, е марсоход с размер на SUV, предназначен да изследва кратера Jezero на Марс като част от мисията на NASA Mars 2020. Той е произведен от Лабораторията за реактивно задвижване и стартира на 30 юли 2020 г. в 11:50:00 UTC. Потвърждението, че марсоходът е кацнал успешно на Марс, е получено на 18 февруари 2021 г. в 20:55 UTC.

Марсоходът има размери дължина 2,9 м диаметър 2,7 м и височина 2,2 м  Стартовата маса е 1025 кг.  Мощността е 110 W (0,15 к. с.).

Perseverance провежда седем научни изследвания и притежава общо 19 камери и два микрофона. Марсоходът носи мини-хеликоптера Ingenuity, експериментален самолет, който ще направи първия полет на друга планета.

Марсоходът Perseverance има четири научни цели, които подкрепят научните цели на Програмата за изследване на Марс:

Търси обитаемост: идентифицира минали среди, способни да поддържат микробния живот.

Търсене на биоподписи: търсете признаци за възможен микробен живот в тези обитаеми среди, особено в специални скали, за които е известно, че съхраняват признаците във времето.

Кеширане на проби: събирай проби от основна скала и реголит („почва“) и ги съхранява.

Подготовка за хората: тества производството на кислород от марсианската атмосфера. Продължение

DAF Trucks представя 2-ри e-Truck, LF Electric

Възможности и спецификацииdaf-lf-electric-e-lkw-electric-truck-2021-02-1

Източник: daf.com

Холандският DAF Trucks представя производствената версия на втория си изцяло електрически модел камион, наречен LF Electric, който ще влезе в производство в Leyland Trucks във Великобритания през май 2021 г. Стартирането е след ревизирания CF Electric, показан преди няколко месеца.

DAF Trucks разработи новия, по-малък модел в тясно сътрудничество с Dana. 19-тонният камион LF Electric се предлага с две междуоси (5,3 или 5,85 метра) и предлага надбавка за тяло и полезен товар от 11 700 килограма. DAF счита това за достатъчно за повечето градски операции.

Съответно новият им камион претендира за пробег до 280 километра благодарение на батерия с капацитет 282 кВтч (254 кВтч нето). Клетките имат LFP химия. Електронният двигател осигурява 250 кВт номинална мощност (пик от 370 кВт) и номинален въртящ момент от 1 200 Нм (пик от 3 700 Нм), според производителя. Сравнете това с наскоро преработения CF Electric. Електрическият мотор има мощност от 210 кВт и максимален въртящ момент от 2000 Нм, докато акумулаторът има общ капацитет от 350 кВтч.

Продължение

Tesla Model C: скоро електрически мотоциклет

Виждане за дизайн и вероятни спецификацииhd-tesla-model-c---les-photos-du-concept-de-moto-électrique (1)

По Autonews.fr

Ами ако Tesla произведе електрически мотоциклет, за да допълни гамата си от автомобили и ракети? Дизайнерите Дрейк Нолт и Джак Доналд Морис си зададоха въпроса. Отговорът: ултра футуристичен и особено атрактивен концептуален мотор. Това е Tesla Model C.

Изхождайки от общата визия, споделена от дизайнерите Дрейк Нолт и Джак Доналд Морис, концепцията за ново двуколесно превозно средство, подписано от Tesla, е част от желанието да се предвиди интензивният трафик на калифорнийските пътища през 2030 г. И за да направи това, 100% електрическият и „интелигентен“ мотоциклет Tesla Model C е в допълнение към следването на тенденцията към електрификация.

С Tesla Model C дизайнерите от Канада и Австрия си представят как би могъл да изглежда електрически мотоциклет, който да се пуска от заводите на Tesla. Наречен „Модел C“, този концептуален мотоциклет има всичко: напълно правдоподобен футуристичен външен вид, функции, проектирани за комфорта и безопасността на ездача, високотехнологично оборудване, каквото в момента се намира във мотоциклети, и разбира се 100% електрическа работа благодарение на мотори, разположени отпред.

Продължение