Архив

Cadillac DTS Presidential State Car 2005 на Джордж У. Буш

Cadillac DTS Presidential State Car от 2005 г. е била използвана от президента на Съединените щати – Джордж У. Буш, по време на втория мандат на неговата администрация. Автомобилът – традиционно лимузина – е неформално известен като Cadillac One. Лимузиният модел беше заменен на 20 януари 2009 г. при встъпването в длъжност на президента Барак Обама, но двата модела се използват и по-късно.2005_Cadillac_DTSPresidentialLimousine3

Моделът 2005 е ръчно изработен, построен по поръчка, с повдигнат покрив и брониран, проектиран със стайлинга на седана Cadillac DTS, той е построен на GM платформа със задвижване на четирите колела. Cadillac от 2006 г. е ръчно изработена и бронирана версия на седана на Cadillac DTS (DeVille Touring Sedan) за президента на Съединените щати. Автомобилът е построен по поръчка от O’Gara, Hess и Eisenhart, строители на бронирани автомобили, които изграждат бронирани президентски лимузини от 60-те години на миналия век. Той е използван за пръв път на 20 януари 2005 г. по време на втория парад на встъпването в длъжност на Джордж У. Буш.

Повечето от детайлите са доработени с цел за сигурност. Автомобилът е единствен по рода си. Той има висока линия на покрива, задвижване на всички колела, създаден е на базата на Cadillac Escalade, с червени и сини аварийни светлини, вградени в предната част на решетката, и е снабден с червени светлинни ефекти в предните фарове и задните спирачни светлини. Дръжките на вратите са заменени от контур тип, очевидно заимстван от Buick LeSabre от 1992-1999 г., като дръжки за агентите на тайните служби, придружаващи колата. Автомобилът е оборудван с броня с дебелина 130 мм за максимална защита.

Cadillac-DTS_Limousine-2006-1024-08Това е най-силно бронираното президентско возило досега. Бронировката се твърди, че е в състояние да издържи на противотанковите гранатомети. Долната страна на автомобила също е бронирана. Прозорците, които не се отварят, са достатъчно дебели, за да блокират слънчевата светлина, поради което интериорът е осветен с флуоресцентно осветление. Завесите като врати изискват автоматични системи за отваряне. Лимузината също е защитена от околната среда срещу химически и биологични атаки.

Предните седалки са две и включват комуникационен център, монтиран в конзолата. Стъклена преграда разделя предната част отзад. Три задни седалки са обърнати на гърба, с възглавници, които могат да се сгъват насреща. Двете задни седалки са запазени за президента и друг пътник; теза места-имат способността да се седи поотделно. Сгъваемо бюро е между двете задни седалки. Има компютърни системи.

2006 Cadillac DTS Presidential Limousine. X06SV_CA008

2006 Cadillac DTS Presidential Limousine.

При вътрешни пътувания, Cadillac One показва американски и президентски стандартни знамена, които са осветени от насочени светлини, монтирани на капака. Лимузината се превозва за вътрешни и международни полети от американските ВВС със C-17 Globemaster III. Когато президентът извършва посещение в чужда страна, президентското знаме се заменя със знамето на чуждата страна.

Моделът беше заменен от 2009 Cadillac Presidential Limousine на този ден. И двете коли остават в президентския парк, а по-старият модел се използва понякога. По-старият модел се използва като резервен на основното превозно средство.