Архив

Pontiac Bonneville Special 1954

Харли Ърл, директор на стайлинга на GM, заявява, че има идея за концептуален автомобил на GM, докато1954 Pontiac Bonneville special Motorama concept car гледа световните рекорди на скорост, поставени в Salt Flats в Юта. Това ще бъде спортен автомобил, който ще се нарича Bonneville Special.

Това е, когато моделите за 1954 г. се подготвят  за производство и никога кола на GM не е имала име Bonnevillе. Под ръководството на Ърл, Хомер ЛаГаси и Пол Гиланд са насочени към изграждане на две Bonneville коли.

Бронзовата кола трябва да дебютира в Grand Ballroom на Waldorf в Ню Йорк и зелената – в Pan Pacific Auditorium в Лос Анджелис. Зелената прави по-късно една седмица обиколка по дилърите в цялата страна. Автомобилите са за шоубизнеса и за да се идентифицират и най-добре запомнят, участват в Motorama.

1954 Pontiac Bonneville SpecialВ скандална форма, увлечени от Corvette, двуместните купета на  Pontiac Bonneville Special „Dream Car“, са покрити с балон от фибростъкло и роудстърите са задвижвани от двигатели с плоска глава и 230 к.с. Имат двойка карбуратори и предаване с две скорости Hydramatic.

Предните калници имат надпис „Bonneville Special“ над двойни перки – с алуминиеви изкуствени маслени охладители. Фаровете са вписани в гърбиците на предните калници под аеродинамични стъкла. Задните калници са заоблени и извити върху колелата преди да се продължи зад тях с вертикални криле кръгли стопове. Сред многобройните уникални характеристики е покрита резервна гума на „Continental Kit“, интегрирана в задната палуба. Пластмасови Gullwing люкове от плексиглас с отварящи се нагоре панели от централната секция на покрива, позволяват влизане и излизане.1954 Pontiac Bonneville Special

Дизайнът е изцяло повлиян от авиационната и ракетна техника по онова време.

Арматурното табло вътре е като хоризонтално крило, по продължение на което са разположени на ширина кръглите циферблати на уредите.

Pontiac е звезда на Motorama за 1954 г. като спортен автомобил мечта. Името влиза в производството през 1957 г., макар и самата концепция никога да не влиза в производство.

В продължение на много години по-късно, автомобилът Pontiac Bonneville излага на показ комбинация от лукс и мощност.