Архив

Кралица Елизавета II (Великобритания) – Bentley State Limousine

Лимузината на кралицата е производство 2002 г. Със само две пуснати. Двигателят е Rolls-Royce – двигател тип Bentley от серията L, V8, 6.75-литров V8, с два турбокомпресора.

Размерите на автомобила са междуосово разстояние 3844 мм, дължина 6220 мм,  широчина 2000 мм и височина 1770 мм.

Bentley State Limousine е официален държавен автомобил, създаден от Bentley за кралица Елизабет II по повод Златния й юбилей през 2002 г.

Двигателят  турбо е  6,75-литров V8, модифициран от версията на Bentley Arnage R, за да произведе 400 к.с. с въртящ момент от 835 Нм. Максималната скорост е 210 км в час.

Държавната лимузина е с размери 83.0 сантиметра по-дълга от стандартните Bentley Arnage, по-висока с 25.5 см и с 6.8 см по-широка. Има  широки врати, които се отварят почти на 90 градуса. Непрозрачни панели над задното осветление на автомобила могат да бъдат монтирани за допълнително прикритие или премахнати за допълнителна видимост на пътниците.

082958.22959За предпазване на пътниците, каросерията и стъклото са бронирани, кабината може да бъде запечатана херметически в случай на газова атака и също е устойчива на взрив, а гумите са подсилени с кевлар.

Това Bentley се използва предимно при официални ангажименти и винаги е придружено от селекция от маркирани и немаркирани автомобили на Royal Protection Squad, местните полицейски превозни средства и мотоциклети. Кралицата използва автомобила, за да пътува до църква, когато е в Балморал и Сандрингам Хаус. Когато е в чужбина, кралицата може да използва други държавни автомобили или нещо предоставено от нейните домакини.

Подобно на всички британски държавни автомобили, тази лимузина има монтиран на покрива си осветен герб и флаг, които могат да се вкарат от вътрешната страна на автомобила. Обикновено и тези са с кралски стандарт, въпреки че и други символи могат да бъдат използвани за случаи като държавна визита. Когато кралицата е на борда, оригиналът на Bentley „Flying B“ е заменен от личния талисман на кралицата на Свети Георги, който убива дракона или един стоящ лъв. Лимузините са оборудвани с мигащи сини светлини, две в решетката и две в предната броня, които от време на време се използват. Държавните лимузини нямат регистрационни номера. Това Bentley  е блестящо и черно като всички британски държавни лимузини.

През януари 2009 г. бе обявено, че и двете Bentley State Limousines ще бъдат конвертирани, за да работят с биогориво.

Автомобилът е представен на Коронационния фестивал 2013 в градините на Бъкингамския дворец.

Двете лимузини се оценяват на стойност 10 милиона GBP всяка.

Уникалната каросерия е построена от дивизионния отдел Mulliner на Bentley.

Само два от тези автомобили са построени, което прави автомобила още по-рядък и от Rolls-Royce Phantom IV, от които само 18 бяха построени за държавни глави.