Архив

На път из Европа

Заплащането на пътни такси или винетки от леки автомобили е задължение в почти всички страни от Европа. Единствено в Германия, Босна и Херцеговина, Кипър, Естония, Люксембург, Лихтенщайн, Молдова, Малта, Монако, Украйна, Финландия не се заплащат пътни такси по магистралите.

Европейски страни с пътни такси, които се заплащат на отрязъци по магистралата

Европейските страни, в които пътната такса се заплаща на участъци от магистралата са: Великобритания,  Гърция, Испания, Ирландия, Италия, Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия. Размерът на тази такса се определя в зависимост от изминатите километри, като във всяка страна цената на километър е различна. Важно е, когато влезете в платения участък от магистралата да запазите билета за пропуск, тъй като чрез него се засичат изминатите километри. В случай, че загубите билета и не можете да удостоверите изминатите километри, ще се наложи да платите такса за километри от началото на съответната магистрала до изхода, до който сте стигнали.

В кои европейски страни се пътува с винетки

Плащането на пътни такси в една голяма част от европейските страни се извършва не на изминати километри, а в зависимост от престоя в страната. В тези страни, в това число и България се заплащат така наречените винетки. Винетката трябва да се залепи на предното стъкло, веднага след закупуването й, за да бъдат валидни престоят и преходът по пътищата на съответната страна. Липсата на заплатена винетка се наказва с глоби, определени в съответната страна.

В повечето Европейски страни контролирането на закупените винетки се извършва автоматично, затова грешното поставяне на винетката върху предното стъкло, се отчита като липса на такава и следствието е глоба.

Обикновено винетките се закупуват от бензиностанции или на самите гранични пунктове. В някои страни, включително в България, могат да се закупят в пощенските пунктове, а също и онлайн.