Архив

Skoda Citigo-e iV (2020)

Първото изцяло електрическо превозно средство на маркатаSkoda-Citigo-e_iV-2020-1024-01

С нулеви емисии, пъргав и просторен въпреки компактните размери, ŠKODA CITIGOe iV е перфектно превозно средство за съвременните градове. Въпреки че е само 3597 мм дължина и 1645 мм ширина, най-малката ŠKODA предлага и просторен интериор за четирима пътници и капацитет на багажника 250 л. Багажникът може лесно да се увеличи до 923 л чрез сгъване на задните седалки. CITIGOe iV с предно задвижване е първото изцяло електрическо превозно средство на ŠKODA и разполага с електромотор с мощност от 61 кВт. Максималният въртящ момент от 210 Нм – който е сравнително висок поради концепцията на задвижването – е наличен веднага, както е характерно за електромоторите. Следователно краткото избухване от 60 до 100 км в час отнема 7,6 секунди, докато CITIGOe iV може да ускори от 0 до 100 км в час за 12,5 секунди. Максималната му скорост е 130 км в час.

ŠKODA CITIGOe iV се захранва от 60-Ah литиево-йонна батерия с капацитет от 36,8 кВтч. Батерията в пода на шасито е с размери 1,1х1,7 м и е висока само 0,3 м. Състои се от общо 168 клетки и дава възможност за пробег от 265 км в WLTP цикъла. Когато мощността изчерпи, батерията може да се зареди до 80% за 1 час с помощта на CCS (Combined Charging System) кабел за зареждане, свързан към 40-кВт DC зарядно за бързо зареждане. Използвайки 7-кВт променливотокова кутия за стена, батерията се зарежда до 80% за 4 часа 8 минути или 12 часа 37 минути с помощта на станция за зареждане в домашни условия с мощност от 2,3 кВт. Както комбинираната система за зареждане, така и кабелът, необходим за зареждане с променлив ток, се доставят стандартно при варианта на стила и са незадължителни за амбицията на ŠKODA CITIGOe iV. Ако тази опция за зареждане не е налична, батерията на ŠKODA CITIGOe iV също може да се презареди с помощта на стандартен домакински щепсел.

Skoda-Citigo-e_iV-2020-1024-03ŠKODA предлага CITIGOe iV изключително като 5 врати. Първата изцяло електрическа ŠKODA изглежда забележимо различна от моделите CITIGO с двигатели с горене, особено отпред. Типичната за ŠKODA радиаторна решетка е с цвят на тялото; предната броня под нея също е преработена. Автомобилът се предлага със светлини за мъгла и LED дневни светлини като стандарт; функцията за завой е незадължителна. Индикаторите са интегрирани в корпусите на огледалата с крило в черен или цвят на каросерията. Подобно на другите модели от марката, багажникът на автомобила носи надпис „ŠKODA“ с букви. Отвън, CITIGOe iV може да бъде идентифициран и от значката CITIGOe отзад.

ŠKODA CITIGOe iV Ambition се предлага с 14-инчови стоманени джанти, включително облицовка на колела Indus и гуми 165/70 R14 като стандарт. Двуцветните 16-цолови лети джанти Scorpius с черни акценти и 185/50 R16 гуми се предлагат като опция и като стандарт за CITIGOe iV Style. Колелата Scorpius се предлагат и в сребро.

Интериорът на ŠKODA CITIGO също е преработен за iV версията. Черният панел за инструменти и зоната над него – черен на нивото на облицовката на Ambition и сребърен в моделите Style – са преработени. Стандартното оборудване включва електрически предни прозорци, климатроник, дистанционно централно заключване, радио Swing II. На всичкото отгоре, CITIGOe iV се предлага с нови мобилни онлайн услуги за приложението, което позволява достъп до батерията или климатика от разстояние. В допълнение, CITIGOe iV се доставя стандартно с Lane Assist и разполага с предни въздушни възглавници, както и с въздушни възглавници за глава и гръден кош за предните седалки.

Нивото на облицовката на Style се предлага с околно осветление на арматурното табло, електрически регулируеми и Skoda-Citigo-e_iV-2020-1024-07отопляеми огледала на крилото, както и пакетът за кожени детайли, който включва кожен волан, скоростна кутия и лост за ръчна спирачка. Предните седалки са регулируеми по височина и могат да се похвалят с висококачествени тъкани капаци; дръжките на вратите имат хромиран декор. Има опция за пакет Comfort, предлагащ отопляеми предни седалки, четири допълнителни високоговорителя и паркинг сензори отзад.

Зимен пакет също се предлага изключително за CITIGOe iV Style. В допълнение към отопляемите предни седалки, това включва и топлоизолиращо стъкло за предното стъкло и сензор за дъжд и светлина, включително анимирана функция Coming / Leaving Home. Списъкът с опции включва също круиз контрол и тонирано „Sunset“ стъкло за задното и задното странично стъкло например.