Архив

Колекцията на Британската кралица

Кралската колекция  от Jaguars, Range Rovers и Bentleys е на стойност 10 млн. паунда.DAIMLER-941963

Кралицата е похарчила 10 млн. паунда за луксозни автомобили по време на 65-годишното й управление.

Дори не е необходимо тя да има шофьорска книжка, има кой да я вози. 91-годишният монарх се гордее с автопарка си от луксозни автомобили.

Но любимата й кола се смята за Land Rover Defender, тъй като той й напомня за превозните средства, с които е пътувала, когато е служила в Помощната териториална служба на жените по време на Втората световна война.

Queen-807175Държавният флот на Нейно Величество включва три Rolls-Royce, три Daimler, два Bentley и няколко автомобила за поддръжка Volkswagen, които се съхраняват в Royal Mews в Бъкингамския дворец.

Тя също така притежава по поръчка 2015 Range Rover LWB Landaulet с открит връх, така че тя и принц Филип да могат да поздравяват тълпите.

Според Райън МакЕлрой, кралицата е притежавала 30 лендроувъри през годините. По поръчка Bentley  са снабдени с уникален подвижен покрив, което позволява на зрителите да имат поглед към монарха по време на царските ангажименти.Range-Rover-941959

Кралицата използва и Jaguar Daimler Super V8 LWB, който е с радиостанция в багажника, за да се свързва с двореца си.

Също като другите кралски коли и тези  имат специално подготвена подлакътна част, която да приюти кралската чанта, както и уникални превключватели, които да позволят да се насочи въздухът встрани, а не директно на лицето.

Също така има таен бутон, прикрит като запалка, който би могъл да задейства интериорните осветителни тела в случай на атака.

За държавното бентли, което се ползва сега, вж. Автомобилите на държавните глави.