Архив

Rolls-Royce

124.rollsroyceRollsRoyce Motor Cars прави дебюта си на щанда на автомобилното изложение в Париж през декември 1904 г. Качеството и инженерното изпълнение на автомобилите нямат подобни на съществуващото до този момент. На емблемата на компанията са изписани две букви R, с които започват фамилиите на онователите.

Чарлз Ройс, най-популярният за времето си англичанин, загива трагично при полет на 12 юли 1910 г., което разстройва сериозно Ройс.

По това време на маските на радиаторите е поставена фигурката на летящото момиче с вдигнати ръце, направена от Сайкс, за модел на която служи Елеонор Торнтън, секретарката на Джон Монтегю. Фигурката придобива названието „Летящата Лейди” или “Сребърната лейди”, известна още като “Духът на екстаза”. След смъртта на Ройс един от моделите носи една черна буква на емблемата, вместо двете червени, но това е само временно и само за този модел. Двете букви R остават и до ден днешен червени.

През 1929 – 1931 г. самолетите с двигатели RollsRoyce печелят Schneider Trophyair races във Великобритания, за което Ройс получава титлата баронет, награда за дългогодишните му усилия. Той почива от инфлуенца през 1933 г. на 70 години в Уест Уитъринг. Ройс работи усърдно преди смъртта си, като се стреми да направи добър автомобил, независимо от цената, за хора, които биха могли да я платят  за предложеното качество.

Няколко години по-късно компанията прави мотори за превозни средства, които поставят рекорди за скорост на суша, по вода и по въздух.

Новото предизвикателство идва през 1931 г., когато RollsRoyce придобива Bentley Motors, който прави бързи и стилни автомобили,  побеждаващи всички в реномираните състезания. Повече от сто години след пускането на първия му автомобил във фирмата са верни на идеята му.

През 1980 г. компанията става собственост на Vickers. Представени са SilverSpirit и SilverSpur. Те имат платформите от предишните модели, но с ново задно окачване.

През 1998 г. марките RollsRoyce и Bentley се разделят. Volkswagen Group купува Bentley и заводите в Крю, а върху запазената марка RollsRoyce права придобива BMW Group, който пуска вече своите собствени модели.

През 2011 г. компанията Rolls-Royce Motor Cars продава 3538 коли или с 31% повече от предишната година, доминирани от моделите Phantom и Ghost, като бие предишния рекорд от 1978 г. В Азия продажбите са нарастнали с 47%, във Великобритания – с 30%, в Средия Изток – с 23%. Продават се моделите 2007+ Phantom Drophead Coupé (convertible), 2008+ Phantom Coupé (coupe) и 2010+ Ghost (saloon). Цените са до $280 000. През 2011 г. е представен прототипът Rolls-Royce 102EX. (също известен като Phantom Experimental Electric (EE)), който се задвижва от електричесдтво. Има 96 клетки от литиево-йонни батерии. Моделът е тестван 12 месеца по цял свят и се предвижда промишлено производство.