Архив

Monthly Archives: ноември 2020

Френските сили на реда избраха Peugeot 5008

1263 автомобила за полицията и жандармериятаpeu

Peugeot 5008 бе избрано от Министерството на вътрешните работи за превозно средство за френската полиция и жандармерия.

Това е израз на стремежа полицията да бъде оборудвана с автомобил с изключително високо ниво на представяне и произведен във Франция.

peu2В края на процедурата по избор, службите на Министерството на вътрешните работи възлагат поръчка за 1263 броя PEUGEOT 5008, произведени в Сошо и Рен. Тези автомобили ще бъдат трансформирани в завода на PSA Group в Поаси.

1263-те автомобила, поръчани за полицията и жандармерията имат уникална спецификация:

 Версия Active Business PureTech 130

 5 места (2-те възможни допълнителни седалки са запазени за интегриране на електронни инструменти, свързани с peu1упражняването на дейността им)

 Цвят Artense Grey за полицията / Sulawesi Blue и Bullseye Blue за националната жандармерия

 Брандинг с логата „Полиция“ и „Национална жандармерия“.

 Специфични оформления за всяка различна функция: олекотени рейки на покрива и др

Трансформацията ще се извърши в цеха за преустройство, който е част от завода на PSA Group в Поаси, като доставките вече са започнали и ще продължат до декември.

Помощта за COVID-19 може да засили прехода към електрификация

ЕС си е поставил за цел 1 милион зарядни станции за EV до 2025 г.e-vehicles_idle-time_navee_adobestock_143577873

Reuters

Докато автомобилните производители се борят да се справят с колапса на търсенето на превозни средства, свързан с COVID, Европейският съюз облекчава разпоредбите за държавна помощ, за да помогне на автомобилните компании да ускорят прехода си към електрически автомобили от изкопаеми горива.

Блокът си е поставил обща цел за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. – план, известен като Европейски зелен договор – с автомобилни емисии ключова област на фокус. Законодателите от ЕС се стремят да използват коронавирусната криза, за да възстановят икономиките на държавите-членки по по-устойчив на околната среда начин.

Старши помощник на Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка, каза пред представители на  автомобилната индустрия, че кризата с COVID-19 служи като катализатор, тъй като всеки фискален стимул, предприет от ЕС или държавите-членки, трябва да бъде насочен при декарбонизиране на европейския бизнес.

Част от подкрепата за този преход ще дойде от план за възстановяване на коронавирус от 750 милиона евро ($ 881 милиона), одобрен през юли от 27-те държави-членки на блока.

Продължение

VW ще предлага ID5 – електромобил в стил купе, само в Европа

Ще бъде пуснат в продажба през следващата година

Концепцията на VW ID Crozz визуализира ID5

Концепцията на VW ID Crozz визуализира ID5

Automobilwoche

Третият напълно електрически модел на Volkswagen от фамилията ID – ID5, ще бъде само европейски модел, заяви шефът за електронна мобилност на марката VW Томас Улбрих.

ID5 е сестра модел на компактния кросоувър ID4 и компактен хечбек ID3.

ID5 ще бъде пуснат в продажба през следващата година в Европа.

През 2017 г. VW представи две концепции, които визуализират кросоувъра, едната на автомобилното изложение в Шанхай и втората на изложението във Франкфурт същата година.

Улбрих каза, че VW не планира да продава ID5 извън Европа.

Вместо това ID4 ще бъде най-продаваният EV на марката VW, като 500 000 броя са планирани за 2025 г., каза Улбрих пред Automobilwoche, сестра на немски език на Automotive News Europe.

ID4 ще бъде обемният модел на семейството ID и първата глобална електрическа кола на VW, строена едновременно на три континента, каза Улбрих.

Продължение

Сливането на Fiat Chrysler и PSA

Ще се включи план за лоялност на инвеститоритеFILE PHOTO: Logos of Peugeot and Fiat are seen in this illustration picture

Reuters

МИЛАНО – Сливането на Fiat Chrysler Automobiles с PSA Group ще включва план за лоялност за дългосрочни инвеститори в новата група, който ще помогне за предотвратяване на бъдещи опити за поглъщане, показва проспектът за връзката.

През декември FCA и PSA се споразумяха да комбинират сделка за акции на стойност 38 млрд. долара, обединявайки марки като Fiat, Jeep, Dodge, Ram и Maserati с Peugeot, Opel, Citroen и DS под името Stellantis.

Акционерите, които притежават акции на Stellantis за непрекъснат период от поне три години, могат да получат специален дял с право на глас в допълнение към всяка обща акция, се посочва в проспекта.

Подобен ход може да помогне за концентриране на правото на глас на Stellantis в малък брой акционери, правейки промени в управлението и опитите за поглъщане по-трудни, казаха те.

Stellantis ще има холандско дружество майка и нейните акции ще бъдат регистрирани в Париж, Милано и Ню Йорк.

Предвижда се акционерите да гласуват за сливането на 4 януари.

Продължение

Таварес, оглавяващ PSA, вижда повече консолидация в автомобилната индустрия

Някои няма да успеят в електрическата смяна

Таварес -  изп. директор на  PSA Group, говори по време на конференция в тяхната щабквартира, край Париж, на 26 февруари, 2020. REUTERS

Таварес – изп. директор на PSA Group, говори по време на конференция в тяхната щабквартира, край Париж, на 26 февруари, 2020. REUTERS

Reuters

Ръководителят на производителя на Peugeot – PSA Group – Карлос Таварес, очаква по-голяма консолидация в автомобилната индустрия, тъй като производителите на автомобили инвестират огромни суми, за да направят електромобили, каза той преди дни, като прогнозира, че някои няма да успеят през следващото десетилетие.

„Само най-пъргавите с дарвински дух ще оцелеят“, заяви Карлос Таварес по време на телеконференцията Автомобилна среща на Reuters, добавяйки, че PSA вече не инвестира в двигатели с вътрешно горене, тъй като Европа и Китай настояват за по-чисто шофиране.

Таварес също така каза, че PSA е далеч по-напред от много други при изпълнението на целите на ЕС за емисии на CO2.

PSA работи за планирано сливане с Fiat Chrysler Automobiles и Таварес потвърди, че това е на път да стане в първото тримесечие на 2021 г.

Продължение

Volkswagen Group и Гърция ще създадат стров с климатично неутрална мобилност

Остров Астипалея преминава към електрическа мобилност, интелигентни решения за мобилност и DB2020AL01130_overfullпроизводство на зелена енергия

Източник: volkswagen-newsroom.com/en

Премиерът Мицотакис каза: „Амбициозното начинание е резултат от тясно партньорство.“ А изпълнителният директор на автомобилния производител Диес заяви: „Астипалея очаква мобилност с нулеви емисии от 2050 г. още днес.“

Групата Volkswagen и Гърция се договориха да създадат новаторска система за мобилност на средиземноморския остров Астипалея. За тази цел сегашната транспортна система на острова ще премине към електрически превозни средства и производство на енергия от възобновяеми източници. В дългосрочен план Астипалея ще се превърне в пример за остров с климатично неутрална мобилност. Меморандум за разбирателство за тази цел беше подписан  наскоро във Волфсбург и Атина от Константинос Фрагоянис, заместник-министър на външните работи и д-р Херберт Диес, главен изпълнителен директор на Volkswagen Group. Новите услуги за мобилност като споделяне на автомобили ще помогнат за намаляване и оптимизиране на трафика. Енергията ще се генерира предимно от местни зелени източници на енергия като слънчева и вятърна енергия. Първоначално проектът ще продължи шест години.

Продължение

Европейските продажби са паднали със 7% през октомври

Но при Audi, Jeep, Fiat и Opel/Vauxhall имаше нарастване

Коли Audi готови за износ в Барселона  Bloomberg

Коли Audi готови за износ в Барселона Bloomberg

Reuters,  Bloomberg

Европейските продажби на нови автомобили спаднаха със 7 процента през октомври, тъй като ограниченията за ограничаване на втора вълна от коронавирус в цяла Европа засегнаха търсенето.

Повечето марки загубиха обем, но имаше и някои победители – включително Audi, Jeep, Fiat и Opel/Vauxhall.

Регистрациите в ЕС, Великобритания и ЕАСТ паднаха до 1,13 милиона през октомври от 1,22 милиона през същия месец миналата година, се казва в изявление на индустриалната асоциация ACEA.

Но регистрациите на Audi са нараснали с 19%, продажбите на Jeep са скочили с 6,7%, Fiat е спечелил 5,5%, а регистрациите на Opel/Vauxhall са се увеличили с 3%. Марката Renault отбеляза лек ръст от 1,2%, докато обемът на Kia нарасна с 1,1%.

Въпреки положителния резултат на Audi, общият обем на Volkswagen Group намаля със 7,5%, ударен от 26% спад в продажбите на Porsche, 17% спад при марката VW и 12% спад при Seat. Регистрациите на Skoda са намалели с 1,5%.

Продължение

BMW мести производството на Mini Countryman в немски завод

В Лайпциг – първият германски обект на BMW Group за производство и на BMW, и на MiniMini Countryman Leipzig web

Automobilwoche

Следващото поколение Mini Countryman ще бъде произвеждано в завода на BMW Group в Лайпциг като част от по-широкото производствено разместване на европейските фабрики на автомобилния производител.

Новият Countryman ще бъде произвеждан в Лайпциг в бензинови, дизелови и изцяло електрически версии, се казва в изявление на BMW наскоро.

Понастоящем Countryman е строен от VDL Nedcar в Холандия.

Countryman ще нарасне до размера на 150 мм по-дългото BMW X1, с което споделя платформа, каза наскоро шефът на Mini Бернд Коербер пред Automobilwoche, сестра на немски език на Automotive News Europe.

Заводът в Лайпциг, открит през 2005 г., има годишен производствен капацитет от 350 000 единици годишно. В момента изгражда BMW i3 compact EV, 2-та серия Active Tourer и 1-ва серия.

BMW заяви преди това, че ще реконструира германските си фабрики за производство на електрически автомобили, както и ще премести производството на двигатели с вътрешно горене в заводи в Англия и Австрия.

Toyota получава наградата 2020 SAFETYBEST

С централни въздушни възглавници за пръв път в европейския B-сегмент800_yaris-autobest

Източник: newsroom.toyota.eu

AUTOBEST награди Toyota с приза SAFETYBEST 2020 за разработването и монтирането на централни въздушни възглавници в новия Yaris, първа в европейския B-сегмент.

Журито на AUTOBEST, състоящо се от 31 членове на големи европейски автомобилни издания, призна Toyota, че включи тази водеща разработка в един от най-малките си автомобили, новия Yaris, като по този начин продължи демократизацията на водещите технологии за безопасност.

Новият Yaris, базиран на новата платформа GA-B, е проектиран и разработен с всички най-нови мерки за безопасност, включително много здрав и твърд корпус за най-добра защита на пътниците. Това е първата Toyota, оборудвана с централни въздушни възглавници SRS. Монтирани стандартно, те се задействат в случай на страничен удар, за да предотвратят сблъсъка на водача и пътника отпред на седалката.

Продължение

Renault разширява гамата EV с Twingo Z.E. миникар

С пробег 190 км при смесени условия на шофиране 2020 - New Renault TWINGO Electric (2)

Renault иска да привлече градските купувачи с Twingo Z.E., напълно електрическа версия на миникара със заден двигател на марката, която се надява да представлява до 30 процента от всички продажби на Twingo.

Twingo Z.E. – вторият напълно електрически автомобил на Renault след Zoe – първоначално е разработен като Smart ForFour EQ, който за първи път се продава през 2018 г. като част от партньорството на Renault и Daimler. Twingo Z.E. има по-голям пробег от версията Smart и като цяло има по-ниска цена.

„Това е логичната еволюция на Twingo.“, каза Фредерик Клермонт, глобален маркетинг мениджър на Renault за миникари и малки коли, на събитие за тест-шофиране през октомври.

Проучванията показват, че собствениците на мини автомобили в Европа карат средно 30 км на ден, каза производителят, така че обхватът на WLTP на Twingo Z.E. от 190 км при смесено шофиране е достатъчен за почти седмица шофиране.

Продължение