Архив

Monthly Archives: юли 2022

Продажбите на NEV в Китай достигнаха рекорд

В сравнение с май 2022 г. продажбите на тези леки автомобили (BEV, PHEV и FCEV кумулативно) са се увеличили със 150 000

cnevpost.com (CPCA), cnevpost.com (BYD), cnevpost.com (Tesla), cnevpost.com (SAIC), xiaopeng.com (Xpeng)

Продажбите на нови енергийни превозни средства в Китай достигнаха нов рекорд от 571 000 през юни. В сравнение с майbyd-yuan-pro-s1-2022-01-min 2022 г. продажбите на тези леки автомобили (BEV, PHEV и FCEV кумулативно) са се увеличили със 150 000.

Предишната най-добра стойност от 505 000 превозни средства с нова енергия датира от декември 2021 г. – така че това беше очевидно надминато. Най-добрият месец досега през 2022 г. беше март с 455 000 единици.

В сравнение с юни 2021 г. (234 000 NEV), 571 000 продажби представляват 142,4% увеличение, а в сравнение с май 2022 г. това все още е 35,3% увеличение, според данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA). Асоциацията заяви, че растежът е надхвърлил очакванията.

Една от причините: китайското правителство освободи превозните средства New Energy от данък върху покупката от юни и намали данъка върху покупката на автомобили с двигатели с вътрешно горене под два литра от десет на пет процента, за да стимулира икономическия растеж. Така че в сравнение с май или същия месец миналата година има известно изкривяване. Продължение

Mercedes-Benz повишава продажбите на EV до 65 400 единици

Това е с два процента повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година

mercedes-benz.com, mercedes-benz.com (Mercedes-Benz Vans)

Mercedes-Benz Cars продаде 65 400 BEV и PHEV през второто тримесечие (включително Smart). Това е с два процента повечеmercedes-benz-eqe-2021-10 в сравнение със същото тримесечие на предходната година. В рамките на електрическите превозни средства, изцяло електрическите автомобили с батерии постигнаха значителни печалби.

През същия период продажбите на изцяло електрически модели EQ са нараснали с 90 процента до 23 500 автомобила. Това обаче също така означава, че с 41 900 продадени автомобила през Q2, plug-in хибридите все още имат предимство. Mercedes не разбива данните за продажбите по отделни серии модели.

Това важи и за кумулативните продажби през Q1 и Q2: През цялата първа половина на годината Mercedes-Benz продаде 139 600 plug-in превозни средства (+14 процента), 45 400 от които бяха BEV (+134 процента). Фактът, че общите продажби не са нараснали по-силно, се дължи и на глобалните проблеми с доставките на полупроводници – сроковете за доставка на новите електрически модели на Mercedes са увеличени, както и на конкуренцията. Продължение

Opel Vivaro-e вече се предлага като вариант на бордови камион

С голямата батерия са възможни до 328 километра според WLTP

Тъй като товарната зона е над калниците, тя е напълно плоска и може да се използва по цялата ширина

stellantis.com

Електрическият с батерии Opel Vivaro-e вече се предлага и като камион с бордова платформа със сгъваеми странични иopel-vivaro-e-pritsche задни стени. Плоската версия на Vivaro-e, оборудвана с батерия от 50 кВтч или 75 кВтч, е произведена от сертифицирания партньор на Opel Schoon Fahrzeugsysteme & Metalltechnik.

Версията със средна висока платформа е базирана на така нареченото платформено шаси, което също е част от моделната гама на Vivaro-e като основа за неговите собствени надстройки – в допълнение към Cargo, Combi и с кабина за екипаж. Задвижването остава същото: мощността е 100 кВт, а според Opel с голямата батерия са възможни до 328 километра според WLTP. Полезният товар (с малката батерия) е до 960 килограма.

Междуосието на платформата е 3,27 метра. Зад кабината с един ред седалки е средно високата платформа с размери на кутията 2,44 x 1,83 x 0,40 метра. Алуминиевите падащи страни отстрани и отзад могат да се сгънат за по-лесно товарене, а товарното пространство е на 86 сантиметра над земята. Тъй като товарната зона е над калниците, тя е напълно плоска и по този начин може да се използва по цялата ширина. Продължение

Volvo ще построи нов завод в Словакия

Ще произвежда до 250 000 изцяло електрически превозни средства годишноvolvo-xc40-recharge-pure-electric-2021-01-min

volvocars.com

Volvo ще построи нов завод за електрически автомобили в Словакия. Новото производствено съоръжение близо до Кошице ще бъде проектирано да произвежда до 250 000 изцяло електрически превозни средства годишно. Строителството е планирано да започне през 2023 г., като серийното производство ще започне през 2026 г.

Шведският производител, собственост на Geely, инвестира около 1,2 милиарда евро в завода в източна Словакия и отбелязва, че около 20 процента могат да бъдат финансирани от държавни субсидии.

Работата на новия обект трябва да бъде климатично неутрална. Volvo все още не е разкрила кои модели ще слязат от производствената линия, за която казват, че се възползват от добре установена автомобилна верига за доставки в словашкото местоположение. Този завод ще бъде петият автомобилен завод на компанията в страната. Продължение

BMW удвоява продажбите на EV в световен мащаб през първата половина на 2022 г.

До края на 2025 г. BMW Group цели да пусне на пътя повече от два милиона напълно електрически превозни средства

bmwgroup.com 

BMW Group е продала общо 75 891 напълно електрически превозни средства от марките BMW и Mini в световен мащаб презbmw-i4-fahrbericht-sebastian-schaal-2022-06 първата половина на 2022 г. Това означава, че Групата е удвоила продажбите на BEV в сравнение със същия период на миналата година (+110,3 процента).

Марката Mini продаде общо 18 430 изцяло електрически Cooper SE (+37,0 процента) от януари до юни 2022 г. Групата не предоставя данни за продажбите на отделните модели електрически превозни средства на BMW, но посочва изоставане от поръчки за i4 от над 34 000 единици в Европа.

Компанията също така иска да удвои продажбите на изцяло електрически превозни средства до края на годината в сравнение с предходната година. След първата половина на годината е „напълно на път да постигне тази цел“, пише BMW Group в изявление. До края на 2025 г. BMW Group цели да пусне на пътя повече от два милиона напълно електрически превозни средства. Продължение

Highlander за 2023 – свеж вид и умни технологии

Toyota представя обновения седемместен SUV Highlander за 2023 г.

Нов цвят Cypress Green, специални лъскави черни 20-инчови алуминиеви колела и избор на кожена тапицерия на седалките в бежово и охра

Въвеждане на мултимедийни системи Toyota Smart Connect и Smart Connect+ и цифров дисплей с възможност за персонализиране

Highlander, най-големият хибриден електрически SUV на Toyota, освежава външния си вид и добавя нови технологии за по-Screenshot-3244свързано и персонализирано потребителско изживяване за моделната година 2023*.

Highlander, който направи своя дебют в Западна Европа през 2021 г., осигурява финес с гъвкав седемместен интериор и интелигентно задвижване на всички колела (AWD-i). Новото за 2023 г. е опция за наситена боя металик Cypress Green, която подчертава отличителния стил на Highlander и го кара да се откроява на пътя. Контрастен и стилен с новите 20-инчови черни алуминиеви колела и кожените тапицерии на седалките в бежово и охра допълнително придават премиум усещането на интериора.

Highlander е най-новият модел, който използва новата мултимедийна система Toyota Smart Connect. 12,3-инчов сензорен дисплей с висока разделителна способност и добавена функционалност, включително облачна навигация с информация в реално време за пътни събития и вграден гласов агент. Продължение

Новият Peugeot e-Expert Hydrogen

Безкомпромисно решение за електрическа мобилност

Със своето изискване за драстично намаляване на местните емисии от своите превозни средства Peugeot е сред първите, които предлагат вече електрически ван, задвижван от водородна горивна клетка като стандарт

С изискването си за драстично намаляване на местните емисии от своите превозни средства Peugeot се превърна в един отa9207037min-62b9536f81e1c първите производители, които предлагат електрически ван, задвижван от водородна горивна клетка като стандарт: Peugeot e-Expert Hydrogen. С този нов модел, оборудван с най-модерните технологии за електрификация, Peugeot продължава да разширява своята гама от предложения за мобилност без емисии.

Горивната клетка осигурява бързо презареждане, което отваря възможността за интензивна употреба без емисии, което преди беше невъзможно с други налични технологии: само три минути са всичко, от което се нуждаете, за да съхраните водорода, необходим за изминаването на няколкостотин километра в напълно електрически режим. Това е елемент, който ще привлече напълно нови потребители към електрическите превозни средства.

Peugeot e-Expert Hydrogen току-що беше тестван за първи път от европейски журналисти по време на изпитания, проведени в Рюселсхайм, Германия, където се намира производствената му линия.

Водородът се превръща в основен стълб на енергийния преход. Обявени са множество международни проекти, особено в Европа, а екосистемата се развива благодарение на множество инвестиции. Продължение

Opel – силен старт в мрежата на SFA

Новият дом на Opel, чийто шоурум се простира на площ от 336 кв. м от общо реконструирани 5632 кв. мDSC_3516 разгърната площ, е изграден за около една година.

Приложените репортажни снимки са от откриването на новия дом на марката…

Още с влизането се забелязва отличителното присъствие на най-актуалните модели автомобили Opel: шесто поколение Opel Astra, което бе представено малко по-рано на столичния автосалон, както и Opel Mokka и Opel Grandland. Всички те са с новия дизайнерски стил на оформление на предната част на колата „Opel Vizor“, който е бъдещото лице на марката. И трите експоната дават основание да се поддържа амбицията за постоянен пазарен растеж, какъвто германският производител отбелязва през последните две години.

DSC_3479Очакваното пазарно развитие ще засегне и лекотоварната гама на Opel, която бе

Бранд директора на марката - г- Вихрен Горанчев

Бранд директора на марката – г- Вихрен Горанчев

изведена на следващо ниво с появата на новите модели Movano, Vivaro и Combo. Вложената в тях технология посреща разнообразието от изисквания по отношение на издръжливостта, ефективността и други важни характеристики за ориентираните към този сегмент клиенти.

Развитие на търговската и сервизна мрежа – приоритет за SFA

София Франс Ауто (SFA) е официален вносител на Peugeot вече 30 години. През 2019 година става официален вносител на DS Automobiles, a през 2021 година присъединява към портфолиото си Opel и Citroen. Търговската и сервизна мрежа на SFA за четирите бранда наброява 36дилърства, от които 11 са собствени, обединени под марката SFA Retail.  Продължение

Новият дом на Opel в София

„София Франс Ауто“ отвори първи мултибранд центърSFARetail-3_Opel_Showroom_Workshop

„София Франс Ауто“ АД (SFA) откри автосалон на Opel в обновения си търговско-сервизен  комплекс „Ес Еф Ей Ритейл-3“ на бул. „Ботевградско шосе” 459 в София, който досега  представяше само марките Peugeot и DS Automobiles. Комплексът е преустроен да отговаря  на най-новите стандарти на Stellantis за мултибранд център, предлагайки всички удобства  за клиента в една модерна среда.

Инвестицията е на стойност 1,2 млн. лева и e насочена към обособяване на шоурум на Opel,  модернизиране на шоурума на Peugeot, както и към професионално оборудване и  софтуерен лиценз за сервизната част, където ще се обслужват и ремонтират не само  автомобили с марка Opel, Peugeot и DS Automobiles, но и Citroen.

„Ес Еф Ей Ритейл-3”, София – професионализъм и гъвкавост в едно

Новият дилър на Опел в София „Ес Еф Ей Ритейл-3” е доказал през годините, че е едно от  най-успешните дилърства с Продължение

11 722 нови електрически коли са продадени в Норвегия през юни

Дял от 78,7 процента сред всички нови регистрации на леки автомобили за месеца

През настоящата година в Норвегия са регистрирани 54 177 пътнически автомобила с нулеви емисии

ofv.no, ofv.no (модели, и двата на норвежки)

В Норвегия през юни са регистрирани 11 722 нови електрически автомобила, което съответства на дял от 78,7 процента сред всички нови регистрации на леки автомобили за месеца. Освен това имаше 1669 нови плъгин хибрида. Tesla Model Y оглави класацията на моделите през юни с 2533 регистрации.

Tesla Model Y оглави класацията

Tesla Model Y оглави класацията

С 11 722 нови електрически автомобила, юни 2022 г. представлява значително увеличение на новите регистрации в сравнение с май със своите 8445 нови електрически автомобила – но в сравнение със същия месец на миналата година това е спад: през юни 2021 г. все още са били 13 184 нови електрически автомобила регистрирани в Норвегия – така юни 2022 г. представлява спад от 11,1 процента.

Но настоящите електронни регистрации трябва също да се разглеждат на фона на проблемите с глобалната верига на доставки и намаляващия пазар като цяло: Въпреки по-големия общ брой електрически автомобили, делът сред всички нови регистрации на леки автомобили през юни 2021 г. е само 64,6 процента , докато през юни 2022 г. е 78,7 на сто, както беше споменато в началото. С 14 901 пътнически автомобила с всички видове задвижване, 26,9% по-малко коли са регистрирани в Норвегия този юни, отколкото преди година. Продължение