Bentley – вероятно без електромобили, но ще има хибриди за цялата гама

През юли, за 100-годишнината й, очакваме повече за бъдещето на марката

2019 Bentley Bentayga Hybrid

2019 Bentley Bentayga Hybrid

Източник: greencarreports.com

Ултра-луксозният производител на автомобили Bentley работи по нова стратегия, а напълно електрическите превозни средства може да не са толкова голяма част от нея, колкото компанията преди това намекна.

Компанията, която е част от Volkswagen Group, ще разкрие повече за бъдещата си посока през юли, за своята 100-годишнина, според публикация по-рано този месец в британското Autocar, позовавайки се на Вернер Тиец, член на борда, отговарящ за инженеринга на Bentley.

Компанията ще се стреми да разшири кръга си от купувачи, вместо да продава повече коли. Част от стратегията й ще включва и предлагане на хибридна версия на всеки един от моделите на марката до 2025 г. Може да се добави и друг SUV, въпреки че не е уточнено дали това означава по-голям или по-малък от сегашния Bentayga.

Марката намекна, че е склонна да направи по-малък изцяло електромобил – въпреки че това беше преди голямата промяна в ръководството на компанията през 2017 г.

В публикацията в Autocar, Тиец говори значително по-малко за електрически превозни средства, отколкото предшественика си – инженер-боса Ролф Флех. „В никакъв случай не е сигурно, че електрическото захранване е правилният начин да се върви“, казва Тиец, който твърди, че сегашната технология не е способна за теглене на ремаркета или лодки.

Разбира се, днес има много хора, които осъществяват теглене – с модела X на Tesla, напр. Rivian също така развива своя електрически пикап R1T и SUV R1S с впечатляващи способности за теглене.

Bentley Continental GT V8

Bentley Continental GT V8

Друга забележителна промяна е, че Bentley няма да прави „чисто спортни автомобили” – решение, което е малко изненадващо, тъй като марката показа няколко концептуални модела, които да се конкурират вероятно с Aston Martin или дори с Ferrari.

Най-интересната еволюция на тези идеи беше EXP12 Speed – с изтънчен вид, напълно електрически, двуместен, показан през 2017 г. Bentley каза след това, че производствен модел, базиран на него, ще може да „кара между Лондон и Париж. или Милано и Монако с едно зареждане.“

Междувременно се обмисля малък електрически градски автомобил, като същевременно се оценява технологията на горивните клетки и се разглеждат въглеродно-неутралните синтетични горива.

Имайки предвид променящите се приоритети на купувачите на луксозни автомобили, както и значението на това, че се виждат в превозно средство, което е ефективно и технологично напреднало – в един свят, който включва Tesla – интерсно е да видим накъде ще тръгне тази британски марка.