Volkswagen ще започне преговори за нов завод в Източна Европа

България, Сърбия и Турция са в окончателния списъкvolkswagen-logo

Източник: business-review.eu

Volkswagen ще започне окончателни преговори за нов мултибрандов завод в Източна Европа, където ще бъдат произвеждани някои от моделите на немската група за автомобили, според съобщение на компанията след одобрение от Съвета на надзорниците и неговото управление за проекта. Стойността на инвестицията се оценява на около 1 млрд. евро, според Reuters и Automotive News.

VW ще започне „конкретни преговори“ за европейския проект с потенциални места в списъка, се казва в изявление на германска група. Според съобщения в пресата, България, Сърбия и Турция имат най-голям шанс да спечелят инвестицията, а Румъния остава извън списъка.

На 18 ноември, шефът на Volkswagen AG Хърбърт Дийс заяви, че производителят търси място за нова фабрика в Източна Европа, която се очаква да започне производство след 2022 г.

В новото източноевропейско звено, което ще има 5 000 служители, ще бъдат произвеждани джипове Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се произвеждат в Квасини (Чехия).

Също в понеделник Volkswagen обяви, че ще инвестира близо 1 милиард евро (1.1 милиарда долара) за производство на електрически акумулатори в провинция Долна Саксония, Германия, и ще се стреми да опрости структурата на групата чрез разделяне или продажба на единици.

През януари Volkswagen обяви, че ще произвежда батерии за електрически превозни средства и бензиностанции в Германия, подготвяйки се за масово производство на този тип автомобили.

До 2023 г. Volkswagen Group иска да инвестира над 11 млрд. евро в електрически и автономни превозни средства, цифровизация и мобилни услуги.

Портфолиото на Volkswagen Group се състои от 12 марки, включително VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi и Bugatti, както и камиони MAN и Scania.