Renault планира сливане с Nissan скоро

Това заяви вестник Nikkei, иска холдингова компания1image

Reuters

Renault ще предложи на Nissan план за създаване на съвместна холдингова компания, която ще даде на двата автомобилни производителя равнопоставеност, тъй като Renault ще се стреми към по-нататъшна интеграция с японския си партньор, съобщи вестникът

Според предложението и двете автомобилни компании ще номинират почти същия брой директори в новата компания, в която обикновените акции в Nissan и Renault ще бъдат прехвърлени на балансирана основа, пише вестникът, без да цитира източници.

Това действително ще намали дела на френското правителство в Renault до около 7% до 8%, от сегашните 15%, се казва в публикацията. Новата компания ще бъде със седалище в трета страна, като Сингапур.

Renault планира да направи предложението за Nissan скоро, заяви Nikkei, като промени по-ранна идея за сливане, която Nissan отхвърли на 12 април.

Nissan отказа да коментира въпроса.

„Това, което винаги казвахме, и ние все още казваме точно същото, е, че това, което искаме, е алиансът да бъде необратим“, заяви главният финансов директор на Renault Клотилд Делбос на конференцията на компанията за първото тримесечие. „Това е, което преследваме колективно.“

Докладът за предложението идва като перспектива за алианса – едно от най-добрите световни партньорства в автомобилостроенето, като идеята се замъгли след ареста през ноември на Карлос Госн за финансови нарушения.

По-рано, японският автомобилен производител намали прогнозата си за печалбата за годината, която приключи до най-ниската си стойност от близо десетилетие, като се позова на слабостите в операциите си в САЩ.

Renault от години се борят за по-тясно сливане с Nissan, който тя спаси от ръба на фалита преди две десетилетия. Госн е работил за постигането на по-дълбока интеграция преди ареста му за обвинения във финансови нарушения през ноември миналата година.

Отделно, Yomiuri съобщи, че Renault ще блокира преназначаването на Сайкава като главен изпълнителен директор на Nissan, ако не се съгласи с плановете за обединяване на двете компании.