Виетнам получава 3000 електрически автобуса

Нова транспортна услуга, която има за цел да намали емисиитеvinfastfactory

Нова нестопанска автобусна услуга, която идва във Виетнам през следващата година, ще въведе най-малко 3000 нови електрически автобуса по виетнамските пътища.

Виетнамският конгломерат Vingroup обяви създаването на VinBus, електрическа автобусна услуга, която има за цел да създаде модерна система за обществен транспорт в страната с намален шум и емисии. VinBus планира да стартира във виетнамските градове Ханой, Хай Фонг, Да Нанг, Хо Ши Мин и Кан Тхо през март 2020 г.

Компанията заяви, че ще пусне в експлоатация 3000 електрически автобуса „в краткосрочен план“. VinBus има уставен капитал от 42,88 милиона долара.

VinBus ще експлоатира само електрически автобуси, които ще бъдат произведени от съдружника Vingroup VinFast. Автомобилният VinFast – първият производител на автомобили в Виетнам – очаква да достави първите си (неелектрически) автомобили тази година. VinFast също планира да произвежда електрически автомобили и електрически скутери.

VinFast в момента работи върху фабриката VinBus. Компанията си партнира със Siemens, която ще осигури технологии и компоненти за производството.

VinBus е основна част от електрическата стратегия на Vingroup. Както заяви вицепрезидентът на Vingroup – Нгуен Виет Куанг, чрез VN Express,

„Откакто се присъединихме към индустрията за производство на автомобили и мотоциклети, ние решихме да разработим и популяризираме екологично чисти електрически автомобили, за да заменим постепенно бензиновите превозни средства. Участието в обществения транспорт с нашите интелигентни електрически автобуси е много важна стъпка, която ни придвижва напред в прилагането на съвременни технологии, както и в създаването на свежа и модерна градска среда.“

Като неправителствена организация, VinBus ще реинвестира всичките си печалби обратно в компанията за подобрения в обслужването и развитието. В бъдеще той планира да разшири своята сфера на обслужване.