Електромобилите – достъпни, като конвенционалните след три години

Доклад на анализаторите на Bloomberg New Energy Finance

Електрическо BMW на пътна станция в Будапеща, Унгария.

Електрическо BMW на пътна станция в Будапеща, Унгария.

По E360 DIGEST

До 2022 г. електрическите превозни средства ще бъдат конкурентноспособни с автомобилите с двигатели с вътрешно горене, според нов доклад на анализаторите на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Тенденцията се дължи на спадащата цена на акумулаторите на EV. Батериите съставляват 57% от общите разходи за електрическия автомобил през 2015 г. Днес тези проценти са намалели до 33 и се очаква да спаднат до 20 до 2025 г.

Новата прогноза подчертава бързото развитие на технологиите за електромагнитни полета в световен мащаб. BNEF предвиди през 2017 г., че електрическите автомобили ще станат конкурентоспособни на разходите за конвенционалните автомобили през 2026 г. Година по-късно BNEF  промени прогнозата на 2024. Анализаторите твърдят, че конкурентната цена ще позволи на клиентите да направят избор между горивната или електрическата кола.

BNEF отбелязва също, че цената на електрическите системи за задвижване също намалява. До 2030 г. разходите за мотори, инвертори и силова електроника биха могли да бъдат с 25 до 30 процента по-евтини от днес. Достъпността на електромоторите също ще бъде подпомогната от умерено повишаване на разходите за превозни средства с вътрешно горене, тъй като те използват по-леки материали или други технологии за постигане на целите за горивна ефективност.